iPon Hírek

Ultrahangos digitális toll: a Qualcomm nagy dobása?

Dátum | 2014. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Qualcomm a CES 2014 alkalmával néhány új technológia segítségével mutatja be Snapdragon 805-ös SoC egységének képességeit – az egyik ilyen új technológia az Ultra Sound NotePad névre keresztelt táblában kap helyet először.

Az egyelőre még csak prototípusként létező táblagép egy digitális toll által keltett ultrahangos rezgésekre figyel beépített mikrofonja segítségével, így a toll – és használója – által papírra vetett rajzok és jegyzetek valós időben, egy okos alkalmazás segítségével a táblán is megjelennek. Ezzel a felhasználók és a kreatív alkotók megszabadulnak egy kellemetlen tehertől: nincs szükség a jegyzetek és rajzok utólagos digitalizálására, hiszen a digitális változat a papírra vetett mű elkészítése után a táblán is megjelenik, méghozzá ugyanolyan formában. Hogy ezt miként kell elképzelni? Az alábbi videó megmutatja:
A korábbi megoldások általában a toll felvevőképességére alapoztak: a digitális toll rögzítette a mozgásokat, majd ezeket később egy alkalmazásnak továbbíthattuk, így az írás vagy a rajz elérhetővé vált digitális formában. A Qualcomm megoldása viszont valós időben dolgozik, azaz ahogy rajzolunk vagy írunk, a tartalom úgy jelenik meg a táblán. Az új eljárás több esetben is remek szolgálatot tehet majd. Számos alkotónál – például képregények rajzolóinál – megfigyelhető, hogy a művész leginkább papírra szeret rajzolni, majd a kész művet digitalizálja, hiszen az érintőkijelzőre érintőceruzával történő rajzolás számukra szokatlan és nem adja meg azt az élményt, mint a papírra, tintával vagy grafittal való rajzolás. A képregények készítésekor azért is jön különösen jól ez az újítás, mert ebben a műfajban általában sok extra munkát igényel a papír alapú művek webes formátumúra való alakítása. A Qualcomm az újításról a következő napokban oszt meg további részleteket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tericum
2014.01.07. 09:25
annyira nem újdonság ez:

http://www.wacom.com/en/de/creative/inkling
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Shinjiii
2014.01.07. 11:40
Viszont annál eredetibb. Elfogadható áron való értékesítése nagyszerű lenne. De elképzelhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!