iPon Hírek

Ultragyors vízforralási módszert dolgoztak ki

Dátum | 2013. 12. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egészen új módot dolgoztak ki a hamburgi CFEL kutatói a víz ultragyors felforralására. Az egyelőre csak elméleti szinten felvázolt metódussal elviekben a másodperc billiomod része alatt 600 Celsius fokkal növelhető meg egy kisebb mennyiségű víz hőmérséklete. Ha a technika a gyakorlatban is működőképesnek bizonyul, ez lesz a leggyorsabb vízmelegítési módszer, amit eddig kidolgoztak. Az elképzelés új utakat nyithat a hevített mintákkal folytatott kísérletek terén. A kémiai és biológiai folyamatok túlnyomó többsége vizes közegben zajlik, és a víz ezekben nem egyszerűen egy passzív oldószer, hanem sok esetben maga is aktívan részt vesz az eseményekben, stabilizál, illetve elősegít egyes reakciókat, mondja Oriol Vendrell, a projekt egyik kutatója, aki szerint az új forralási eljárás számos tudományterület fejlődéséhez járulhat hozzá.

A melegítés az elképzelések szerint koncentrált terahertzes besugárzással történne. Ez utóbbi az elektromágneses spektrum mikrohullámok és infravörös sugárzás közötti tartományába eső sugárzása, amely kiválóan alkalmas például szerves molekulák azonosítására. Intenzív terahertzes impulzusokat szabadelektron-lézerrel lehet létrehozni, amely nagy sebességre gyorsított elektronokat kényszerít szlalompályára. Az eközben kibocsátódó elektromágneses sugárzást a rendszer egyetlen „villanásba” koncentrálja, a képződő terahertzes impulzus pedig rendkívül rövid idő alatt meggyengíti a vízmolekulák közti kötéseket, és intenzív rezgést vált ki bennük. A módszerrel teavizet persze sosem fogunk forralni, mivel a kutatók által lefolytatott szimulációk alapján a drámaian gyors hőmérsékletnövelés csak nagyon kis mennyiségek, nagyjából egy nanoliter víz esetében működőképes. Ezt viszont a szempillantás töredéke alatt 600 Celsius fokkal forróbbá teszi, ráadásul úgy, hogy a folyadékra jellemző sűrűség megmarad és a vízmolekulák is egyben átvészelik a kalandot, korábbi strukturált elrendeződésük azonban felbomlik. Kísérleti alkalmazásra azonban bőven elég ez a vízmennyiség is, mondják a kutatók. A hevítés során keletkező, majd röviddel később szét is eső „minifelhőben” ugyanis az elképzelések szerint kiválóan megfigyelhetők lesznek olyan reakciók is, amelyek tanulmányozására eddig nem volt lehetőség, például hogy hogyan álnak össze a kisebb szerves molekulák egy új anyaggá. A kutatócsoport jelenleg azt tanulmányozza, hogy a terahertzes besugárzás hogyan hat az oldószerben levő szerves és szervetlen molekulákra.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. YellowFlas...
2013.12.18. 23:46
"A módszerrel teavizet persze sosem fogunk forralni, mivel a kutatók által lefolytatott szimulációk alapján a drámaian gyors hőmérsékletnövelés csak nagyon kis mennyiségek, nagyjából egy nanoliter víz esetében működőképes."

Megint úgy estem neki egy cikknek, hogy WTF?! ez überkirály, és megint úgy hagytam abba, hogy legközelebb hátha nem ér csalódás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. raiden
2013.12.19. 00:34
őőőőőőő, ez most tulajdonképpen ugyanúgy működik mint a mikró, csak sokkal nagyobb frekvencián?! ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ThePoweR Yello...
2013.12.19. 01:28
Szintén. Cím alapján már "ú na milyen császár cuccot találtak már ki..." aztán elolvastam a hsz-ed és lehet el se olvasom most már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. crowly
2013.12.19. 01:37
Azonnal a vízforralóm jutott eszembe amit nemrég vettem és nagyon örültem, hogy 1 perc alatt vizet csinálok egy teához. Aztán gondoltam, hát eddig tartott, már ezen a téren is robbanásszerűen fejlődik a technika és cserélni kell az előző generációs gépeket. Hát mégsem kell. De elszomorodtam, hogy nem valami otthonra szánt fejlesztésről van szó, hanem valami olyasmiről amit soha nem fogok viszont látni, sőt szabad szemmel sem mert ezek nagyon kis mennyiségekről beszélnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Flegeton
2013.12.19. 02:49
"egy nanoliter víz"...
egy ívhegesztő vagy akár egy gázos is szintén a másodperc billiomod része alatt felmelegíti,.. nem 600 fokra hanem 1000-2000+ fokra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44 Flege...
2013.12.19. 08:41
Csak valszeg sokkal kisebb hatásfokkal

Amúgy az első komment nagyon tetszett
Hasonló érzéseket váltott ki nálam is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Eretnek90
2013.12.19. 08:47
ezzel a technikával a reakciókhoz szükséges energiamennyiséget tisztán, a rendszer kis megzavarásával tudják bejuttatni. Hogy az új megfigyeléseket hol tudják felhasználni az már más kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gabesz7630
2013.12.19. 11:17
1 nanoliter vizet egy szimpla ongyujtoval is elparologtatsz secperc alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. VasiliZajc...
2013.12.19. 14:40
Háztartásban sok értelme lenne: húú felforralom a vizet! Hmm... hova lett?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!