iPon Hírek

USB 3.0 és SATA 6 Gbps AMD platformra is

Dátum | 2009. 11. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Olyan alaplapra szeretnénk szert tenni, amelyen már a következő generációs I/O portok, azaz a SATA 6 Gbps-os és USB 3.0-s csatlakozók is jelen vannak? Nos, a Core i5-ös és Core i7-es processzorokhoz készített alaplapok esetében már nem nehéz olyan terméket találni, amelyen mindkét nextgen port rajta van, gondoljunk csak az ASUS és a Gigabyte különböző P55-ös megoldásaira. Az AMD-s platfrom esetében eddig a fent említett portokkal ellátott alaplapot nem láthattunk, de ennek most szerencsére vége, ugyanis a Gigabyte mérnökei nem kevesebb, mint háromféle alaplappal sietnek a felhasználók segítségére.

A kép nagyítható!
Az új, Socket AM3-as processzorfoglalattal ellátott alaplapok, azaz név szerint a GA-790FXTA-UD5-ös, a GA-790XTA-UD4-es és a GA-770TA-UD3-as modellek sorrendben az AMD 790FX, 790X és 770-es lapkakészletei köré épülnek. Az USB 3.0-s és SATA 6 Gbps-os portokkal ellátott alaplapok esetében a gyártó külön kiemeli, hogy az USB portoknál módosított tápellátást alkalmaztak csak úgy, mint a P55-ös alaplapoknál, így a portok a hagyományosnál nagyobb áram leadására képesek. A Gigabyte az új alaplapjait a "333"-as címkével látta el, ami arra utal, hogy a termékeken harmadik generációs SATA port, USB 3.0-s port és háromszor erősebb USB tápellátó áramkör van jelen.

Mindhárom AMD-s alaplap 8+2 fázisú tápellátással büszkélkedik, ami lehetővé teszi a nagyétvágyú, 140W-os TDP-vel rendelkező processzorok alkalmazását is, plusz rendelkeznek két darab USB 3.0-s és két darab SATA 6 Gbps-os porttal. A Socket AM3-as processzorfoglalattal ellátott terméke DDR3-as memória slotokat tartalmaznak. Az új SATA és USB portokon kívül a régebbi szabványokra épülő csatlakozók is jelen vannak a termékeken. A gyártó a 790X és 770-es lapkakészletre épülő alaplapok specifikációival és várható árukkal kapcsolatban egyelőre nem szolgált információkkal, de a fenti képekről a felsőkategóriás, 790FX lapkakészletre épülő újdonságra azért megtudhatunk ezt-azt.

A kép nagyítható!
A GA-790FXT-UD5 három darab PCI Express x16-os slottal van felvértezve, amelyek attól függően biztosítanak sávszélességet, hogy hányat használunk belőlük (ha mindhárom tömve van akkor x16,x8,x8 egyébként pedig x16). Az alaplapon összesen 8 darab SATA port, két darab USB/eSATA kombó port, valamint a szokásos bekapcsoló- és reset gombok vannak jelen mikrokapcsolók formájában. Ennek az alaplapnak a várható  végfelhasználói ára szintén nem ismert.

A három újdonság rövidesen a boltok polcaira kerülhet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. majert1
2009.11.24. 19:57
Jeeee, ezt vártam már mióta!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. agyturbini...
2009.11.25. 17:34
Szép Lap

Nekem az előző generációs 790FX UD5-öm volt ami még ddr2 vel muzsikált..nagyon jól Múkődött és szerettem is azt a deszkát Csak jót tudok mondani róla.
Ha ez is követi a tendenciát le a kalappal előtte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tille
2009.11.26. 12:37
Akkor lenne Firewire ami kezdetekben jobb is volt mint az USB. na puff... Ám itt mintha nem csak az Intelt látnám aki "megcsinálta". Miért kell ennyire szemellenzősen nézni mindent...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!