iPon Hírek

Űrkorszaki orrspray utazási betegség ellen

Dátum | 2012. 10. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA fennállása óta számos űrkutatás során kifejlesztett találmányát juttatta el a nagyközönségnek. Nekik köszönhetjük többek közt a vezeték nélküli szerszámgépeket, az infravörös fülhőmérőt, az emlékező habos matracot és a karcmentes szemüveglencsét. Legújabb közkinccsé tett fejlesztésük pedig egy utazási betegség elleni orrspray lesz.

Az utazási, légi vagy tengeri betegség néven emlegetett tünetegyüttes akkor jelentkezik, ha központi idegrendszer egymásnak ellentmondó üzeneteket kap a test más rendszereitől. Általában az áll a dolog hátterében, hogy a belső fülben található egyensúlyszerv mozgást jelez, a szem pedig nem, vagy éppen fordítva. A jelenlegi elméletek szerint a kellemetlen hányingerrel, hányással járó tüneteket az okozza, hogy az agy ilyenkor úgy dönt, hogy valamiféle méreganyag miatt hallucinál a szervezet, így igyekszik minél előbb megszabadulni a gondot okozó anyagtól.


Egy buszút alatt tapasztalt tünetek meg sem közelítik azt a rosszulléti szintet, amit egy súlytalanságban tartózkodó űrhajós tapasztal, így a NASA orvosai az űrprogram kezdetei óta keresik a leginkább hathatós megoldást a problémára. A legjobb általuk kifejlesztett szernek az Inscop nevű orrspray bizonyult, amelynek szkopolamin (hioszcin) nevű hatóanyagát a burgonyafélék családjába tartozó növényekből nyerik ki.

Az amerikai űrügynökség már megállapodást is kötött egy kaliforniai gyógyszergyártóval (Epiomed Therapeutics) a klinikai tesztek elvégzéséről, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az amerikai gyógyszerügyi hatóság engedélyezze a terméket.

Az orron át történő alkalmazás hatásfoka az űrügynökség kutatásai szerint jóval magasabb, mint a szájon át történő bevétel során megfigyelt, így a NASA jelenleg más gyógyszerek orrspray formába történő átalakításán is dolgozik. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. gezatata
2012.10.22. 17:14
mikor és honnan tudom beszerezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomchee
2012.10.22. 18:21
Oldasd el a cikket és rá jösz, h soká és majd a gyógyszertárból
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sturmtiger
2012.10.22. 19:49
Addig is marad a Daedalon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Avisto
2012.10.22. 21:02
Nálam az fps játékot okoznak ilyen tüneteket általában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. I.Jozsef83
2012.10.22. 21:20
Avisto

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!