iPon Hírek

Ultragyors molekuláris katalizátor

Dátum | 2012. 04. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A zöld energiák hatékony kiaknázásának egyik hatékony módja lehet a vízbontás mesterséges körülmények közötti megvalósítása napenergia segítségével. A problémát az okozza, hogy a hagyományosan alkalmazott katalizátorok jelenlétében nagyságrendekkel lassabban megy végbe a folyamat, mint a növényi fotoszintézis folyamán, és ilyen kis sebesség mellett egyáltalán nem nevezhető hatékonynak. Svéd kutatók azonban kifejlesztettek egy olyan molekuláris katalizátort, melynek segítségével a víz sokkal gyorsabban oxidálódik oxigénné. A Nature Chemistry oldalain megjelenő tanulmány eredményei nagy hatással lehetnek a jövő napenergia-felhasználására.


A stockholmi Királyi Műszaki Intézet kutatóinak munkájával a természetes fotoszintézis sebességét megközelítő gyorsaságot sikerült elérni mesterséges rendszerben is. A svéd tudósok által kifejlesztett ruténium-katalizátor 300 katalitikus ciklusra képes másodpercenként, így valóban versenyképes a természetes fotoszintetizáló rendszerekkel, amelyek ugyanennyi idő alatt 100‒400 ciklus között teljesítenek. Ilyen sebesség mellett már lehet értelme napenergiából és vízből közvetlenül hidrogént előállítani képes telepek létrehozásának a sivatagokban, de a napelemek hatékonyságát is nagyban növelheti a módszer, melynek segítségével a beeső napenergia nagyobb része alakítható át árammá.

A következő lépés a katalizátor előállítási költségeinek csökkentése lesz. A tudósok kutatásuk révén szerint tíz éven belül a piacon lehet egy olyan napenergián alapuló technológia, amely mind produktivitásában, mind költségeiben versenyre kelhet a szén alapú energiaforrásokkal.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. atti2010
2012.04.17. 16:40
Ennek akkor lesz elérhető ára mikor az utolsó hordó olajat is eladták, ezt már most megjósolom mielőtt valaki álmodozásba fogna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. crowly
2012.04.17. 16:57
Szerintem hamarabb lesz jó az ára. Nem minden ország dúskál az olajban, és az egyre növekvő árak miatt az ilyen országoknak érdeke, hogy ne az arabok már amúgy is a végtelenbe nyúló vagyonát gazdagítsa. Ezt például Svéd kutatók fejlesztették ki. Nekik valószínű nincs dollár milliárdos bevételük olajból. Drukkolok nekik és minden ilyen irányba fejlesztőnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. _DiEGO_
2012.04.17. 18:39
Már csak amiatt is szükséges lenne mielőbb , hogy ezzel lassítsák a kőolaj kitermelést , nem kell eszeveszett ütemben szipózni a föld belsejét ... még a végén beszakad valaki alatt Legalább Európa is lehetne valamiben nagyhatalom ...
Szóval , hajrá GO GO , mielőtt amcsik észbe kapnak .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jotek007
2012.04.17. 20:30
én is atti2010 álláspontját osztom
amíg amerika szabályozza az olaj árát(hol háborúval, hol embargóval, hol egyéb spekulációval), addig sajnos a hasonló találmányoknak nincs létjogosultsága
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. carraroxt
2012.04.17. 21:16
A víz gyorsabban oxidálódik oxigénné? Na ne már...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. carraroxt
2012.04.17. 21:17
Egyébként nagyon ideje volt már valamit villantani a témában! Nagy gratula nekik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Lordhell carra...
2012.04.17. 23:46
Pedig kémiai szemszögből helyes az oxidáció, mivel itt az oxigén elektront ad le nő az oxidációs száma (tehát oxidálódik) . Mindez az általános iskolában tanulják a neublók redoxi reakciónál, és ugye a vizet sem Isten teremtette vagy csak lett, hanem hasonló reakcióval jött létre anno 2H2+O2->2H2O (bocsi de alsóindex nincs) ez ugyan az a reakció csak fordítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Supra
2012.04.18. 08:27
NAGYON jó lenne, ha végre piacra kerülne ez, vagy valami hasonló eszköz - de sajna nekem is kezd olyan érzésem lenni, hogy az olajcégek szép sorban felvásárolják ezeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sytyx
2012.04.18. 12:51
Az tény, hogy az olajcégek hatalmas vagyona nagyon sok esetben elég a fejlesztések, kutatások zátonyra futtatására. Viszont ha Európa végre kihúzza a nyelvét az USA hátsójából és teszi azt ami Európának hasznos, azaz a fosszilis energiahordozók kiváltása, akkor talán nem függenénk az USA-tól, az araboktól és az oroszoktól.
Ebben az esetben viszont felvásárlásra nem látok nagy esélyt, mivel svéd állami intézet kutatói, az állami intézet szárnyai alatt találtak fel. Svédország pedig nem Magyarország.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010 Sytyx
2012.04.18. 12:56
Reméljük hogy most nem érvényesül a pénzért mindent elv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. NKing
2012.04.19. 12:40
Lordhell: öööö...de várjál. Az oké, hogy a víz úgy jön létre, hogy a hidrogén elég. De a vizet hogy lehet tovább oxidálni??? Valaki leírná röviden?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lordhell NKing
2012.04.19. 23:18
NKing:
Úgy, hogy megfordítjuk a reakciót (bontjuk a vizet pl. árammal). Akkor ami víz létrejöttekkor oxidálódott (elektront ad le) most redukálódik (elektron vesz fel).

A H égésekor a Hidrogén elektront ad le tehát oxidálódott.
A víz bontásakor az oxigén adja le előtte felvett plusz elektronját, tehát most Ő fog oxidálódni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!