iPon Hírek

Upsz, upszalit!

Dátum | 2013. 08. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy csapatnyi uppsalai illetőségű svéd kutató egy véletlenül ottfelejtett reakció révén évszázados kémiai problémát oldott meg. A hétvégére magára hagyott kísérlet eredményeként egy új anyagot hoztak létre, amely kiváló vízmegkötő tulajdonságokkal rendelkezik, így a párátlanítástól a vegyiparig számtalan területen használható lehet. Maria Strømme és kollégái egy 1908-ban kifejlesztett metódus módosított változata révén igyekeztek porított, száraz magnézium-karbonátot előállítani, ami eddig senkinek sem sikerült. A magnézium-karbonát kristályos formájának előállításához 100 °C feletti hőmérsékletre van szükség, ez azonban nem rendelkezik a megfelelő struktúrával a víz megkötésére, így a kutatók lassan két évszázada igyekeznek kidolgozni egy módszert, amely az anyag porított formájának (lehetőleg alacsonyabb hőmérsékleten) történő előállítására. Mindeddig nem jártak sikerrel, a svéd szakértők azonban a véletlenek szerencsés összejátszása során rájöttek a megoldásra.

A rejtély kulcsa a szén-dioxid nyomásának növelése volt: a normál légköri nyomás háromszorosával kell átbugyogtatni a magnézium-oxidot és metanolt tartalmazó keveréken. Amikor a kutatók ottfelejtették az egyik ilyen kísérletet a hétvégére, hétfőn egy gélszerű anyagot találtak a produktum helyén. Kiderült, hogy a gél azért jött létre, mert a metanol molekulái csapdába estek az anyagban. Amikor aztán a gélt a metanol forráspontja, vagyis 70 °C fölé hevítették, az megszilárdult és fehér száraz porrá omlott össze. Az anyag vegyi analízise kimutatta, hogy valóban a magnézium-karbonát tiszta, porított formáját sikerült létrehozni. Az új anyag, amely a város és az egyetem után kapta az upszalit nevet, sokkal jobb vízmegkötő képességgel rendelkezik, mint a hasonló célokra jelenleg használatos, jóval drágább zeolitok. Az anyag 95 °C-ra hevítve újra kiszárítható, míg a zeolitoknál ugyanehhez 150 °C fölötti hőmérsékletre van szükség. Az új anyag nem veszélyes az emberi szervezetre, így akár beltéri párátlanításra is alkalmas lehet. A víz megkötésének képessége az upszalit kivételesen hatalmas felszínéből ered. Az anyagban a magnézium-karbonát nem kristályos formát vesz fel, hanem úgynevezett mezopórusos szerkezetet (a zeolitok is ilyenek), vagyis rengeteg aprócska pórust tartalmaz, amelyek jelentősen megnövelik a felületét, teret biztosítva a különféle reakcióknak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. YellowFlas...
2013.08.13. 19:09
Azigen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim
2013.08.13. 19:11
Ha minden véletlenül felfedezett anyag nevében benne lenne az upsz, akkor már rég kifogytak volna az alternatívákból!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. freyr
2013.08.13. 22:37
Na de tényleg, mi volt erre az esély? Mármint hogy pont Uppsala-ban felejtenek ott egy kísérletet, ami ezután megkapja az upszalit nevet? Magyarul, angolul és még svédül is ha jól tévedek ugyanarra hasonlít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. xilence
2013.08.14. 00:48
Upszalit pápápára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ellerszale
2013.08.14. 01:59
Ez van srácok. A Pindúr Pandúrok és csak a véletlennek köszönhetők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. wintercoun...
2013.08.14. 09:02
Cukor,só és minden, mi jó!Ezekből az összetevőkből próbálták megalkotni tökéletes kis lányokat.De Utónium professzor véletlenül a kotyvalékba kevert még egy alkotó elemet: az X-vegyszert!Így születtek meg a Pindúr Pandúrok! A 3 virgonc kislány; Sziporka,Puszedli és Csuporka, arra tették fel életüket, hogy ultraszuper erejüket bevetve felvegyék a harcot a bűnnel és gonosztevőkkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.08.14. 09:38
Túl sok mesét nézel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2013.08.14. 10:49
Nem semmi egybeesés.
Simba: Vagy csak éppen trip-elt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Amiggo
2013.08.14. 20:50
A Corning féle Gorilla Glass-t is véletlenül fedezték fel : véletlenül bent felejtették a kemencében
Milyen jó hogy a feltalálóink ilyen feledékenyek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dragonx
2013.08.14. 21:37
Emlékeim szerint a 60-as években az edzett üveget fedezték fel véletlenül nem a gorilla glass-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Amiggo
2013.08.15. 16:28
Elnézést kérek! Javítom magam : feltalálták az első szintetikus üvegkerámiát !(1952)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!