iPon Hírek

Űrtávcsőre gyűjtenek a Kickstarteren

Dátum | 2013. 05. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A tavaly alapított, kisbolygóbányászati terveket fontolgató Planetary Resources belevágott projektje első szakaszának megvalósításába, legalábbis ami az anyagiak összeszedését illeti. A cég egy Kickstarter-kampány keretében kívánja összegyűjteni azt a pénzt, amelyből a potenciálisan értékes kisbolygók azonosításához szükséges a távcsöveket legyártják, illetve pályára állítják. Az eredeti tervek szerint 2−5 kisebb teleszkóp végezné a munkát, amelyek egyenként félmillió dollár körüli összegbe kerülnek majd. A világ első közösségi finanszírozású távcsőépítési projektje a legjobb úton halad: már az első 24 óra folyamán több mint 300 ezer dollár gyűlt össze a megvalósításhoz minimálisan szükségesnek ítélt egymillióból, és a kampány még további egy hónapig, egészen június végéig folytatódik. Az Arkyd−100 távcsövek a finanszírozási mód űrkutatásban példátlan voltához igazodva üzembe állításukat követően is hozzáférhetőek lesznek a nagyközönség számára. A Planetary Resources képviselői azt ígérik, hogy a műszereket diákok, kutatók és amatőr érdeklődők is használhatják majd különféle csillagászati megfigyelések és felvételek elkészítésére, illetve segédkezet nyújthatnak a projekt fő céljában, a bolygónkhoz közeli aszteroidák felderítésében is. Chris Lewicki, a cég elnökének elmondása szerint az Arkyd egy szögmásodperces felbontással rendelkezik majd. Sara Seager, az MIT bolygókutatója szerint mind a terv, mind pedig a megvalósítás módja kivételesnek nevezhető, és várhatóan egészen új utakat teremt az űrkutatásban. Az Arkyd technológiai fejlettsége révén egyrészt tetemesen növelhetjük a minket körülvevő űrrel kapcsolatos tudásunkat, másrészt mindezt kivételesen alacsony költségek mellett tehetjük meg, mondja a szakértő.

A távcsövet a Planetary Resources saját mérnökgárdája építi, akik között megtaláljuk az elmúlt évtizedek űrkutatásának legnagyobb neveit, többek közt a valaha létezett összes marsjáró fejlesztőit. (A távcsőre és a kampányra vontakozó információkat összefoglaló teljes infografika a fenti képre kattintva érhető el.) A jelenlegi Kickstarter-kampányból befolyó pénzt az első távcső feljuttatására, illetve különféle oktatási, népszerűsítő, tudományos célokra költik majd, és persze a támogatóknak ígért ajándékok elkészítését is ebből fedezik. A projektet 25 dollárral támogatók például egy űrbéli portréval gazdagodhatnak: az általuk feltöltött képet a távcső egyik kijelzőjén megjelenítve, a rendszer egy felvételt készít a kivetített képről a Földdel a háttérben. A nagyobb összegeket áldozók lehetőséget kapnak arra, hogy saját kutatásaikhoz használják a távcsövet, illetve erre egy általuk kiválasztott oktatási vagy kutatási intézményt is „befizethetnek”. Ahogy Peter Diamandis, a cég egyik alapító tagja elmondta, a tavalyi bejelentés óta rengetegen keresték meg őket mind szakmai, mind civil részről, jelezve hogy szívesen részt vállalnának a projektben. A Kickstarter-kampány most lehetőséget nyújt arra, hogy bárki tevékenyen támogathassa a grandiózus tervezet megvalósulását. „Az elmúlt ötven évben az űrkutatás állami kézben volt, és ennek megfelelően mindig az adott kormány saját törekvéseihez igazodtak céljai” – tette hozzá Diamandis, aki szerint itt az ideje annak, hogy ne kongresszusi döntések határozzák meg az űr megismerésének menetét.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Whysper
2013.05.30. 17:13
Ne már és miért nem 0,000001% részesedés mondjuk vagy ilyesmi. milyen happy lennék egyszer csak megjelenne +100 dollár a számlálom és a küldő a DEEP SPACE bányász vállalat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gezu1025
2013.05.30. 21:50
423 ezer. Haladnak, haladnak. Így tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!