iPon Hírek

Űrtakarításba kezd a japán űrügynökség

Dátum | 2014. 01. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A japán űrügynökség (JAXA) munkatársai speciális „pányvák” révén tervezik megtisztítani bolygónk környékét az űrszemét nagyobb darabjaitól. Az elképzelés szerint egy acélból és alumíniumból álló elektrodinamikus huzalt erősítenek a hulladékra, a vezeték másik vége pedig szabadon lebeg majd, és a Föld magnetoszférájával való interakcióban elektromosságot termel. Az ennek segítségével lelassított darabok gyorsan alacsonyabb pályára kerülnek, és rövidesen elégnek a légkörben, gyors és az eddigi elképzelésekhez képest viszonylag olcsó megoldást kínálva közvetlen szomszédságunk kitakarítására.
Az elképzelés működőképességét a tervek szerint egy február 28-án induló küldetés keretében tesztelik majd. Az ekkor pályára küldött műhold odafent egy 300 méter hosszú kábelt enged ki magából, a szakértők pedig megvizsgálják, hogyan fejlődik elektromos energia a vezetéken. Az első űrbéli próbák során tehát még nem kísérelnek meg tényleges hulladékokat „befogni”, a szakértők szerint azonban ha minden jól megy, erre is hamarosan sor kerülhet. Az elmúlt években több nagyszabású terv született az űrszemét hatékony eltakarítására, a japánok lehetnek az elsők azonban, akik élőben tesztelik is elképzelésüket. Az emberi tevékenység nyomán hátrahagyott űrszemét egyre komolyabb problémát jelent a különféle űrbéli küldetések szempontjából. 1996-ban egy francia műhold szenvedett komoly sérüléseket egy tíz évvel korábban fellőtt és felrobbant rakéta maradványai következtében. Kiszolgált rakétafokozatok, működésképtelen műholdak, illetve óriási mennyiségű kisebb-nagyobb alkatrész és törmelék övezi bolygónkat. A NASA 2013-as adatai szerint több mint 500 ezer üveggolyó nagyságú, illetve több mint 20 ezer 10 centiméternél nagyobb átmérőjű szemétdarab kering a Föld körül, amelyek komoly problémákat okozhatnak, ha nekiütköznek egy működő eszköznek, vagy éppen a Nemzetközi Űrállomásnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Sr4c
2014.01.21. 08:43
miért is figyelnénk a környezetünkre....ugyan már.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. nzperix
2014.01.21. 09:01
Elég lenne a kicsiny hazánkból, az "erre szakosodott", "színes fémtolvajokat" felrakni egy hordozórakétára és pikk-pakk ki lenne tarkítva az űr.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Pandion
2014.01.21. 09:32
Már régóta síránkoznak az űrszemét miatt, végre a tettek mezejére lépnek. Mondjuk érdekes, hogy Japán takarítja az űrszemetet... Szerintem nem ők szemetelték tele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester
2014.01.21. 13:08
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de egy vékonyka 300m hosszú "madzag" nem igen tud olyan méretű mezőt generálni amivel hatékonyan levadásszák ezeket a szemét darabkákat. Hiszen egy egy darabka között kilométerek is lehetnek.
Egy sima kinetikus "odamegyek meglököm" forma szonda a bonyolultsága ellenére még mindig hatékonyabbnak tűnik mint ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim Szefm...
2014.01.21. 13:20
Majd csinálnak hosszabbat és forgatják a föld körül mint valami ugrálókötelet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010 nzper...
2014.01.21. 14:06
Csak aztán azt vennék észre hogy nincs műholdas TV adás majd eltűnik a GPS, később meg a CIA sem találná a több 100 kémműholdat mert valamelyik színesfémkereskedésben lenne, egy ilyen műholdba beraknak kb~20Kg aranyat és egy rakás Titaniumot úgyhogy megérné sz@rakodni vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. malvoisen
2014.01.21. 14:41
ugrálókötelet? pff...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim malvo...
2014.01.21. 15:08
Én kérek elnézést a humorizálásért, humorérzék hiányában levőknek - értsd: neked - jelezném, hogy tudom hogy helyesen ugrókötélnek hívják ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vecsei321
2014.01.21. 16:18
az "úrszemét" közt szerintem lehet 1-2 olyan dolog is amit nem akarnak elégetni.... biztos vagyok benne hogy nem csak unalom és a "takarítsuk ki az űrt" motiváció szülötte ez a kis gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. alienn
2014.01.21. 16:21
Hmm, nekem az ugrálóköteles is simán tetszett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balucsek Szefm...
2014.01.21. 17:56
Szefmester: jah ezzel többnyire egyetértek, viszont ha csak neki koccolnak fennáll a veszély, hogy mindkettő cucc darabokra törik és akkor egy nagyobb darab helyett több száz repesztől kell félni odafenn, vagy ha nem elég erős a kocc akkor pedig ahelyett, hogy lepottyanna egy kiszámíthatatlan pályára átáll, ami megint csak nem nyerő... Az igazi az lenne ha egy önmegsemmisítőként pakolnák ezt bele a jövő műholdjaiba. Pl párnapra hétre megszakad a kapcsolat akkor kilő belőle ez a madzag és szépen lassan lepottyan, mert ez így meglehetősen pazarlónak tűnik, hogy csak azért küldjünk fel vmit, hogy lehozza a korábban ott lévő kütyüt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2014.01.21. 18:18
Hát ha nem szemtől szemben mennek egymásnak hanem a taszigáló műhold megy oda hozzá akkor már ott lehet lefújni, vagy mágnesesen lelökni.. nem feltétlen kel a fizikai kontakt. A lassú irányváltás is elegendő ha folyamatosan tud pályát módosítani, szóval olyan sok üzemanyag sem kel hozzá. Szóval akár egy ionhajtómű is elég neki ha már fent van. A lényeg hogy takarítson, és ne az hogy holnap reggel legyen tiszta a térség...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Digu
2014.01.21. 19:27
A NASA 2013-as adatai szerint több mint 500 ezer üveggolyó nagyságú, illetve több mint 20 ezer 10 centiméternél nagyobb átmérőjű szemétdarab kering a Föld körül, amelyek komoly problémákat okozhatnak, ha nekiütköznek egy működő eszköznek, vagy éppen a Nemzetközi Űrállomásnak.

Viszont milyen jó égi pajzs lehet, ha jönnek az idegen űrhajók támadni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2014.01.21. 22:51
Digu: Az idegenekek valszeg lesz pajzsuk, ami lepiszkálja a szemetet a szélvédőről

Btw: Ha mágneses úton szeretnék valamit lassítani, akkor már össze is szedhetném egy elektromágnessel és magát a szondát is kormányozhatnám le az atmoszférába...
Amúgy minek elégetni? Ha be lehetne fogni, még akár később újra is lehetne hasznosítani. Energia meg van fent bőven elég.

Nem tudom miben sántikálnak, de gyanús ez a "zöld" törekvés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Shinjiii
2014.01.22. 09:04
A japánok baromságok kitalálására (mármint a mi szemünkkel az) szakosodtak, miért olyan fura, hogy végre hasznos kutatásba fogtak bele? Rögtön összeesküvés-elméleteket kell gyártani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. alienn
2014.01.22. 15:27
Értem én már!
Űrmaffia!
Törmelékekkel kezdem, aztán ha szembe jön egy műhold arra is teszek kötelet, lekamerázom és küldöm a tulcsinak..
Ha fizet, visszaállíthatják pályára, ha nem akkor elég.
Ha kifizették a váltságdíjat jöhet a következő szemétdarab. Vagy műhold.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!