iPon Hírek

USA: megkezdték a net "kalóztalanítását"

Dátum | 2010. 01. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

"Egyeseket már lecsaptunk a netről" - ismerte el Bobbi Henson, az amerikai Verizon Online internet-szolgáltató szóvivője a CNET-nek adott interjújában. Mint mondta, erre fenntartják a jogot. Hónapokkal ezelőtt megkezdték a figyelmeztetések kiküldését, most pedig a jelek szerint eljött a cselekvés ideje is.

Valóban elindultak tehát a zeneipar által olyannyira óhajtott és propagált figyelmeztetéses-majd-lecsapásos úton, amelyekkel terveik szerint - elvileg - akár le is válthatnák az egyes tettenért fájlcserélők egyenkénti bírósági meghurcolását.

Bizonyára elő is került a jégbe hűtött pezsgő a RIAA vezetőségi tagjainál, bár hivatalosan még nem kommentálták az eseményt. Örömre azonban mindenképp van okuk, mivel már jó ideje dresszírozzák ezzel a netszolgáltatókat, de eddig csak meglehetősen mérsékelet eredményeket sikerült elérniük - azt is leginkább csak Angliában, Franciországban, és valamelyest Svédországban. Most viszont, úgy tűnik, hazai terepen is sikerülhet beindítaniuk valamit.

Konkrét számot nem mondott Henson, csak annyit, hogy viszonylag kevés embert csaptak le - és csak néhányan perelték be őket emiatt. Megjegyezte azonban, hogy az április óta eltelt időszak bizonyította a figyelmeztetések hatékonyságát. Mint mondta, az emberek elsöprő többségének az első figyelmeztetés is elég, már azt követően leállnak. Hozzátette azt is, hogy sok esetben az emberek nem is tudnak róla, mi folyik a házukban; a szülő kapja meg a figyelmeztetést, és így tudja meg, hogy a gyereke töltöget. Erre aztán fel is szólítja, hogy álljon le vele.

Érdekes volt még az a megjegyzése, miszerint ők maguk nem figyelik, hogy mit töltenek le a felhasználóik; egyszerűen csak kapnak bizonyos IP-címeket a jogtulajdonsoktól, hogy azoknak a felhasználóit legyenek szívesek figyelmeztetni. Elmondása szerint személyes adatokat bírósági végzés nélkül nem adnak ki senkinek.

Az persze már nem derült ki, hogy a figyelmeztetések nyomán hányan váltottak egyszerűen szolgáltatót, vagy jártak utána az IP-maszkírozás módjainak - az azonban nyilvánvaló, hogy sok esetben a figyelmeztetések valóban kellően ijesztőnek bizonyultak a kívánt hatás eléréséhez (bár azoknak a fogalmazásmódja kimondottan visszafogott, udvarias, és nem tartalmaz konkrét fenyegetést; csak utal arra, mi történhet, ha a tevékenység folytatódik).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. Sr4c
2010.01.21. 14:31
Szánalom, na majd ha itthon is elkezdik ezt 5-10 év múlva a nettó 80-120k -s fizuk miatt annyira pörgő, és relatíve elfogadott letöltögetősdit is elveszítjük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. atti2010
2010.01.21. 14:32
Ezzel csak az amatőröket csapjak le, annak is csak egy részét, hamarosan garmadával jönnek a megoldások az IP maszkírozásra és a forgalom titkosításra és kész, ennek nem ez lenne a megoldása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. atti2010
2010.01.21. 14:36
Bin Laden már dörzsöli a tenyeret hamarosan az egész CIA a kalózok IP címeinek a megkeresésévél lesz elfoglalva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. lajthabala...
2010.01.21. 14:56
Lehet, hogy én értek félre valamit, de én azt hittem, hogy az IP maszkirozás nem más, mint egy proxy. A proxy pedig ugyanúgy előfizet az internetre, azzal a különbséggel, hogy ha rendes sebességet akar, akkor be kell tenni egy szerverpark-ba, és ezáltal még kiszolgáltatottabb lesz, mert ugyanúgy lecsapható, de még elkobozni is lehet. Tehát lehet, hogy amig a proxi működik, az egéyni felhasználó védve van, de miért hagyná az ISP a proxit működni sokáig.

A proxi nyűjtotta anonimitás sem tart sokáig, ha egy proxinak csak egy internet-kapcsolata van, hiszen a bemenő és kimenő session-ök szépen párosithatóak az ISP logjai alapján, és ehhez nem kellenek titkos ügynökök, csak egy okosabb script.

A forgalmat nem a csomagok tartalmával, hanem a számával és jellegével ismerik fel, és már most is használnak traffic-shapinget a csúnya forgalom levágására.

Ha az ISP-k meglátják az üzletet a tartalom-szolgáltatásban - videotéka, zenebolt, szoftverbolt - akkor az atti féle "profik" is le fognak esni a torrentről.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Gekko
2010.01.21. 15:12
Kár ezen ennyit aggódni. A tartalom gyártók is tudják, hogy új modellek kellenek, illetve vannak, csak az átállás költségét sunyi módon nem ők akarják kifizetni. Ezért minden szereplőjét a vérbe stresszelik a digitális értékláncnak, hogy előre meneküljenek.

Szemétnek szemét megoldás, de úgy tűnik működni fog...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. PuLPi
2010.01.21. 15:19
Nem nagyon szeretnék kekeckedni, de amíg Madonna tavaly 200+ millió dollárt kapart össze, egyes "zenész-sztár-párok" 100-150 misit, idehaza kétkezi munkával kapsz éves szinten kb. 6000+ $-t.
Sztem is a zeneletöltögetés a legnagyobb probléma a világon, amúgy meg youtube.com
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. PuLPi
2010.01.21. 15:26
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. TescoZsomi
2010.01.21. 15:30
Szeretném tudni, hogy a kedves jogtulajdonosok milyen módon jutnak hozzá az IP-címekhezm illetve milyen módon szereznek bizonyosságot a jogsértésről, ami nem sérti az IP-cím tulajának személyi jogait?

Am szvsz semmit nem érnek el a dologgal... Mint már kifejtettem, rossz végénél fogják meg a problémát... Illetve, hogy pontosabb legyek, a (számukra) olcsóbbik végénél. Egyszerübb és olcsóbb pár embert a sárbatiporni, mint zsebbenyólni és önerőből átalakítani a tartalom-szolgáltatást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Tutankhamu...
2010.01.21. 15:36
Úgy szétnéznék egy ilyen RIAA vagy mi az isten alkalmazotjainak a lakásán, hogy van-e másolt adathordozójuk. Mert aki azt mondja, hogy nincs még egy másolt kazettája se az hazudik!
Nekem például rengeteg zeném van kazettán "a régi szép időkből" mert nemhogy eredetibe nem lehet megvenni sehol de még letölteni se. És ezzel szerintem nem csak én vagyok így...
Szóval ha nekik van joguk szétnézni nálam akkor nekem is van náluk. ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. atti2010
2010.01.21. 15:47
lajthabalazsKedves szakértő, egyes országokban már használnak megoldásokat az IP elrejtésére és nem Proxin, csak olvasgass még egy kicsit, hagyd még a letöltők sírját, majd megássák később.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. uristen
2010.01.21. 15:54
Próbálkozni lehet még mindíg, amit eddig is csináltak, a kalózokat úgy sem állítják meg teljesen... Az olyan, mint ha benzinnel akarnák eloltani a tüzet.
Szerk.: Ha mégis sikerül ezeket elérniük, a crackek még ott vannak... Haverokkal össze lehet dobni egy játékra a pénzt, aztán 1 játékot használhatnak akár 100-an is. Az is több mondjuk a semminél... Zenénél meg nincs ilyen lehetőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. horyk
2010.01.21. 16:00
Ha el akarnátok rejteni magatokat a neten :

http://ipon.hu/site/ipoltalom ! ! !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. horyk
2010.01.21. 16:01
JA ! Nem is olyan drága !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Ace0098
2010.01.21. 16:03
"Szeretném tudni, hogy a kedves jogtulajdonosok milyen módon jutnak hozzá az IP-címekhezm illetve milyen módon szereznek bizonyosságot a jogsértésről, ami nem sérti az IP-cím tulajának személyi jogait?"

Torrent kliensekben és fájlcserélőkben is meg tudod nézni az egyes gépek (peerek) IP-címét. Azután már gondolom nem nehéz kinyomozni hogy melyik szolgáltatóról van szó. Nevedet nem kell tudni hogy az IP-t bejelentsék, a jogsértésnél meg ugye egyértelmű.

És nagyon remélem hogy nem fogja magát aktivizálni ilyen módon egyik nagy szolgáltató sem. Bár itt amúgy is megszívná. Nincs itt olyan kereset hogy az emberek egyik napról a másikra inkább megvegyék boltban ami kell, inkább szolgáltatót váltanak vagy egyéb kerülőt tesznek (én pl seed-szervert bérelnék, ha a torrentnél maradunk)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. horyk
2010.01.21. 16:11
Ace0098 és a seedszerverről hogy töltöd le az adatot ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gebana
2010.01.21. 16:27
akkor most érdemes seedserver bizniszbe befektetni, mire ideér a hullám itt már egy felkészült háttér várja a torrentezés korlátozását.

SeedServer Rt. pár tag pár befektető, több millió forint és egész magyarország torrenttársadalma el van látva lehetőséggel, nameg tejelnek rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Cyberpunk
2010.01.21. 16:45
Öcsém ekkora köcsög genyókat Mi az hogy dobnak egy IP-t aztán a szolgáltató minden bizonyíték nélkül intézkedik ellenük.
Ez a szolgáltató meg szimplán csak hűje, akikkel önkényesen egyoldalúan felmondják a szerződést majd jól elmennek másik szolgáltatóhoz azt kész. Ha nekik ez jó vagy jó fejpénzt fizet értük a RIAA
Itthon még népszerű is lenne az ilyen ha valaki megunja a szolgáltatóját és még a hűség idő lejárta előtt le akar lécelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Csaber
2010.01.21. 16:54
gebana : nem nagy üzlet a seed szerver több milla sohasem térülne meg

Ace0098: FTP kliensen keresztül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. papus016
2010.01.21. 18:02
És a Zene vagy játék vagy film készítők mikor fogják olyan elérhető aron adni a termékeiket hogy egy MAGYAR ember mert már sajnos ezt ki kell hangsúlyozni hogy MAGYAR mert a "Fejlett" országokban nállunk vannak a legkissebb bérek a legnagyobb adóval súlytva , szóval hogy a magyar ember is be tudjon menni a boltba és meg tudja venni mondjuk 1 hónapban csak hogy mindjak valamit GTA 4 Crysis meg mondjuk az NFS SHIFT vagy meg még 5-6 zenei CD t (...).
És a Fizetése ne csak arra legyen elég hogy a lakás fentartását kifizesse és talán marad elég pénz enni is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. fecaa
2010.01.21. 18:06
Mire ez kialakul addigra úgyis mindenkinek meglesz már minden fasza cucc
Érdekes a filmekről nem ír,csak a kis vacak méretű zenékről.

Amúgy meg miért gondolják h. vki fog rájuk pénzt áldozni-még ha máshogy nem is kapja meg??

Majd ha mindenki megkapja a 2-300E-et mint minimálbért (pl. úgy,h. a felső 10E-be tartozók,sok közalkalmazott,ill. már nyugdíjas-3 milliós fizetését kellene 1/10-elni..hát minek nekik havi 3 millió?..akkor 1 év után mi a francra "gyűjt"--megvan a 25 millás ház,és az 5 millás kocsi.Még 1 év a fogyasztásra,tehát 2 év meló,és sose többet??Hát hogy van ez??)

A politikusnak se kell több millió havonta...detto. Amúgy azóta,azokból a jó "kis" fizukból csináltak cégeket(olaj,gáz,kommunikáció)...onnan is zsíros pénzek,a fizu csak zsebpénz már.

Szóval majd akkor megvesz mindenki mindent legálisan,ha normálisan újra elosszák a lóvékat.
Ha meg nem,ekkor ne csodálkozzanak a lopásokon,vagy mire gondoltak,hitelekre?Hogy jól meglophassanak.Az az igazi lopás,a 40-250%-os kamat.
Még akkor se kéne,ha a fene fenét eszik-vagy hogy szokták mondani..akkor inkább nem veszek semmit.

(Még jó h. lassan választás lesz,végre véglegesen távozhatnak a komcsik...hehe---ezt csak a normálisabb újra-elosztás kapcsán írtam ide-magyar vonatkozásban.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. uristen
2010.01.21. 18:40
Külföldi ár ~duplája egyes termékekért? Ahogy mondod fecaa, ez Magyarország.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lajthabala...
2010.01.21. 19:21
atti2010

Kérlek, világits rá, hogy milyen megoldásra gondolsz. Mert tényleg érdekel. Amennyire én - egy informatikai diplomával IP hálózati fast-rerouting-ból, és P2P témakörben megkezdett PHD-vel - ismerem az IP hálózatok működését, a routerek, amiket az ISP üzemeltet egyenlőre csak az IP cimet veszik figyelembe a csomagok továbbitásakor. Tehát ha te meg szeretnél kapni egy csomagot, akkor annak be kell hogy állitsanak téged cimzettjeként. Más megoldás nincs. Azt megteheted, hogy egy vagy több másik gépen keresztül játszod át a csomagokat -ezt hivják proxinak - és ebben az esetben az IP fejlécekben a proxy gép cime fog szerepelni (NAT) a gép után, nem más a VPN sem, hiszen annak is van egy gateway-e, ami a VPN-ben osztott cimmel vagy NAT-olva engedi ki a forgalmat. Ha egy konkrét ellenőrzési pontot akarsz elkerülni, akkor esetleg tunelezheted is a forgalmat. De a két megoldás sajátossága, hogy az ISP, aki a legutolsó szakaszt ellenőrzi, látja a teljes forgalmat.

Te milyen megoldást találtál ennek a megkerülésére?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lajthabala...
2010.01.21. 20:27
Abban igazad van, hogy overlay P2P hálózatokat végső soron lehet route-olásra is használni, de ki akarná azt, hogy a gépén a hasznos forgalom többszöröse haladjon át? Mert ha minden felhasználó több peer-en keresztül forgalmaz, akkor a közbenső peer-ek a forgalom többszörösét fogják átereszteni. Ami egy olyan hálózatnál, mint a Freenet, ahol az anonimitás a cenzúra elkerülésére irányul elfogadható, hiszen nem generál nagy forgalmat. De ha nagyobb tartalom megosztását akarod igy megvalósitani, akkor bizony izzadni fognak a gépek, és az ISP-nek csak még jobban szemet szúr a hatalmas P2P forgalom.

Nem lehet menekülni, lehet szitkozódni meg fórumozni, meg okos kis trükkökkel próbálkozni, mint a DHT tracker, de az ISP-nek a torrent nagyon sokba kerül, mivel nagy mennyiségű hálózaton kivüli forgalmat generál, amit az ISP-nek ki kell fizetnie. Valamint a szolgáltatás minőséget csökkenti azoknál a becsületes felhasználóknál, akiknek a TCP forgalma a tolakodó torrent forgalom áldozatául esik. Nem beszélve a szükséges infrastrukturális beruházásokról, hiszen a 10-20-30Mbit-eket nem úgy adta el az ISP, hogy 7/24 elérhető mindenkinek, hanem hogy a sporadikus kis tartalomra vonatkozó lekéréseket ilyen sebességgel tudja kiszolgálni.

Nem jó ez a rendszer az ISP-nek, nem jó a tartalom készitőjének, nem jó annak, akinek ezáltal drágábban kell vásárolnia, hogy kitermeljék az elvárt hasznot. És közvetve nem jó a játékosoknak, hiszen a fejlesztők már rég nem a PC-re koncentrálnak, a PC-s játékok egyre nagyobb hányada csak egy gyors portolása a konzolos verziónak, ami miatt rosszabb a játékélmény, és magasabb a gépigény, mert a fejlesztők nem foglalkoznak a szoftver optmalizálásával, csak gyorsan kiadják, hiszen ami elfut XBOX-on, az elmegy majd Core i7-en is. A mozifilmekről nem is beszélve: az elmúlt öt évben egyre gyengébb filmekkel próbálkoznak, nagy reklám, nagy nyitó hétvége, de mire kijön DVD-n addigra már kint vannak a kritikák is, és engem mostanában csalódás ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pjszilard
2010.01.21. 23:53
Ugy hallotaam az is tobb millio dollaros birsag, ha valaki engedely nelkul hasznalja a logojukat.

Es az sem menekul aki ezt csak megnezi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. h143570
2010.01.25. 23:19
Vegul is ha igy fojtatjak csak letre jon egy teljesen titkositott kozponti szerver mentes elsozto halozat aztan leshetnek.
Esetleg ujra divatba jonnek a lan partyik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. h143570
2010.01.26. 07:08
Vegul is ha igy fojtatjak csak letre jon egy teljesen titkositott kozponti szerver mentes elsozto halozat aztan leshetnek.
Esetleg ujra divatba jonnek a lan partyik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!