iPon Hírek

USB 3.0 támogatással jönnek az AMD lapjai?

Dátum | 2010. 05. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az USB 3.0-s technológia terjedése nem mondható gyorsnak, de ezt már a piac különböző szereplői is észrevették. A gyártók közül sokan fontosnak tartják, hogy a lehető leghamarabb elterjedjen a SuperSpeed USB technológia, és ennek érdekében számos fontos lépést is tesznek. A legutóbbi fejlemény az AMD és a NEC nevéhez fűződik: a két vállalat szoros együttműködéssel próbálja felkarolni és a lehető leghatékonyabban népszerűsíteni az USB 3.0-s technológiát.


Az AMD, és a Renesas Electronics – ami áprilisban összeolvadt a NEC Electronics-szal – elhatározták, hogy közös erőkkel próbálják elárasztani a piacot USB 3.0-s xHCI vezérlőkkel, méghozzá úgy, hogy azok hamarosan az AMD referencia alaplapdizájnjának részét fogják képezni. A Renesas napjainkban havi szinten nagyjából kétmillió USB 3.0-s vezérlőt szállít le, de ez a mennyiség azáltal, hogy az AMD alaplapi dizájnjának szerves részét képezi majd az USB 3.0-s vezérlő, akár jelentősebb mértékben is növekedhet.

A Renesas USB 3.0-s vezérlő chipjeinek alkalmazása csak az érem egyik oldala. Az AMD emellett szoftveres támogatás tekintetében is együttműködik a japán gyárral annak érdekében, hogy az általa használt UASP (USB Attached SCSI Protocol) driver tökéletesen együttműködhessen az AMD alaplapjaival. Ez utóbbi eljárásra azért van szükség, mert így 20%-kal magasabb adatátviteli sebesség elérésére nyílik lehetőség, mintha a BOT (Bulk Only Transfer) protokollra támaszkodna a rendszer.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. CarKiller
2010.05.22. 22:09
Hát egy gyors USB már jól jönne... Mindenféle bővítőkártya nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. engine
2010.05.22. 22:17
Egyetértek, hiába van USB 2.0 1000000000mb/s-el ha a felese igaz, :\
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. FoAMDFun
2010.05.22. 22:30
Nem az USB a lassú. Már most is 480 megabit (60 mega/sec). A számítástechnikában (és mindenben) a sebességet a leglassabb elem sebessége határozza meg. Láttam már olyan pen-t, amire tartósan 20 megával lehetett másolni és olyat is amire csak 3-al. Akkor most ott is az USB sebessége a szűk keresztmetszet?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Movolif
2010.05.22. 23:26
LOL

kérdés:
"USB 3.0 támogatással jönnek az AMD lapjai?"

válasz:
bakker, még széphogy az új lapokba beleépítík, mi a f@xért találták ki ha nem azért, hogy használhassuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Insignia
2010.05.22. 23:30
azért azzal a 60MB/s-el az a gond hogy 30 az írás és 30 az olvasás... és ez egy usb2.0-ás hddnél nagyon durván kijön...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Movolif
2010.05.22. 23:32
tulajdonképpen pofátlanságnak/lenyúlásnak tűnik a mai naptól kezdve minden újabb alaplap, vagy küldő meghajtó USB 2.0-val

persze ez nem akadályozza meg a gyártókat egy ideig még abban, hogy űrtechnikaként parasztvakítsanak vele, és bemagyarázzák, hogy mi kerül hatszor annyiba innentől emiatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. _Berci_
2010.05.23. 01:44
Most már eléggé elterjedt az USB 2.0 szerintem néhány év és el leszünk árasztva mindennel ami USB 3.0 viszont ez a technológia még szerintem sok fejfájást fog okozni egyes gyártóknak mint pl Apple aki előszeretettel alkalmazza a FireWire800-at ami elég gyors az usbhez képest és ott van még az ESATA is! Szerintem mind2nek be fog alkonyulni, mert néhány tesztet végig olvasva rájöttem, hogy mind2-t verni fogja ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Insignia
2010.05.23. 02:42
eSata nálam speciel csodálatos kompatibilitási gondokkal küzd ha a külső wd my book home leteszi magát készenlétbe akkor egyszerüen utána nemlehet a hdd-t elérni... táp ki/be azt utána megy... így nem annyira kellemes a használata... próbáltam asztali nec esatájával illetve amiket az acer notiba raknak... illetve egy asus o!playen s és egyikse nyert szal marad az usb... firewirevel meg nekem pc-n az volt a bajom amikor próbáltam (mondjuk az 400as volt) hogy másolás közben 40% procihasználat... amit azért elég kellemetlen volt...
meg lehet hogy csak a wd nem kompatibilis normálisan az esatával ez benne van a pakliban de az esatan szerintem még mindig nincs külön táp az usb3.0-n meg van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vendég-Ven...
2010.05.23. 11:08
Insignia: Ott valami más lehetett a baj. Nekem régebben volt egy USB 2.0 és Firewire 400 csatolóval is ellátott külső HDD-házam, annál a Firewire használatakor a CPU negyede-ötöde volt annak, amit az USB fogyasztott. (Más kérdés, hogy szar volt a Firewire vezérlés, mert random időközönként eldobta a drive-ot, de előtte még belepiszkított az adminisztrációs területbe, amitől minden adat elveszett a HDD-ről.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. arkman Insig...
2010.05.23. 14:03
Az USB half duplex, nem úgy működik mint ahogy te írtad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.05.23. 16:23

"Nem az USB a lassú. Már most is 480 megabit (60 mega/sec). A számítástechnikában (és mindenben) a sebességet a leglassabb elem sebessége határozza meg. Láttam már olyan pen-t, amire tartósan 20 megával lehetett másolni és olyat is amire csak 3-al."

En azt latom, hogy az alaplapi SATA-val 75 MB/sec-re kepes 2.5"-os wincsiknel jo, ha szekvencialisban elerem a 30 MB/sec-et, ...

... es a sok kis fajl masolasa pedig dramai. Annyira, hogy merni sem volt ertelme. Nyilvanvaloan elfogadhatatlanul lassu. Fuggetlenul attol, hogy markas vagy noname USB tokba teszem-e a wincsiket.

USB-nel az a benyomasom, hogy nem maga a natur sebessege keves, hanem valahogy rossz a protokoll, es kulonosen sok kis fajl masolasakor katasztrofa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vendég-Ven...
2010.05.23. 20:06
A 480Mbit/s elméleti sávszélesség, ráadásul half duplex, ahogy akrman már írta. Ebből lejön az adatcserével kapcsolatos kommunikáció, ami kis file-oknál főleg sokat elvesz. Némiképp hasonlatosan ahhoz, amikor kis file-okat tölt le az ember amúgy igen gyprs FTP-ről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alamos
2010.05.24. 10:04
Már nem azért, hogy miért pocsék az USB...

Elnézést, de lehet itt mindenki tudta és tudja és tudni is fogja, hogy az USB amiatt jött létre, mert volt 4-5 különböző csatlakozó 4-5 különböző számítástechnikai kiegészítőhöz. Vagyis elsősorban az volt a céljuk, hogy ne 32 különböző kábelt adjanak a kezedbe, ha van 1 egered, 1 billentyűzeted, 1 monitorod, 1 nyomtatód, 1 pendrive-od, 1 winyód, 1 telefonod, 1 fényképezőgéped.
Aztán meg pislogsz, hogy az egyik 2 Gb/sec-el másol, a másik meg kocog 5 kbit/sec-el.

Az USB lényegében emiatt jött létre. Minden gyártó csinálhatna saját csatlakozót, csak azt hiszem kevesen örülnének neki.
A FireWire800 soha nem lesz vetélytársa az USB-nek, amíg nem nyitják meg általános célokra azt. Vagyis nem köthetsz rá billentyűzetet, egeret vagy nyomtatót. Most is lehet winyót rákötni, ez tény.

Az elméleti sebességeket meg hiába mondogatják, hiszen még a FireWire800 kinn sincs, már mondanak olyan sebességeket is, ami hihetetlen - lásd 2,1 Gbit/sec...

Ezenkívül az Intel tudtommal a FireWire-höz elég közel áll, de benne van az USB-ben is, és mégis egy harmadik csatlakozóval foglalkozik, ami nem rendelkezik jelromlással és nem zavarják be a rádióhullámok. Üszkve potom 10-100x gyorsabb lesz, mint akár a mostani USB vagy a FireWire, mert ezt is leírták. Igaz a kábelre jobban kell vigyázni, szóval ezt elsősorban házbeli csatlakozásokra használnák.
A másik meg, hogy rádiójelként kísérleteznek kiküldeni a jelet a gép mellé, hogy ne legyen annyi kábel. Nekem is egy ismerős megjegyezte, hogy mi az az alkarnyi összekötegelt kábel, csak mert monitor, billentyűzet, egér, és még sorolhatnám az 5.1-es meg a többi kábelét.

A kis fájlokat érdekes módon a vezérlő hibájából a 2.0-ás USB jelentősen gyengébben kezeli, mint az USB 3.0 - ha jól emlékszem pont itt az iponon csináltak róla egy tesztet. A kis fájlok mindig is a vezérlőkön fognak múlni és nem a sávszélen, illetve azon, hogy min tárolod őket. Pendrive, winyó vagy SSD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. doktorovic...
2010.05.25. 10:11
Movolif - 2010-05-22 23:26:00 - az INTEL mi a picsáért találta ki gondolom erre gondoltál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!