iPon Hírek

UMC-GlobalFoundries szövetség alakulhat?

Dátum | 2010. 05. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Amennyiben a dolgok a DigiTimes értesüléseinek megfelelően alakulnak a közeljövőben, akkor a TSMC-nek már bizony komolyan számolnia kell majd a GlobalFoundries-zel a szerződéses félvezető gyártók piacán. A TSMC tajvani riválisa, az UMC a közeljövőben 404 millió amerikai dollár értékű részvényt kíván értékesíteni egy eddig meg nem nevezett harmadik fél számára, aki a dolgok jelenlegi állása szerint valószínűleg a GobalFoundries lesz.


Ezzel a lépéssel az UMC technológiai együttműködésbe, illetve szövetségbe szeretne lépni egy a részvényeket felvásárló vállalattal, hogy így erősíteni tudja piaci szerepét, illetve versenyképességét. A GlobalFoundries minden szempontból megfelelő választás lehetne az UMC számára: jelenleg is terjeszkedik, nemrégiben felvásárolta a szingapúri Chartered Semiconductort, most pedig gyárat épít New Yorkban és ezzel együtt még további bővítéseket is terveznek a vállalat illetékesei. A GlobalFoundries megrendelői között olyan nagy és neves vállalatok vannak jelen, mint az AMD, az ARM, a Qualcomm és az STMicroeletronics.

A GlobalFoundries mellett egyéb vállalatok is érdekeltek lehetnek az UMC részvényeinek felvásárlásában, ilyen cég a Texas Instruments vagy akár az ASML is. Ennek ellenére ez utóbbi vállalatok mégsem minősülnek annyira jó választásnak, mint a GlobalFoundries: az UMC és a GlobalFoundries összefogásával a piacvezető TSMC bizony kőkemény konkurenciát kapna és ezt valószínűleg a szóban forgó felek is tudják.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2010.05.23. 22:00
nagyon helyes, a tököm már kivan a tsmc szerencsétlenkedésével a 40 nm-en ezzel gátolva az ati/amd és a nvidia kártyák gyártását
Azt írták egy korábbi cikkben, hogy kihagyják a 32 nm-et és egyből 22-20 nm-re lépnek...hiszem ha látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bigmac
2010.05.24. 00:04
Igen, a 32nm-t kihagyják, de nem 22 re lépnek, előbb még 28 lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Brunze
2010.05.24. 14:26
Egy cikkben olvastam hogy jővőre már a globalfoundries gyártja az Ati csippeket.
Nvidia viszont marad majd a tsmc-nél.
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!