iPon Hírek

Ultrabookok: nem eléggé népszerűek, de hamarosan azok lesznek?

Dátum | 2012. 05. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A jelenlegi ultrabookok nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket

Az Intel buzgón reklámozza az ultrabookokat, ám a jelenleg forgalomban lévő konfigurációk valahogy mégsem akarják meghódítani a noteszgépek piacát, ennek oka pedig a viszonylag magas ajánlott végfelhasználói árakban keresendő, így a termékek eddig nem is futottak be akkora karriert, mint amekkorát az Intel szánt nekik.

Az Acernél például korábban úgy tervezték, hogy a leszállított notebookok 25-35%-át alkotják majd az ultrabookok, de végül ebből csak 12-20% lett. Az ASUS-nál is hasonló dolog figyelhető meg, ez a cég is jóval nagyobb Ultrabook eladásokra számított eleinte, de útközben megváltoztatták 2012-es előrejelzéseiket az Acerhez hasonló mértékűre. A DigiTimes munkatársai által megkérdezett piacfigyelők állításai szerint a HP és a Toshiba esetében még rosszabb lesz a helyzet: náluk már csak 10-10%-os részt hasíthatnak ki idén az ultrabookok az adott gyártó eladásaiból.

Az ultrabookok népszerűtlensége miatt a cégek a jövőben egyre több olyan kecses konfigurációt dobhatnak piacra, amelyek ugyan ultrabook-szerű formavilággal bírnak, de specifikációk tekintetében már nem férnek bele az Intel által szabott keretekbe – cserébe ezek a termékek az ultrabookoknál olcsóbbak lesznek. Tipikus tulajdonság lehet ezeknél az olcsóbb konfigurációknál az SSD meghajtó elhagyása, amellyel csökkenthető a végfelhasználói ár. Az új konfigurációk között szinte biztos, hogy szép számmal lesznek olyanok is, amelyekben már a 17W-os TDP-vel érkező Trinity APU egységek valamelyike tejesít szolgálatot – ezeket a mobil egységeket az AMD eleve kifejezetten vékony, könnyen hordozható noteszgépekbe szánja.

A Trinity APU mellett szólhat, hogy sokkal jobb GPU teljesítményt kínál majd, mint az Ivy Bridge processzorok, de az is igaz, hogy processzorteljesítményben pedig valószínűleg nem veszi fel a versenyt az Intel megoldásaival.

Olcsóbb anyagok felhasználásával készülnek majd a kedvező árú ultrabookok?

Úgy tűnik, hogy ez az időszak tényleg hamarosan eljön, méghozzá az idei év második felében, amikor is az alumínium házzal rendelkező ultrabookok mellett olcsóbb anyagok felhasználásával készült modellek is feltűnnek a boltok polcain.

Az Intel tajvani részlegének vezetője, Jason Chen nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy egyes régiókban megjelenhetnek 599 dollárba kerülő ultrabookok, a kereskedelem fő áramába szánt példányok ára pedig ezzel egy időben 699 dollárra csökken majd. Mr. Chen szerint ezeknek az olcsó konfigurációknak köszönhetően az ultrabookok a notebook piac teljes szállítási mutatójának 30-40%-át tehetik ki idén.


A Liliputing munkatársainak köszönhetően további információk is kiderültek az újdonságokkal kapcsolatban. Az IDF prezentációk alapján úgy tűnik, hogy a szóban forgó olcsó ultrabookok háza üvegszállal megerősített műanyagból készül, amely a tesztek szerint hasonlóan vizsgázik majd a különböző strapabírósági tesztek alkalmával, mint a fémből készült házak. A pletykák szerint akár alumíniummal beborított műanyag házzal érkező ultrabookokkal is találkozhatunk a jövőben.


Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. atti2010
2012.05.07. 09:49
Helyes, rohadjon rájuk az egész ha ilyen drágán adják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyerek01
2012.05.07. 10:18
Ha úgy látják hogy rajtuk maradna az aktuális áron, akkor egyszerűen a bevállt módszerhez folyamodnak: Akció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Simba
2012.05.07. 10:58
Én nálam biztosan nem lesznek népszerűek. Remélem nem szorítják ki a többit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. carraroxt
2012.05.07. 11:13
Na ilyenkor röhög a markába az Apple, és mondja, hogy amit szabad Jupiternek, azt nem szabad...
De viccet félretéve: Az ilyesmi sikerre viteléhez rendkívül erős márkaimázs kell egyrészt, másrészt meg egy exkluzív terméket, ha elkezd egy csomó cég nagy szériában fosni, akkor pont a legnagyobb vonzerejét, az exkluzív mivoltát veszti el. Nem túlzottan meglepő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. franc0
2012.05.07. 11:16
Rosszkor lettek piacra dobva. Meg lehet nézni a statisztikákat, az emberek már nem költenek annyit a válság hatására.
Az Apple-t eltartja egy bizonyos réteg, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!