iPon Hírek

Ultra Durable 4 technológia a Gigabyte-tól

Dátum | 2011. 08. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte a tegnapi nap folyamán egy SATA-mód váltó kis segédprogramot mutatott be, ma pedig a vállalat illetékesei lerántották a leplet az Ultra Durable 4-es technológiáról is, ami segít majd a gyártó alaplapjait még strapabíróbbá, még minőségibbé varázsolni.

A technológia minden egyes friss változatának megjelenésével tovább nő az alaplapok strapabírósága, hála az újabb és újabb, minőségi komponensek alkalmazásának. Az Ultra Durable technológia első körben szakított a hagyományos elektrolit kondenzátorokkal és helyettük szilárdtest (konduktív polimer) kondenzátorokat kezdett alkalmazni a gyártó, amelyek sokkal strapabíróbbak, mint elektrolitos társaik. Az Ultra Durable 2 megjelenésével a szilárd kondenzátorok mellé betársultak a ferritmagos tekercsek (Ferrite Choke), valamint az alacsony RDS(on) MOSFET-ek is. További újítás volt, hogy a nyomtatott áramköri lapok egyunciányi helyett már kétunciányi rezet alkalmaztak, ami segít a jobb hőelosztásban, javítja a hatásfokot, jobb jelminőséget biztosít és tuningpotenciál tekintetében is előnyös tulajdonságokat kínál.

Most a Gigabyte mérnökei elkészültek az Ultra Durable technológia negyedik kiadásával, amely további új összetevőket vet be. Az újdonságok az Ultra Durable 3-as technológia már meglévő repertoárját egészítik ki és főként abban segítenek, hogy a párás levegő, az elektrosztatikus kisülés, a magas hőmérsékletek és az energiaellátás hullámzása által jelentkező problémák minél kevesebb fejfájást okozzanak az alaplap tulajdonosok számára.

Ultra Durable 4
A levegő páratartalma sok kellemetlenséget okozhat, ugyanis a párás levegő idővel károsítja a különböző fémeket – például a rezet. Az elektrosztatikus kisülés az érzékeny elektronikai összetevőket teheti tönkre, míg az áramellátás hullámzása – ami főleg áramkimaradás után, az áram visszakapcsolása után jelentkezik – szintén veszélyes lehet, ugyanis tönkreteheti az alaplap tápellátásáért felelős áramköri elemeket. A magas hőmérséklet szintén tartogat veszélyeket: a pici kondenzátorok és a FET-ek ezt bizony nem tolerálják.

Most pedig lássuk, hogy a fenti problémákra milyen megoldásokat dolgoztak ki a Gigabyte mérnökei. A párásodás okozta korrózió ellen egy új, üvegszál alapú réteget helyeznek el a nyomtatott áramköri lapon, amely szigetelőrétegként viselkedik, és ugyan nem kínál megoldást a korrózió okozta összes probléma kialakulására, de abban segít, hogy a nyomtatott áramköri lap réz csatlakozásait kevésbé támadhassa meg a párás levegő és így a korrózió. Az elektrosztatikus kisülés ellen a mérnökök úgy védekeznek, hogy az alaplapon használt integrált áramkörök (IC-k) minden esetben olyan, gondosan kiválasztott példányok, amelyek nagymértékben ellenállnak az ESD-vel szemben. Az áramhullámzás ellen a mérnökök a biztosítékoknál hatékonyabb megoldást, egy külön erre a célra kifejlesztett integrált áramkört alkalmaznak (Surge-Protection IC). A hőmérséklettel kapcsolatos problémát a kétunciányi rezet tartalmazó nyomtatott áramköri lappal, a szilárdtest kondenzátorokkal, a ferritmagos tekercsekkel és a  low RDS(on) MOSFET típusú FET-ekkel oldják meg, amelyek a korábbi Ultra Durable technológiából már ismerősek lehetnek.

A Gigabyte első olyan alaplapja, amely már az Ultra Durable 4-es technológiát viseli, LGA-1155-ös processzorfoglalattal rendelkezik és a GA-H61M-DS2-es típusjelzést viseli. A micro-ATX formátumú újdonság az Intel H61-es lapkakészletére alapoz, rendelkezik PCI Express 3.0-s bővítőhelyekkel és támogatja az Intel jövőre érkező, 22 nm-es csíkszélességgel készülő Ivy Bridge processzorait is. Az alaplap a HibridEFI BIOS-nak köszönhetően természetesen azt is lehetővé teszi, hogy 2,2 TB-nál nagyobb adattároló kapacitást kínáló merevlemezről is bootolhassunk, ha szükséges.

Ez a modell a költséghatékony megoldások piacán száll majd harcba, ahol a piac legnagyobb csatáit vívják egymással az alaplapgyártók és termékeik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. atti2010
2011.08.31. 18:08
Köszönjük már a 3 is szarabb volt mint a 2, most erre már kíváncsi sem vagyok, amúgy milyen áramingadozásról beszélnek, a tápegység mi a fenét csinál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gordi90
2011.08.31. 18:23
Egyetértek, az áramellátásban előforduló problémákat ne az alaplap oldja meg. Arra ott van a táp. Ez kb. olyan mint winampot filmlejátszásra használni. Lejátsza,de valahogy mégiscsak jobb az mplayer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Humbuk
2011.08.31. 18:40
Hahaha szerintem az áram ingadozásnál mindenki egyből a tápra gondolt... Ezzel az ud4 technológiás lappal lehet majd verekedni is? Mert lassan már fegyvernek is lehet használni...

Különben értékelem ám, hogy törekednek minél szuperebb minőségre, csak nem értem, hogy miért? Pár éven belül elavul és amiatt lesz használhatatlan, mert letiltják a szoftveres támogatásokat és akkor cserélhetsz egy újra mert "pl a vga nem támogat csak pci-e 4-et vagy egy teljesen más csatlakozót" ami simán megtörténhet. Szóval a sima gyártás technológiával is elmegy 5 évet aminél nem is kell majd több mert 5 év múlva már kőkori darab lesz. Nekem ez a véleményem, ne tessék jönni azzal a dumával, hogy "tuningosoknak nagyon is kelleni fog" hülyeség! Aki hardcore tuningos 3-6 havonta cserél lapot vagy max 1 év, szal neki még ennyire sem kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. carraroxt
2011.08.31. 18:45
Vigyázat, földműveseknek látáskárosodást okozhat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. carraroxt
2011.08.31. 18:45
Vigyázat, földműveseknek látáskárosodást okozhat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. cotta
2011.08.31. 18:49
Ők legalább valamit próbálnak ... bár nem így kéne megfogni a vevőt.
Inkább próbálnák növelni a gyártás hatásfokát , minél megbízhatóbb lapokat csinálnának annál több vevő választaná őket. Nem mintha most szégyenkezniük kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 5hR3kY
2011.08.31. 18:50
carraroxt: Jaja! Parasztvakítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6...
2011.08.31. 18:52
Vagy megtanulhatnák kezelni a memóriát, az sem lenne egy rossz menet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kajla_hun
2011.08.31. 20:27
Gigabyte a legjobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. stranger
2011.08.31. 20:51
Ezzel kompenzálják a szar szériát gondolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti2010
2011.08.31. 20:55
cotta Úgy esik az eladásuk hogy öröm nézni és miért? Bugos bioszok, rossz támogatás, instabil memória kezelés, egyre silányabb alkatrészek, most ne a csúcslapokra gondoljunk mert az minden gyártónál jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zodiac83
2011.08.31. 21:40
Ez mind szép és jó, de mindaddig parasztvakítás, amíg nem raknak mellé minimum 5 év garanciát a jelenleg általános 3 helyett. Ugyanis egy rendszer megbízhatóságát a leggyengébb láncszem határozza meg. Lehetnek rajta 20 évet kibíró kondik, meg egyéb hangzatos "hájtekk" megoldások, ha van olyan alkatrész, ami 3 év múlva megadja magát. Mert ezeket ugye nem sűrűn javítják. Létezik egyáltalán elektronikus szaki, aki tudja ezeket javítani? Pl kondicsere, és hasonlók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Joachim21
2011.08.31. 23:35
Ultra-naprakész BIOS4 frissítési rendszert mutatott be a gigabyte... jah nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Georg17
2011.09.01. 00:38
Van túlfesz. védő, a tápban is van ilyen áramkör, most már az alaplapon is lesz. Szólni kéne a proci gyártóknak, mert le vannak maradva.

Nem tudom kinek milyen régi alaplapja van, de nekem a 14 éves S3 Trio PCI 8MB videókártyámon sincs rozsda. Lassan alvázvédőzni kell az alaplapokat is. Műszaki vizsga 2 évente?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2011.09.01. 20:50
"Az áramhullámzás ellen a mérnökök a biztosítékoknál hatékonyabb megoldást, egy külön erre a célra kifejlesztett integrált áramkört alkalmaznak (Surge-Protection IC)."

ez egy nagyon csúnya és félreérthető mondat. biztosíték nem véd áramhullámzás ellen. a túlfesz védő a tápban meg nem teljesen egyenlő a Surge-Protection IC-vel.

"Létezik egyáltalán elektronikus szaki, aki tudja ezeket javítani?"
pesze, de fogyasztoi társadalomban élünk, meg nem biztos, h kapsz rendes alkatrészt hozzá.

"amúgy milyen áramingadozásról beszélnek, a tápegység mi a fenét csinál"
a táptól egy adott chip-ig sok minden történhet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2011.09.02. 09:25
"Van túlfesz. védő, a tápban is van ilyen áramkör, most már az alaplapon is lesz. Szólni kéne a proci gyártóknak, mert le vannak maradva."
Hogy az esetleges szünetmentesekről ne is beszéljünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!