iPon Hírek

Újrahasznosításra nevel a Vista?

Dátum | 2008. 12. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Ipari elemzők és hardverellátók szerint határozottan ez a helyzet - csak éppen nem úgy, ahogy gondoljuk. Itt ugyanis nem hagyományos környezettudatosságról van szó, hanem konkrétan az XP újrahasznosításáról; az előbb említett csoportok állítják ugyanis, hogy sok régi és használt gépet kimondottan a rájuk telepített XP-rendszer miatt vesznek meg az emberek (amelyek egy jelentős részét ráadásul épp azért selejtezték le egyesek, mert nem bírták el a Vistát). Konkrét számokat említve csak tavaly mintegy 197 millió PC-t selejteztek le, aminek 44%-át meg is vették mások.

Egy számítógépszervizelő cég - a Rescuecom - már meg is lovagolta ezt a hullámot (és nyilván nem ők az egyetlenek): olyan használt, XP-alapú PC-ket árusítanak cégeknek, amelyeket kimondottan olyan szoftverekkel láttak el, amelyek Vista alól nem, vagy csak súlyos fejlesztések után indulnának el.

Fontos tényező természetesen a használt gépek olcsósága is, aminek köszönhetően kifejezetten költségkímélő módon juthat az ember (jó esetben) teljesen legális licenszű XP-hez, jóval olcsóbban annál, mintha venne és lefokozna egy új, Vistás gépet.

A rizikót itt persze a legalitás kérdése jelenti, mivel sokan árulnak kalóz-XP-kkel ellátott gépeket is, hogy minél jobb árakat kínálhassanak - ezért tehát aki ilyesmiben utazik, annak érdemes nagy és neves gyártók használt gépeit megvásárolnia, mivel azokra eleve előtelepítik a legitim szoftvereket. A Microsoft COA-matricái (Certificate of Authenticity - valódiság-igazoló) is segíthetnek a leendő vásárlóknak a legális XP-vel telepített gépek felismerésében.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.12.02. 17:55
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!