iPon Hírek

Univerzális folyadéktaszító védőréteget fejlesztettek ki

Dátum | 2013. 01. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Michigani Egyetem kutatói olyan nanobevonatot alkottak, amelyről szinte minden eddig kipróbált folyadék lepereg. Az újfajta védőréteg alkalmazásával többek közt rendkívül folttaszító ruhaanyagok, hatékony, de könnyű védőöltözetek és olyan festékek hozhatók létre, amelyeknek a köszönhetően minden eddiginél gyorsabban sikló vízi járművek születhetnek.

A „szuperomnifób” anyagról minden folyadék lepereg anélkül, hogy akár egy kicsit is megnedvesítené azt. A hasonló bevonatok esetében korábban problémát okozott, hogy az alacsony felületi feszültségű anyagok, olajok, alkoholok, szerves savak, bázisok és oldószerek hajlamosak voltak megtapadni a felületükön, idővel károsítva a felső rétegeket, majd az alatta lévő anyagokat is, mondja Anish Tuteja, a kutatás vezetője.


Ezen az új anyagon viszont gyakorlatilag semmi sem képes megtapadni elég ideig ahhoz, hogy kifejthesse roncsoló hatását. A szakértők több mint száz különféle anyag közül mindössze két olyan folyadékot találtak, amely átjutott a bevonaton. Mindkét vegyület az úgynevezett klorofluorokarbonok közé tartozott, amelyeket többek közt hűtőszekrényekben és légkondicionálókban használnak. A védőbevonat azonban ezektől eltekintve hatékonyan taszítja a kávét, a szójaszószt, a növényi olajokat, a gázolajat, az alkoholokat, valamint a tömény sósavat és kénsavat is.

A védőréteg poli-dimetil-sziloxán (PDMS) és az amerikai légierő által kifejlesztett, szénből, fluorból, szilíciumból és oxigénből álló, folyadéktaszító nanokockák keverékéből áll, amelyek együtt egy különleges, hálószerű szerkezetbe állnak össze. A felületre feljuttatva az anyag behatol annak pórusaiba, és struktúrájának köszönhetően azokon belül is finom, lyukacsos bevonatot képez. A védőréteg így gyakorlatilag 95-99 százalékban levegővel telt apró lyukakból áll, tehát bármiféle vele érintkező anyag alig találkozik szilárd felülettel, így nincs min megtapadnia.

Ebből következően a folyadékcseppek alig tudnak kölcsönhatásba lépni a felülettel, így inkább az önmagukat összetartó erők érvényesülnek, tehát a cseppek megőrzik gömbölyű alakjukat, és legördülnek, lepattannak az anyagról. A védőréteg ráadásul az úgynevezett nem-newtoni folyadékokat (pl. sampon, vér, festékek, nyomtató tinták, ketchup) is taszítja, amelyek viszkozitása a rájuk kifejtett erőhatástól függően változik. Ehhez hasonlót pedig mindeddig senkinek sem sikerült demonstrálnia.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. ribizly
2013.01.18. 11:19
Akkor jöhetnek a véglegesen vízálló kabátok és egyéb ruházati termékek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Taranisz
2013.01.18. 12:41
Nem csak a ruhák, jöhetnek a teljesen vízálló elektronikai cikkek, a még jobban sikló hajók/tengeralattjárók/búvár felszerelések stb stb, ami csak a vízzel kapcsolatos.
Jöhetnek a szuper tartós épület elemek amik nem rozsdálnak/korrodálódnak folyadék hatására és még kismillió felhasználási területe van, minden iparágban fel lehet használni.
Nah persze amit leírtam csak utópia, de a lehetőség már lassan adott, finomítják az eljárásokat és az anyagot és onnan már nem igazán van ellenállás azok felé amiket leírtam és amik még csak eszembe sem jutnának soha.!

Érdekes cikk, köszi az írónak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2013.01.18. 12:46
Újra feltalálták ezeket vagy mi? Évekkel ezelőtt volt egy műsor olyan anyagokat mutattak be amikre a pillanatragasztó sem tapadt meg. Még egy levelet is bemutattak ami gyakorlatilag az egész ötlet alapját adta. Ha poros vagy piszkos lett akkor az első eső lemosta az egészet patyolatra..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. witchlord
2013.01.18. 13:02
"... A védőréteg ráadásul az úgynevezett nem-newtoni folyadékokat (pl. sampon, vér, festékek, nyomtató tinták, ketchup) is taszítja ..."

Ajjajj.. mi lesz most a helyszínelőkkel, ha a ruha taszítja a vért.. A gyilkosnak nem kell kidobni, mert nem kimutatható rajta..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2013.01.18. 14:06
Mi lesz a tisztítószer iparral? A legtöbb cuccot elég lesz simán hideg vízzel átöblíteni hogy a beszorult szennyeződés is kijöjjön (mert a varrásnál még lehetnek), de cserébe az öblítő nem ér majd semmit, mert az is lepereg róla, a mosópor felesleges mert nem kell intelligens mosópor (aminek nagy része sima só), nem kellenek ultraintelligens mosógépek sem. Sem Kovács lajosok sem akik vízlágyítókat akarnak rádtukmálni miután a mosóporral kellően sok vízkeményítőt adagoltál a vízbe.

Ez egy jó ötlet, csak éppen ez is el fog veszni mint az összes elődje.

http://www.youtube.com/embed/5RZht6WUHjI

Megjegyzés: 4 évvel ezelőtti videó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szefmester
2013.01.18. 14:07
affene.. nem lett jó a beágyazás...

[LINK]

Akkor itt nézzétek meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. carraroxt
2013.01.18. 14:56
Egyébként lehet már kapni ilyen összetevőjű falfestékeket, és egyéb védőanyagokat (főleg a graffity-k miatt). Ja és autó szélvédőjét is szokták ilyennel kezelni.
De az eddigiek még csak néhány anyagot, leginkább a vizet voltak képesek hatékonyan lepergetni, így idővel tönkrementek a vegyi/fizikai behatások miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. carraroxt
2013.01.18. 15:01
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zodiac83
2013.01.18. 16:09
Nekem is az ugrott be, hogy a kocsi szélvédőre jó lenne ilyen.

A ruhákkal az a baj, hogy ahova nedvszívás kell, oda ez nem jó (pamut/selyem cuccokra nem raknék ilyet, azokban épp az a jó).

"Jöhetnek a szuper tartós épület elemek amik nem rozsdálnak/korrodálódnak folyadék hatására"
Azok elsősorban nem a folyadék, hanem pl. (az abban lévő) oxigén, vagy más nagyobb (vagy kisebb? már nem emlékszem) elektronegativitású anyag hatására korrodálódnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ByrDer
2013.01.19. 17:51
A vízállóság még annyira nem is nagy kunszt, de az szép hogy az olajak, sav meg az alkohol is lepereg róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2013.01.21. 22:20
Es hogyan Mosod mert a buz az buz? Mert hat a viz lepereg rola, vagyis be sem jut az anyag szerkezetebe? De a buz az nem folyadek vagyis az bejuthat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!