iPon Hírek

Újra megremegett a Microsoft

Dátum | 2009. 07. 27.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A technológiai szektor egészével kapcsolatos kilátásokat bizonytalanabbá tette, hogy a Microsoft Corp.

, a világ legnagyobb szoftverfejlesztője a vártnál is nagyobb forgalomcsökkenésről számolt be. Az Intel, a Texas Instruments chipgyártók és más elektronikai vállalatok viszonylag kedvező gyorsjelentései nyomán bizakodóan ítélték meg a befektetők az ágazat teljesítményét, ám a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban álló cég gyenge adatai arra utalnak, hogy messze még az alagút vége.

A Microsoft árbevétele 17 százalékkal, 13,1 milliárd dollárra csökkent a társaság üzleti évének júniusban zárult utolsó negyedében az egy évvel korábbihoz képest. Az elemzők 14,4 milliárdot vártak, ráadásul ez a második olyan negyedév, amikor csökken a vállalat bevétele. (Január-márciusban először esett a forgalom azóta, hogy a szoftveróriás tőzsdei céggé vált.) A nettó nyereség 29 százalékkal, 3,1 milliárd dollárra zsugorodott.

A cégvezetés a pc-eladások visszaesését okolja a rossz eredményekért, ami 29 százalékkal vetette vissza a Windows operációs rendszer eladásait. E termék legújabb változata, a Vista nem nyerte el a vásárlók tetszését, sokan inkább elődjét, a Windows XP-t használják. A profitot erodálja az is, hogy jelenleg az olcsó netbookok a hardverpiac legnépszerűbb termékei, és az ezeken futó programokon csak hajszálvékony nyereségráta érhető el.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. MartonRoby
2009.07.27. 01:56
Amíg megveszik az emberek addig annyiért adják amennyiért akarják. Ennek ellenére a Win 7 egy nagyon jó kis OS lesz/lett. Remélem hamar elterjed majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maxpapa
2009.07.27. 08:24
Én is a Windows 7 -et várom. Addig az XP -ét használom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MartonRoby
2009.07.27. 08:51
Amíg megveszik az emberek addig annyiért adják amennyiért akarják. Ennek ellenére a Win 7 egy nagyon jó kis OS lesz/lett. Remélem hamar elterjed majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zolkabolka
2009.07.27. 20:25
Én maradok az európai szoftvereknél (Debian illetve sok más Linux), az indiai cuccokat (emlékeim szerint évek óta ott fejleszt az MS) annyira nem szeretem. Sok túlterhelt és ideges Indus esetleg elír valamit (esetleg a szubrutin vége előtt megöngyilkolja magát), én meg itt utána csak szívok... :-)
Amúgy idén tavasszal a Siemens is kiköltözött (tudomásom szerint vagy 600 magyar programozóját rúgta ki), tehát már ott is óccsón programoznak. Legyen, mert mindig kell a hely az újnak, és örülök ha időben megtudom, hogy egy cég kirúgta a szakember gárdáját (utána jobban kerülöm a termékeiket). Hajrá közgazdászok, hajrá költségoptimalizálás!

Amúgy itt van egy nagyon jó kis op rendszer (bár a nemzetiségét hagyjuk, mert Debian alapú, de dél-afrikai érdekeltségű ami szokatlanul hangzik), az Ubuntu. A 9.04-et szerintem még a fogyatékkal élő is tudja telepíteni (alapban mindenképp), stabil, rengeteg hardvert ismer (jó, a tegnap kijött maxigémerlámaeditiont nem) és INGYÉ van (de vehetsz hozzá támogatást, ha speciális igényeid vannak és cég is vagy). Miért egy amerikai tőkés valamit VESZTEK (vagy loptok), és miért nem egy ilyen rendszert használtok, amivel jobban lehet villogni (mert ebben a felhasználó képességei is benne lehetnek, mert babára húzhatod ha foglalkozol vele!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.07.27. 21:54
Zolkabolka (2009.07.27 20:25) sajnos mély igazságokat ír le korunk népbetegségéről, a beteges microsoft-függőségről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!