iPon Hírek

Ultra HD támogatást hoz az MHL 3.0-s szabvány

Dátum | 2013. 08. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az MHL konzorcium munkásságáról már minden bizonnyal sokan hallottak, és valószínűleg azok sincsenek kevesen, akik a mindennapokban használják is az MHL nyújtotta lehetőségeket. Nos, a kaliforniai székhelyű szervezetnél a multimédiás tartalmak folyamatos fejlődésével arányosan fejlesztésekre kényszerülnek, és ennek eredményeként fog hamarosan bemutatkozni az MHL 3.0. Értelemszerűen az MHL 3.0 feladata az lesz, hogy még több vállalatot állítsanak maguk mellé, valamint méltó utódot hozzanak létre az MHL 2.0-nak, mely mostanra néha már szűk keresztmetszetet jelenthet. Az MHL 3.0, ahogy a legtöbb csatlakozó, két fő területre koncentrál: a nagyobb adatátviteli sebességre és a komolyabb energiaellátásra. Ezeknek köszönhetően pedig rengeteg újítást tudnak majd felmutatni, amiért a jövőben még inkább érdemes lesz az MHL alkalmazása a microUSB portok esetében.

A legfontosabb újdonság a képességek listáján a 4K-s felbontás támogatása, és több kijelző is szimultán rácsatlakoztatható lesz az eszközünkre (arról nincs hír, hogy ezeken különböző anyagok tűnhetnek-e fel, vagy csak tükrözni tud, de ebben nagy szerepe lehet majd a szoftveres oldalnak is). Ezúttal nagy hangsúlyt fektettek a jobb hangkezelésre is: már a 7.1 csatornás Dolby TrueHD és a DTS-HD hangsávok sem okoznak neki jelentősebb fejtörést. Továbbfejlesztették az RCP-t (Remote Control Protocol), így már több, az irányítással kapcsolatos eszköz lesz támogatott. A legújabb HDCP 2.2 tartalom védelemmel is megbirkózik majd a szabvány, így ez sem jelenthet gondot. Az energiaellátás 10 wattra nőtt (MHL 1.0 - 2.5W, 2.0 - 4.5W), és ennek köszönhetően új területek felé nyithatnak, ahol eddig egyáltalán nem jött szóba alternatívaként az MHL. Az MHL 2.0 után az MHL 3.0 már kétirányú csatornákkal operál, így a teljes sávszélessége jóval nagyobb, és több készülék, illetve periféria csatlakoztatását teszi megoldhatóvá. Tehát amellett, hogy 4K videót továbbít, csatlakozhat egyidejűleg egy adattárolóhoz, vagy bármilyen beviteli eszközhöz (billentyűzethez, egérhez, érintőpadhoz, és így tovább) is. Ez utóbbiak esetében fontos, hogy javulni fog a késleltetés, így a reszponzivitás is - ennek különösen a játékosok örülhetnek. Az új szabvány természetesen visszafelé kompatibilis az MHL 1.0 és az MHL 2.0 felé, de vélhetően, ha az újdonság nyújtotta extrákat teljesen ki szeretnénk használni, akkor a régi kábeleink cserére fognak szorulni – hasonlóan például a HDMI-hez. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy mikor bukkanhatnak fel az első MHL 3.0-s gépek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. prohlep
2013.08.22. 17:54
Örülnék, ha a szabványok szabványosak lennének abban az értelemben, hogy hasonló célú szabványok ne lehessenek inkompatibilisek egymással. Például HDMI és MHL. Máskülönben összefog további húsz ember és elterjeszti a HMDHMLI szabványt. Aztán egy rendesebb gépen kell hogy legyen HDMI, MHL és HMDHMLI csati, majd minegyikből jön az X+1-es verzió, lehet újabb kábeleket, újabb perifériákat venni, ... és utána meg szövegelnek nekem a környezetvédelemről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Smooth44
2013.08.22. 18:01
Én továbbra sem értem ezt... tényleg nem fér el ezeken az eszközökön egy micro HDMI csati?
Nem mintha nekem annyira hiányozna ez az egész TV-re kötős marhaság, így nem is bosszankodom rajta, csak érdekes.

Van egyáltalán ember, aki legalább az előző MHL verziót használta?
(ráadásul most 3.0? Volt már 2.0 is?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DemonDani
2013.08.22. 18:38
Smooth44

Nem nagyon szokták kiemelni, de igen, ami újabb és MHL képes az mind MHL 2.0 képes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44 Demon...
2013.08.23. 08:44
Na jó, de tényleg ekkora piaca van ennek?
Pláne úgy, hogy azért lassacskán érkezenek a wless stream eszközök (amik aztán nem különösebben igényelnek extra kompatibilitást).
Elvileg a google is dolgozik egy ilyen megoldáson, de már a rapoo is bejelentett egy Rapoo TV nevezetű eszkőzt idén a CES-en.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!