iPon Hírek

Újszerű, térbeli böngészést tervez a Mozilla

Dátum | 2008. 08. 08.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Olyan új böngésző-terveket vizsgál a Mozilla Alapítvány, amelyek segítségével a felhasználók újszerű felületen, valós időben oszthatnak meg egymással weboldalakat és adatokat.


A jelenlegi központi koncepció az Aurora nevet viseli, egyik fő ismérve pedig a "sejtekre" alapuló, térbeli adatszervező rendszere (lásd kép), amellyel nem csak tematikusan, de meglehetősen látványosan és kézreállóan is csoportosíthatóak az egyes adatok és weboldalak (lényegében ez lenne az új könyvjelző-megoldás).

A rendszer emellett azt is lehetővé teszi, hogy mások, akikkel épp kapcsolatban állunk, valós időben összevethessék a saját sejtjeik adatait a mieinkkel, élőben megmutathassanak bármit, amire épp szükség van - az integrált üzenőrendszeren keresztül pedig anélkül beszélhetünk egymással, hogy zavarnánk vele az éppen aktív főképernyőnket.


A koncepciót eredetileg az Adaptive Path tervezte, és jelenleg még nem is tekinthető a Mozilla jövőbeli evolúciójához kijelölt konkrét és eldöntött útvonalnak, viszont útmutatónak és ötlettárnak annál inkább, ami megmutatja, milyen jellegű újításokra számíthatunk a közeljövőben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. szabtam
2008.08.08. 11:09
a hírt nemrég olvastam máshol, csak bemásolom az oda írt véleményem:

"nem tetszik. sőt, kicsit riaszt, ha rá leszek a jövőben kényszerítve. utálok minden csili-vili, ugra-bugra dolgot. amikor a látvány áttekinthetetlenné teszi a user számára a felületet.

kifejezetten röhögtem, amikor a képernyőn megjelent az ikonok össze-visszasága, és azt, mintha valami lasszóval kellett befogni. na ez biztos tetszeni fog azon rendetlen emberek számára, akik pl.az ajtóban ledobják a zoknijukat, és 2 hétig ott is marad. azoknak rendszerint kupi van az asztalukon, és a pc asztalon is az ikonok között. és megmagyarázzák, hogy mindent megtalálnak rajta, csak nehogy valaki rendet tegyen. van is egy ilyen haverom. hát múltkor csak nem találta meg. pedig esküdött, hogy oda tette...
nem az újdonságok ellen vagyok, hanem az erőltetett, kicsit apple-ös, pörögjenek az ikonok ellen. (vista design-t is utálom)
ha mindenképpen törekszünk valami térbeliségre, akkor is az áttekinthetőséget szem előtt kéne tartani. én valami hasonló felépítést csinálnék, mint a könyvtárfa, vagy az oldaltérkép.

meghagynám az áttekinthető elérési utakat, és ezt helyezném el vizuálisan a térben. tehát ránézek egy térbeli rácsra, mint egy tartalomjegyzékre, hogy egyszerre át tudjak tekinteni több mindent. a térbeli rács bizonyos pontjait ha megfogom, azokat előre tudnám húzni, a jobb áttekinthetőség kedvéért. de ott maradna a többi menű, ikon, akármi.
és nagyon fontos lenne, hogy ne mozogjon semmi magától. nagyon idegesítő, ha vágyom egy statikus képre, közben életre kel a képernyő.

ez most elég általános blabla volt, de talán értette valaki."

követendő, jó példának tartom a 2007-es office menűrendszerét. igaz, elsőre fura annak, aki office 2003, vagy xp után tér át, és még klasszikuskasan 2d, de logikus, és jó. tehát jó irány.

vannak már a neten oldaklak, amik önmagukban hasonló látványvilágot próbálnak lenyomni a torkomon. ugrál, csillog és ezzel akar lenyűgözni. de kapásból semmit nem talá meg az ember. ezeket az oldalakat általában max. fél perc után bezárom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szabtam
2008.08.08. 11:25
lehet. 40 éves vagyok, és többször beszélgettem a hasonszőrű haverokkal, hogy hol fognak majd a dolgok úgy állva hagyni, mint azon kisöregeket, akik tehetetlennek, elveszve érezve magukat állnak a nagyváros, vagy az ügyintézés forgatagában, idegenül nézve közben a technika fejlődését. ők ezt elképzelhetetlennek tartják, hiszen éjjel-nappal a gépen lógunk, nem maradunk le semmiről.

de lehet, hogy elkezdődött....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bszoke88
2008.08.08. 13:19
érdekes ötlet, de nekem az is megfelel, ami most van

office 2007-ről egy bemutatót láttam, annyi elég is volt
most openoffice-t használok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szabtam
2008.08.08. 13:49
mihaly.hermann:

egyelőre csak az oldaladat néztem meg: valóban ecccerű, mint a faék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hartmy
2008.08.08. 19:04
A zseni átlát a káoszon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hartmy
2008.08.09. 15:04
Az Office2007-hez is lehet régi nézetet beállítani. Azt hiszem letölthető.

Csőszerelőnadrággal egyet értek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!