iPon Hírek

USB 3.0-ra vált a DisplayLink is

Dátum | 2009. 12. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az USB 3.0-s porttal ellátott alaplapok sorra jelennek meg a különböző vállalatok kínálatában, sőt, már az USB 3.0-s külső merevlemezek és bővítőkártyák szegmensében is találunk néhány terméket, azaz kijelenthetjük, hogy a friss technológia, ha lassan is, de megkezdte térhódítását. A DisplayLink, aki különleges technológiájának köszönhetően több monitor USB porton keresztül történő összekapcsolását teszi lehetővé, már szintén az USB 3.0-s szabvány felé kacsintgat.

USB-s monitor.
A nagyobb adatátviteli sebességeket kínáló USB 3.0-s technológiát a tervek szerint a következő év második felében kezdik majd nagyobb mértékben alkalmazni, ekkor érkeznek az USB 3.0-s porttal ellátott monitorok, univerzális dokkoló állomások és az USB 3.0-s grafikus adapterek is. A technológiához a DisplayLink nagy reményeket fűz.

USB -> DVI adapterek.
A különböző, USB 3.0-s porttal ellátott DisplayLink termékek a következő év elején, a január 7-e és 10-e között megrendezésre kerülő CES 2010 alkalmával mutatkoznak majd be a nagyközönség előtt. A gyártó egyébként a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is jól teljesített 2009 folyamán. A vállalat 2008-ban még csak egymillió darab DL chipet szállított le világszerte, ám idén ezt az értéket bőven megduplázták: 2,3 millió darab DL chipet sikerült leszállítani. A szállítási mutatók kedvező alakulása mögött valószínűleg javarészt az áll, hogy a gyártó technológiáját egyre többen kezdik megismerni és használni, így a szállítási mutatók is robbanásszerűen tudnak növekedni.

A várakozások szerint azzal, hogy a cég megkezdi az USB 3.0-s technológia alkalmazását, a következő év folyamán lényegesen több DisplayLink chip leszállítására nyílik majd lehetőség, ugyanis az újdonság a remények szerint népszerű lesz majd a piacon. Jól hangzik, de majd kiderül, mit hoz a jövő.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. pjszilard
2009.12.28. 18:21
Valaki irja le erthetoen mi ez.

A DisplayPort es a DisplayLink ugyan az, ha igen miert, ha nem miert.

THX
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zotya
2009.12.28. 18:35
A displaylink egy cég neve, a displayport pedig egy csatlakozótípus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Insignia
2009.12.29. 07:45
még mindig nem tudom felfogni mi az istenért kell az usb3.0? amikor ott az eSata és menet közben azt is le lehet választani és csatlakoztatni... plusz vannak usb2.0/eSata csatlakozók pl notebookokon... akkor hívjam az usb3.0-át átnevezett eSatatának?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fmate14 Insig...
2009.12.29. 13:17
Mondjuk azért, mert az USB az Universal Serial Bus, az eSATA meg az external SATA rövidítése.
Magyarul: az egyik egy univerzális csatlakozó, a másik egy (konyhanyelven fogalmazva) kivezetett vincsi adatcsatlakozó.
A Geeks.hu szerint inkább idővel majd a „minek eSATA?” lesz inkább a kérdés. Én is remélem, hogy így lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.12.30. 14:31
OK, hogy meg tudjuk mondani a különbséget az USB3 és SATA2 között, de Insignia méltatlankodó kérdését ultrajogosnak érzem.

Régen volt például SCSI és S100-as busz (az előbbi egy felxibilis kábelezésű periféria busz, míg az utóbbi egy processzor- és bővítő kártyák között busz-kapcsolatot létrehozó, S100-as szlotokat tartalmazó, lényegében passzív kártya).

SCSI-re köthettél wincsit, CD-t, backup egységet, de erdeti szándék szerint tegszőleges olyan méréstechnikai eszközt, amely el volt látva SCSI távvezérlési és távadatbegyűjtési lehetőséggel.

S100 alapon viszonylag tetszőleges vezérlő automatikát, számítógépet összedobhattál.

Valahol tényleg fölösleges redundancia a display port, az USB, a SATA, a kihaló FireWire és sorolhatnánk. De még ide tehetnénk akár az ethernetet is.

Elegendő volna egyetlen baromi gyors bit-stream összekapcsolási esköz, amelynek a sebessége elégséges ahhoz, hogy egy nagy képernyő másodpercenként 100-szori újrarajzolásához szükséges információt ontani tudja, és az ilyen sebesség valszeg kielégítő lenne a gép és winicsi között, vagy a gép és a hálózat egy másik gépe között, stb. És az sem baj, ha ilyenen lóg az egér és billentyű is, és az arcfintorainkat felismerő kamera is.

De tényleg jó lenne, ha a jövőben az eddigieknél kevesebb fajta csatlakozó szabvány lenne.

Nem látom akadályát annak, hogy egyetlen szabvány legyen képes rugalmasan, az adott helyzettől függően point to point vagy busz szerűen viselkedni. Hogy egyúttal tápellátást is adjon-e vagy sem (power over ethernet, USB). És hogy a távolsággal fordított arányban gyors is tudjon lenni. Azaz közelre rövid kábellel baromi gyors, távolra pedig nem adja be a kulcsot, hanem belátva a lehetőségeket, távolra hosszú kábellel ha lassabban is de működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. maximillia...
2010.01.04. 16:05
a különböző szabványok mögött különböző cégek és azok érdekei állnak. ritka az, hogy a felhasználók véleménye számít, inkább csak hosszabb távon (amilyen egységeket megvesznek, olyat gyártanak és fejlesztenek többet a gyártók). a régebbi csatlakozók pedig előbb-utóbb kihalnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!