iPon Hírek

Ultrakönnyű, mégis hatékony napelemek jöhetnek

Dátum | 2012. 10. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Warwick Egyetem kutatói kidolgoztak egy újfajta napelemes technológiát, amely rövidesen lehetővé teheti, hogy akár mozgás közben, alacsony megvilágítottság mellett is feltölthessük elektronikus készülékeinket. A Molecular Solar nevű céggel közösen végzett kutatás olyan organikus napelemcellát eredményezett, amely elegendő feszültséget generál a lítiumion-akkumulátorok közvetlen feltöltéséhez, így nincs szükség egyszerre több cella sorba kötésére. A cellák részleges árnyékban is jól funkcionálnak, így kiválóak lehetnek például e-könyv olvasók, fényképezőgépek vagy mobiltelefonok feltöltéséhez.

A szolár technológia harmadik generációjaként emlegetett szerves napelemeket (OPV) olcsó előállítani, a végeredmény könnyű lesz és kompatibilis a hajlékony alapanyagokkal is, így ideális módszert jelent a hordozható elektronikai készülékek feltöltéséhez. A mostani kutatás során a szakértőknek sikerült megoldást találniuk arra a problémára is, hogy az ilyen cellák alacsony megvilágítottság mellett hajlamosak túl alacsony kimenő feszültséget produkálni.


Az új cella 7 voltos üresjárati feszültséget produkál, így alkalmas lehet a 4 V körüli lítiumion-akkuk feltöltéséhez. Tim Jones professzor, a projekt vezető kutatója szerint a mostani prototípus óriási lépést jelent az olcsón legyártható és hordozható készülékeink töltésére tényleg praktikusan használható napelemek megvalósulása felé. Elképzelése szerint a kereskedelmi forgalomba kerülő termék egy bankkártyánál nem nagyobb napelem lehet, amely az e-könyv olvasóra vagy a mobilra csatlakoztatva folyamatosan tölti azt, függetlenül attól, hogy kint vagy bent olvasunk vagy pötyögünk ezeken.

A következő lépés a napelemen alapuló töltő tényleges megépítése lesz, majd jöhet annak kiötlése, hogyan lehetne a sorozatgyártást minél olcsóbban megvalósítani.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. ricsideale...
2012.10.12. 13:34
azt hiszem örömmel fogadjuk ezt a hirt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. chris-v
2012.10.12. 13:44
Egy háztetőre valót kérek belőle!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. I.Jozsef83
2012.10.12. 16:04
Az lesz majd az igazi nagy szám , amikor átlátszóak lesznek és a dupla ablaküveg külső vagy épp belső fele ebből lesz ...
Lassan a háztetőket is át kell majd reformálni, napelemekhez is hatékonyan alkalmazkodjon

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2012.10.12. 22:34
egy nagyon gyartra kerdes(ketseg)em van: Megpedig a tolto 4 szog jelet ad ki magabol 0-tol a pozitiv oldalra tolva igy szegeny napelemnek eleg erdekes megvilagitast kell elszenvedni hogy ez igy legyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!