iPon Hírek

URL rövidítő szolgáltatás Google-módra

Dátum | 2009. 12. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A Google egy új szolgáltatással jelentkezik a piacon, amely már el is érhető a gyártó FeedBurner és Toolbar alkalmazásain belül. A sokak számára hasznos szolgáltatás tulajdonképpen nem más, mint egy webcím-rövidítő megoldás.

A rövidítő szolgáltatás úgy működik, hogy a(z extrém) hosszú címeket kevesebb karakterből álló címmé alakítja át, így azt könnyebb bemásolni a különböző fórumokba, e-mailekbe vagy egyéb on-line felületekre (ez nem újdonság egyébként, ezt csinálja például a közkedvelt TinyURL is). A Google megoldása az új link elkészítése előtt még a régit egy biztonság-ellenőrző scripttel megvizsgálja, hogy maga a link nem mutat-e valamilyen kártékony kódokat tartalmazó adathalász weblapra, amely közvetlen veszélyt jelenthet a felhasználók számára. A veszélyes weblapok, illetve linkek természetesen ki vannak zárva a szolgáltatásból.

Az URL rövidítő szolgáltatás egyelőre csak a fent említett két alkalmazáshoz, azaz a FeedBurner-hez és a Toolbar-hoz használható, de a gyártó ígéretet tett rá, hogy a közeljövőben szélesebb tömegek számára is elérhetővé teszi majd a hasznos újdonságot.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. YuGabe
2009.12.17. 13:18
Az adathalász-ellenes feature-ön kívül nincsen sok értelme, például a bit.ly csak 6 karakterből áll, azt nehéz lesz lerövidíteni... mi lenne az? http://g.com/abcdef? Az jó lenne, de kétlem, hogy ilyen rövid lenne. Most tényleg nem találta fel a spanyolviaszt a Google.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. downhill
2009.12.17. 13:34
sosem talált fel ez semmit se.

mindig is csak másol a google!
de ez senkinek se tűnik fel mert más cégeknek az ilyen már alap.

ezek meg mint egy új dolgot mindig behíresztelik hogy jújj de jó dolgot találtak fel.

szánalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Ace0098
2009.12.17. 14:02
Sosem mondják hogy ők találták volna fel a dolgokat, viszont a Google továbbfejleszti és okosan beépíti és összehozza a már eddig is elérhető szolgáltatásaival.

Lehet hogy minden Google által kínált szolgáltatást el tudnék érni külön-külön oldalakon, de mégis jobb, ha minden EGY helyen van, és egy Google account elég, hogy mindent könnyen elérjek, megosszak, stb.

Csak így tovább!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. YuGabe
2009.12.17. 15:15
Én sem ellene voltam, csak itt a "továbbfejlesztés" rész eléggé kimaradt szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Melkor
2009.12.17. 15:59
"A Google egy új szolgáltatással jelentkezik a piacon"
YuGabe szerintem erre gondolhatott ... ez semmiben sem új és semmivel sem több.
Ha nekem pl a firefoxba beépül és egy klikkel lerövidíti nekem és a vágólapra teszi a linket akkor ok ... de hogy még lépegessek a gugli accountomba meg másolgassam meg minden ... semmivel nem vagyunk előrébb ... szvsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. arkman Melko...
2009.12.17. 16:17
Az a google-ra vonatkozott. Eddig nem volt nekik URL rövidítőjük, most van, tehát ez egy új szolgáltatás a részükről. (Nemtudom, ezt hogy lehet úgy értelmezni, hogy valami teljesen újat alakítottak ki, amikor van vagy két tucat ilyen szolgáltatás.)
downhill: Szánalom. Ami jó azt ajánlatos, sőt kell is másolni. Így megy előre a világ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. junkie
2009.12.17. 18:06
Éljen. Egy újabb "szolgáltatás" amivel a G trekkelheti, hogy ki, hova, hányszor, mikor kattint. Éljen a Web 2.0, ahol semmi sem titok, és te ennek még örülsz is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. adam0205
2009.12.17. 23:36
Nem tudom miért kell felháborodni nem kötelez senkit sem arra a google, hogy használja mindenki. Egyébként nem rossz dolog, mert a kártékony kód elleni védelem elggé fontos az ilyen linkekenél, mivel könnyen be lehet így linkelni akármilyen vírusos kódot tartalmazó honlapot. Én például ezért csak megbízható embertőlhonlapon kapott átírányító linkre kattintok rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dozsi
2009.12.18. 22:04
Egyszerűen nevetséges junkie. Mégis mit trekkelne? Mégis mit érdekli a googlet, hogy én milyen leveleket írok, meg milyen linkekre kattintok... Nem mailezek terroristákkal, nem államtitkokat küldözgetek a rendszerükön. Nem használom illegális dolgokra a szolgáltatásukat. Ha valamiért jegyzik azt, hogy ki hova kattint, az azért van, h. a keresőjük optimalizáltabb legyen. Én szerintem eddig nagyon jó dolgokat találtak ki/vezettek be.

Ha valaki ennyire paranoiás, akkor ne használjon netet, sőt számítógépet se... Mert a Yahhoo-tól, a Myviptől, Iwiw-től, freemailtől is legalább annyira félhet. A Windowstól meg még jobban is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. junkie dozsi
2009.12.18. 22:30
Azt trekkeli hogy ki mit kattint, hogy célzott hirdetéseket tudjon neked adni. Ez nem paranoia, hanem tény. Nem csak a G csinálja, de most már ő is.

Egyébként én például rühellem a tinyurl-es linkeket is, mert nem tudhatom hogy mi van mögötte. Ha látok egy domaint, vagy egy teljes URL-t, abból sok mindent le lehet szűrni, már annak aki ért hozzá. Azt senki ne gondolja, hogy a nagy G phishing szűrője minden rossz linket ismer. Amíg látod a teljes URL-t, addig van esélyed kiértékelni, mielőtt kattintasz. Ugró URL esetén esélyed sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arkman junki...
2009.12.18. 22:56
Ha Chrome-ot használsz, van egy kis hasznos kiegészítője, ami felbontja ezeket a tömörített linkeket (mind a tizen X szolgátatóét.)
Ember, had trekkeljen, adja a célzott hirdetéseket, van egy olyan jó kis dolog, hogy adblock, és máris nem látom őket. Ha meg az oldalak felírásával van problémád, nagyon egyszerűen orvosolható: Incognito mode, nem jelentkezel be, nem használsz goo.gl linkeket, stb... Nem kényszerít senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!