iPon Hírek

Unalmas és békés öregkora van Dolly klóntestvéreinek

Dátum | 2016. 07. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 20 évvel ezelőtt ebben a hónapban jött a világra Dolly, az első felnőtt testi sejtből klónozott emlős. A híres bárány sajnos csak rövid ideig élvezhette a reflektorfényt, mivel hat és fél éves korára olyan komoly tüdőproblémák és ízületi gyulladás jelentkezett nála, hogy el kellett altatni. Mivel mindkét betegség szokatlanul fiatal korban bukkant fel Dollynál, egyes kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az állat a klónozás következtében túl gyorsan öregedett meg. A birka halála így az új technológiába vetett optimizmust is jelentősen megingatta. Más kutatók ugyanakkor kezdettől azon a véleményen voltak, hogy Dolly fogantatási körülményeinek semmi köze egészségügyi problémáihoz, hanem egyszerűen csak nem volt szerencséje az állatnak. A legfrissebb vizsgálatok alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy ennek a csoportnak volt igaza.
Kevin Sinclair, a Nottinghami Egyetem kutatója társaival 13 klónozott birka egészségi állapotát vizsgálta meg nemrégiben, köztük néhány előrehaladott korú állatét is. Eredményeik pedig azt tükrözik, hogy az állatok nemcsak hogy egészségesek, de teljesen normális ütemben is öregednek. A kutatás slusszpoénja, hogy a vizsgált birkák közül négyet ugyanabból a sejtcsoportból klónoztak, amelyből Dolly is származott. Az új eredmények tehát egyértelműen cáfolják azt a feltevést, hogy a felnőtt testi sejtekből való klónozás korai öregedéssel jár. (A Dollyt létrehozó technológia lényege, hogy egy testi sejt sejtmagját átültetik egy saját magjától megfosztott petesejtbe, és ebből fejlődik ki az embrió.) Dolly mind a négy rokona, Daisy, Diana, Debbie és Denise (képeinken) most lett kilenc éves, ami emberi életkorban nagyjából 70 évnek feleltethető meg. A birkák vérnyomása, vércukorszintje, izmai, szíve és ízületei is kitűnő állapotban vannak, kivéve Debbiet, akinél enyhe ízületi gyulladást diagnosztizáltak, ez azonban ebben a korban teljesen normálisnak számít. Debbie így mostantól némi ibuprofent is kap reggelije mellé, hogy ne legyenek fájdalmai, és klóntestvéreivel együtt tovább élvezheti a boldog öregkort.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2016.07.29. 10:09
Szerintem tuti, hogy már próbáltak embert is klónozni, elég nagy a világ ahhoz, és lehetnek titkos laborok is.

Az egyébként, hogy a klónozott egyedek tök egyformák az tudományos tény, vagy csak a sci-fi filmek miatt gondoljuk így?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba tibai...
2016.07.29. 12:29
Nekem az rémlik valami régi cikkből, hogy nem csak a genetikai információ határozza meg a kifejlődött élőlény tulajdonságait. Macskáknál pl. klónozással a mintázatot nem lehet pontosan "másolni", mert állítólag függ a növekedés során felvett tápanyagoktól is.

A klónozás során, ha pontosan másolják is le a DNS-t, a további sejtosztódások során folyamatosan kerülnek bele egyedi eltérések a DNS-be, mert a DNS másolás nem zajlik hibátlanul. A két kifejlődött élőlény így már DNS alapján megkülönböztethető, ha elég nagy DNS mintát hasonlítanak össze. A több milliárd bázispárból olyan pár száz lesz eltérő (ami azért nem rossz hibaarány ). Ráadásul az egyes sejtek nem is ugyanott fognak eltérni, nyilván függ attól, hogy az egyedfejlődés során mikor következett be a DNS mutáció és annak a sejtnek mennyi "leszármazottja" van.

Az általános vélekedés szerint ugye az ikreknek azonos a DNS-ük, ami viszont tudományosan nem igaz. A hagyományos DNS azonosság vizsgálat nem mutat ki közöttük eltérést, mert túl kis minta alapján végzi az összehasonlítást, nem a teljes DNS térkép alapján.
Egyébként az ikreknek az ujjlenyomata pl. nem azonos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras tibai...
2016.07.29. 13:57
Olyanok, mint az egypetéjű ikrek, csak lehetnek különböző korúak is.
Tehát a filmek ennyiben igazak. Viszont a személyiséget nagy mértékben befolyásolja a környezet, úgyhogy abban már szinte garantált a jelentős eltérés, hiszen a klón valószínűleg teljesen más körülmények közt nő fel. Még olyan is előfordul a filmekben, hogy a klónok az eredeti ember emlékeivel is rendelkeznek. Na ez viszont tiszta hülyeség. Legalábbis amíg tisztán csak klónozásról van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!