iPon Hírek

Újraértelmezné az olvasást az Apple

Dátum | 2009. 09. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Bár Steve Jobs már kijelentette, hogy "az emberek már nem olvasnak", az Apple eközben mégis számos médiavállalattal egyezkedik egy bizonyos "új készülékről" és az arra szállítható tartalmakról. A  Gizmodo kutatómunkájának eredményei szerint a céljuk pedig nem kevesebb, mint a nyomtatás újraértelmezése.


A New York Times berkeiből egymástól függetlenül ketten is beszámoltak arról, hogy velük (mármint az NY Times-szal) karöltve helyezné új alapokra ("új készülékre") az Apple a papírt, mint olyat. A két nagy név együttműködése nem újdonság: az NY Times saját iPhone-alkalmazásával is olvasható, Steve Jobs pedig már többször is "a világ legjobb újságjaként" emlegette az NY Times-t.

Tankönyvkiadók felől is érkezett olyan értesülés, miszerint vizsgálják annak a lehetőségét, hogyan kerülhetnének fel az iTunes-ra tankönyvek is. Ez azért is lenne valóban előnyös minden érintett félnek, mert eleve korlátozott időtartamra (adott tanév) tervezik őket, így a DRM gyakorlatilag adja magát, és senki nem is nagyon panaszkodhatna miatta, valamint költségek terén is jelentős megtakarításokat eredményezne kiadóknak és vásárlóknak egyaránt (arról nem is szólva, hogy a diákok sem állhatnának elő többé az "otthon felejtettem a könyvet"-mentséggel).

Mindezen túlmenően az Apple nemrégiben számos magazincsoport kiadójának legfőbb vezetőit látta vendégül Cupertino-ban és kérte ki tőlük a kiadás, mint olyan, jövőjére vonatkozó elképzeléseiket. Itt előkerült számos interaktív magazin-terv is. Az iTunes bevételbeszedő és -elosztó rendszere továbbra is bírja az illetékesek elismerését.

Hagyományos könyvek kiadóiról egyelőre még nem esett szó, de a fentiek után majdhogynem meglepő lenne, ha vagy nem lennének ők is benne a tervben, vagy nem kerülnének sorra szintén a közeljövőben. Mi több, említés esett még egy januári dátumról is, mint egy igen érdekes Apple-újdonság nyilvános bejelentésének időpontjáról.

Ami a végeredményt illeti, nyilván nem egy egyszerű olvasóról van szó, hiszen azt már nagyon sokan megoldották, az e-papír-piac egyre bővül, és ugyebár még az e-olvasók is csak a hagyományos olvasás kissé modernizált változatai. Az Apple-féle "újraértelmezés" legvalószínűbb formája egy hibrid, interaktív tartalom lehetne, amiben szöveg mellett egyaránt van hang és videó is. Az Apple egyénieskedését ismerve ez nem is lenne meglepő. A kérdés így már csak a "mikor?" és a "miként?" - meg persze a "mennyiért?"

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. pjszilard
2009.09.30. 15:40
VISSZA A HIRHEZ

es "milyen suruen kell tolteni?"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gigabyte
2009.09.30. 16:41
"a diákok sem állhatnának elő többé az "otthon felejtettem a könyvet"-mentséggel"- OK, ez előfordul max az 5. osztályig, feljebb már csak a c.igányoknál szóval ez az indok nevetséges. Amúgy az ötlet tetszik, de én a netbookokban látom a jövőt e téren..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. afro
2009.09.30. 17:53
Nem kéne c.igányozni!

Nekem inkább ezzel az a problémám, hogy akkor nem a könyvet hagyja otthon, hanem nincs hozzá készüléke. Illetve gyakorlatilag monopóliumot alakítanának ki erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arkman
2009.09.30. 18:02
"arról nem is szólva, hogy a diákok sem állhatnának elő többé az "otthon felejtettem a könyvet"-mentséggel"
Eh? Ezt a cuccot is otthon lehet hagyni, max nem azt mondja a gyerek, hogy "otthon maradt a könyv", hanem "óhogyaza otthonmaradt az ebook-olvasómmal együtt a könyvem is."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!