iPon Hírek

Űrkirándulás a leghűségesebb utas jutalma

Dátum | 2012. 09. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A légitársaságok többsége ingyen utakkal, külön várótermekkel vagy kedvezményes autóbérlési lehetőségekkel jutalmazza leghűségesebb utasait. A Virgin Airlines járatain a következő év során különösen érdemes lesz gyűjtögetni a mérföldeket, ugyanis a legtöbb pontot összeszedő törzsutas nem mindennapi díjban részesül: ingyen ellátogathat az űrbe.

A Richard Branson tulajdonában lévő, több mint négyszáz céget összefogó Virgin Group részét képezi a Virgin Galactic nevű, magánűrhajózással foglalkozó vállalkozás is, amely 2004 óta készül arra, hogy a Föld légkörén kívülre szállítsa a turistákat.


A törzsutas akció 2013. augusztus 7-ig tart, és legtöbb pontot összeszedő szerencsés nyertes helyet kap a SpaceShipTwo nevű űrrepülőn. A második helyezett jutalma egy nulla gravitációs repülés lesz, amelyet egy speciálisan módosított géppel hajtanak végre.

A SpaceShipTwo-ra 2005 óta lehet jegyet váltani, és eddig több mint ötszázan fizették be az ehhez szükséges 200 ezer dollárt. A Virgin Galactic gépe jelenleg is tesztelés alatt áll, és várhatóan 2013 vége felé kezdi meg a turisták szállítását az űrbe. A repülő hat utas befogadására képes, és a WhiteKnightTwo nevű hordozó segítségével a levegőből indul majd útjára.

A Virgin Galactic nem az egyetlen magáncég, amely kifejezetten űrturizmussal kíván foglalkozni. A virginiai székhelyű Space Adventures például 100 ezer dollár körüli összegért kínálja szuborbitális útjait. A pár órás program során 100 kilométeres magasságig viszik majd fel a vállalkozó szellemű és persze vastag pénztárcájú utasokat.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. lorddiablo
2012.09.03. 17:24
Jó is lehet olyan magasan, mint anno Armstrongék az X-15-tel repültek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. and1ao
2012.09.03. 17:46
arra lennék nagyon kíváncsi milyen hajtómű adja kis gépecskének a lendületett?.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. asdsa
2012.09.03. 18:44
@and1ao
Ez nem teljeskörű válasz a kérdésedre, de ahogy a szövegben is van:
"...a WhiteKnightTwo nevű hordozó segítségével a levegőből indul majd útjára...",
vagyis ahogy a felső képen is látható, az a nagy böhöm 2 hajós repülő viszi fel a kisebb űrrepülőgépet, vagyis gondolom csak így van hozzá elég kakaójuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. asdsa
2012.09.03. 18:45
Kintre meg már talán nem kell olyan nagy teljesítmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Firsh
2012.09.03. 19:58
Szinte ingyér!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThompsoN asdsa
2012.09.03. 20:15
Igen, az elv ugyan az, mint az X-15-nél. Egy hordozó repülőgép felviszi több kilométer magasba, ott a két gépet szétválasztják. A repülőgép szépen visszatér a földre, míg az űrrepülő rakétahajtóművek segítségével felemelkedik a kívánt magasságba.

Az eljárás egyébként jóval hatékonyabb ár szempontjából, mint a hagyományos, függőlegesen induló rakéták. Ráadásul itt nem is kell az egyenlítő mentén végezni az indítást, hiszen bárhol felszállhat a hordozó repülőgép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lorddiablo
2012.09.03. 20:55
Így van. Ha megnéztek egy műhold felbocsátást, az is olyan, hogy egy magasság után már ledobja a védőkúpot, az csak a sűrű légrétegben kell, hogy ne égjen el... ha már nagyon ritkás a közeg, akkor ellenállásba sem ütközik a szerkezet. Innentől pedig el kell érni az 1. kozmikus sebességet, hogy ne pottyanj vissza (kb. 7.9 km/s). A rakéták tolóereje pedig a minimális ellenállás miatt elég jó hatásfokkal adja át az impulzust a gépnek, tehát elég kevesebb üzemanyag is. Ezért kísérletezgetnek a SCRAMJET-ekkel is a NASA-nál. Így sokkal olcsóbb objektumokat kijuttatni az űrbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2012.09.03. 22:17
Azert ezzel a bonusszal odarakta magat eleg rendesen a Virgin.Most aztan vakarhatjak a fejuket a tobbi legitarsasag PR menedzserei.Az eddigi torzsutas programjuk nevetseg targyava valt egy pillanat alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. and1ao
2012.09.04. 06:56
ThompsoN:" míg az űrrepülő rakétahajtóművek segítségével felemelkedik a kívánt magasságba." Erre voltam kíváncsi köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!