iPon Hírek

Uralja a netbook szegmenst a Windows

Dátum | 2009. 04. 10.
Szerző | Freeman07
Csoport | NOTEBOOK

A Microsoft több mint 90 százalékos részesedésével gyakorlatilag kézben tartja az egész netbook szegmenst.

A redmondi szoftveróriás állítása szerint az eladott netbookok 96 százaléka a Windows operációs rendszerrel kerül forgalomba. Mivel ezeken a kis gépeken a Windows XP működik, ezért minden bizonnyal ez is az oka a Windows Vista lassú terjedésének. Brandon LeBlanc blogjában hihetetlen sikernek könyvelte el ezt az eredményt a tavalyi év közepéhez képest, akkor ugyanis csak 10 százalékos részesedéssel rendelkezett a Microsoft ebben a szegmensben.

LeBlanc blogjában azt is írta, hogy számos forrás szerint több Linux-alapú netbookokot visznek vissza a boltokba, mint Windows-osat. Például egy angol hardver üzlet beszüntette a Linux-os netbookok forgalmazását, mivel a visszaküldési arány elérte a 20 százalékot. "Amikor a Linux-os netbookot vásárlók észreveszik, hogy a gépük nem nyújt hasonló minőségű élményt a Windows-oshoz képest, akkor frusztráltak lesznek majd visszaviszik a boltba a netbookot."

Sokan várják a Windows 7-et, ami várhatóan a netbook szegmensben is könnyen sikert arathat. Egyes operációs rendszer változatok például kifejezetten kedvezők egy netbook számára. Ha pedig esetleg nem tetszene a Windows 7, akkor könnyen lefokozhatjuk XP-vé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. leviske
2009.04.10. 23:56
Sajnos kétségtelen, hogy egy level 1 felhasználó számára csak korlátokat jelent a Linux... Aki megszokta az XP használatát, az se Linuxra, se Vista-ra nem hajlandó váltani.

És az is szomorú, hogy erről bizony nem csak a felhasználók tehetnek... a Linux közösség nagy része a minimum közepesen jártas felhasználókat veszi figyelembe, pedig ezek száma sem haladja meg az összes felhasználó ~10%-át.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.04.11. 00:44
leviske:
Forrás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sede
2009.04.11. 16:23
Ha viszont úgy tesszük fel a kérdést, hogy a netbook-ok hány százalékán fut Vista (amit az MS eröltetett), akkor hihetetlenül nagy bukásról beszélhetünk. Nem azért van az egész, mert a Microsoft olyan jó, csupán elterjedt és megszokott, és ha szégyenszemre szinte ingyen kell adják, hogy az elterjedtségüket növeljék, akkor persze-hogy minden cég azt telepít a gépeire, mert így jobban eladható. Most akkor ez siker vagy bukás? Ha az MS fizeti a "kutatást", akkor siker
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2009.04.11. 16:30
StevyXIX: Tipp... Miért, szerinted az össz számítógép felhasználó hány százalékának mutat túl a számítógépen folytatott munkássága a netezésen/játékon/zenehallgatáson és esetleg Office alkalmazáson?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.04.11. 16:37
Nem tudom, lehet 10% sincs, de nem bocsátkozok találgatásba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sede
2009.04.13. 23:43
1, A 96% gigantikus hazugság
2, Valóban egyes viszonteladók és nagyáruházak is csak XP-s változatot kínálnak a gépekből, sokkal drágábban, az emberek kárára
3, A 4x több visszavitt linuxos gép legendájának valóság alapja az, hogy az egyik gyártónál olyan súlyos bakit követtek el, hogy nem volt linuxos driver a Linux rendszerrel árult laptophoz. Aztán azzal próbálták elütni a visszavitt gépek problémáját, hogy a Linux miatt viszik vissza, nem azért mert iszonyatosan elbaltázták...
4, A mai netbookok már egyre inkább butított laptopok. Az elsőknél sokkal nagyobbak, sokkal drágábbak, viszont cserébe a noteszgépeknél sokkal lassabbak... 100 dolláros laptop? Hol van már
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!