iPon Hírek

Ultraalacsony fogyasztású Haswell chip a láthatáron

Dátum | 2013. 06. 14.
Szerző | Svindler
Csoport | FŐ EGYSÉG

Igazából az egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy az Intel majd a Haswell chipekből is készít Y-nal jelölt változatokat, de eddig úgy tudtuk, hogy ezek SDP-je 6W lesz. Most azonban a Seeking Alpha által látott (azóta már leszedett) adatlapok alapján érkezik majd 4.5 wattos variáns is, ami már nagyon megközelíti a mobil Atom processzorokat fogyasztásban, miközben a teljesítménye magasan azok felett van. Tegyünk egy gyors kitérőt, hogy mi is az az SDP. Általában a fogyasztás nagyságának mutatására a TDP szokott szolgálni a processzoroknál (Thermal Design Power), ami azt mutatja meg, hogy teljes terhelés alatt mennyit eszik az adott chip. Az SDP (Scenario Design Power) ezzel szemben azt mutatja meg, hogy átlagos, folyamatos terhelés alatt mekkora fogyasztásra számíthatunk. Ezt az értéket csak az Y sorozatú processzorok esetében hozza nyilvánosságra az Intel, mert itt hatásos a minél kisebb számokat mutogatni. Az Ivy Bridge esetében az Y processzorok SDP-je 7W volt, míg TDP-jük 13, vagy 10 (a Pentium esetében). Ezzel szemben a Haswelles Y-ok 6W-os SDP-vel és 11,5 wattos TDP-vel rendelkeznek majd, órajelük pedig 1,3-1,4GHz-es lesz (valószínűleg ez a Turbo nélküli maximum). Lesz köztük olyan is, aminek az SDP-je csak 4.5W, és ez az igazi érdekesség, mert ennek segítségével passzív 11,6 colos Windows 8 táblák építhetőek. Legfeljebb melegszenek majd egy kicsit ha Prime95-öt támad kedvünk futtatni. Jelenleg a Windows 8-as táblákból csak az Atom-os példányok passzívak, de a nemsokára debütáló AMD Temash APU alapú gépek is beérik majd valószínűleg passzív hűtéssel. Az Intel az új processzorral két irányból is szorongathatja majd az ARM-os megoldásokat. Olcsóbb, gyengébb megoldásnak marad az Atom, ami év végén újulhat meg, drágább, erősebbnek pedig ott lesz a Haswell. Nincsenek illúzióink, valószínűleg a chipet 250-300 dollár környékén osztják majd, úgyhogy nem ettől fog a Windows 8 táblák ára csökkenni. A 200 ezer forint alatti régióban még jó ideig a nagyobb fogyasztású, vagy olcsóbb (Atom, Temash) processzorok uralkodhatnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. j.panzer
2013.06.14. 17:55
Jó cucc nagyon, csak 300 dollárért dugják fel-hőbe.
Mert az EU-ban 300 Eurót jelent, nekem meg a komplett notim került annyiba, ami 15 colos, és nem egy atom jellegű harmat gyenge proci van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tarill
2013.06.14. 18:15
na nemsokára a proci fog áramot termelni, nemhogy fogyaszt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010 j.pan...
2013.06.14. 18:16
Vajon hány év alatt térül meg, jó tudom aku idő de ezt elég drágán mérik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2013.06.14. 18:46
Nem (csak) az akkuidő a lényeg, hanem a passzív hűtés. Jelenleg elég komoly hátráltató tényező a Win-es tabletek terjedése előtt, hogy vagy atommal veszed (ami jelenleg egy hulladék), vagy aktív hűtéssel. Milyen elbaxot egy tablet már, amiben 2 venti teker működés közben?? Az igazából már nem is tablet, akár mit is mond az MS meg az Intel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Juliska
2013.06.14. 19:47
Kíváncsi vagyok a többiek mikor állnak át a marketingfogyasztásra. Jönnek majd a kis SOC-k 1-2 wattos SDP-vel. Akkor már tényleg az idle fogyasztást kell megadnia az intelnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2013.06.14. 20:44
Egy 11-12W-os csip nem csak akkor lesz forró ha Prime95-öt támad kedvünk futtatni. Mivel ez a progi korántsem terheli egyidejűleg az intel procik minden egységét, komolyabb használat is okozhat ilyen melegedést.
Mondjuk 11,6"-ban a platform méret már nem akadály, de nem is előny a beépíthető aksi maximális mérete szempontjából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!