iPon Hírek

USB 3.1 Type C port is van az ASRock hangtalan apróságán

Dátum | 2015. 05. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASRock bejelentette legújabb kompakt asztali számítógépét, a Bee Boxot, ami ugyan majd csak június végén vagy július elején kerül a hazai üzletek polcaira, legfontosabb tulajdonságairól azonban már ma le tudjuk rántani a leplet, hála a hazai képviseletnek.
A Bee Box komponenseit egy fekete, mindössze 0,6 literes űrtartalmú számítógépházba zsúfolták össze – az apróság koncepció tekintetében az Intel NUC sorozatára hasonlít, de több téren is felülmúlja riválisait. A 110 milliméter széles, 118,5 milliméter hosszú és 46 milliméter magas apróság belsejében az Intel Braswell platformja dübörög, méghozzá teljesen hangtalanul. A passzív hűtés alatt egy Intel Braswell N3000-es SoC egység dolgozik, ami korábbi hírünkből már ismerős lehet. A 14 nm-es csíkszélességgel készülő SoC egység két darab processzormaggal rendelkezik, amelyek maximum két szálon dolgozhatnak.
Az Airmont architektúra köré épülő CPU magok 1,04 GHz-es alap- és 2,08 GHz-es maximális Burst órajelen dolgozhatnak, másodszintű gyorsítótárból pedig a korábbi hírek szerint 1 MB-nyi áll rendelkezésükre – igaz, az Intel hivatalos weboldala 2 MB-nyi L2 Cache-ről tesz említést. A 4 wattos TDP-vel rendelkező SoC egység kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőt, valamint egy Intel HD Graphics sorozatú videóvezérlőt is kapott – utóbbi 12 EU-val rendelkezik, és 320 MHz-es alap-, illetve 600 MHz-es maximális Burst órajelen ketyeghet. A SoC egység a klasszikus értelemben vett északi híd mellett a déli hidat (PCH-t) is magában foglalja, azaz egychipes platformot alkot.
Az ASRock újdonsága DDR3L-1600 MHz-es memóriamodulokat fogad, szám szerint kettőt, természetesen So-DIMM memóriafoglalatokkal. Az adatok tárolásáról mSATA és 2,5 hüvelykes formátumú adattároló gondoskodhat, de a fedélzeten Gigabites Ethernet vezérlő, valamint Realtek ALC283-as típusú audió vezérlő is lapul.
Az apró PC kapott még 802.11 b/g/n/ac WiFi vezérlőt, illetve Bluetooth 4.0-s vezérlőt is, csatlakozói között pedig minden jelen van, amire csak szükség lehet. Az előlapon egy USB 3.1 Type C, illetve egy USB 3.0-s port található, tőlük balra pedig egy fejhallgató kimenetet helyeztek el. A jobb szélen a beépített infra vevőegység ablakát láthatjuk. Az USB 3.0 Type C porton keresztül 5 voltos feszültség és 3 amperes maximális áramerősség mellett tölthetjük a különböző mobileszközök akkumulátorát.
A hátoldalra két darab HDMI, illetve egy DisplayPort videó kimenet került. A videó kimeneteken keresztül akár 4K/2K kijelző is csatlakozhat a rendszerhez (maximum kettő). Találunk itt még két USB 3.0-s portot, egy Gigabites Ethernet portot, valamint egy tápcsatlakozót is, a sort pedig egy Kensington Lock aljzat zárja.
A Bee Box asztalon éppúgy elhelyezhető, mint monitor hátulján, vagy éppen asztal alatt – utóbbi két opciót a VESA 75-ös és VESA 100-as támogatással ellátott szerelőkeretnek köszönhetjük. A pici PC tápellátásáról egy 36 wattos külső tápadapter gondoskodik. A tervek szerint az ASRock Bee Box háromféle kivitelben kerül az üzletek polcaira. Az alapmodell, a Bee Box L6 egy barebone, azaz félkész konfiguráció lesz, ami se rendszermemóriát, se adattárolót, se operációs rendszert nem tartalmaz, cserébe várhatóan kedvező árcédulát kap. Egy szinttel feljebb az 1 x 2 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriával, 32 GB-os mSATA SSD meghajtóval és Windows 8.1 with Bing operációs rendszerrel ellátott Bee Box L10-es példányt találjuk. A harmadik változat, amely ugyancsak a Bee Box L10-es sorozatot erősíti, már 2 x 2 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriát, illetve 128 GB-os mSATA adattárolót kap, operációs rendszer azonban nem jár hozzá. Az újdonságot gyártója többféle területre szánja: a Bee Box költséghatékony, helytakarékos, alacsony fogyasztás mellett üzemelő asztali számítógépként éppúgy helytállhat, mint hangtalanul dolgozó házimozi számítógépként, sőt, akár még üzleti/ipari felhasználásra is kiválóan alkalmas.
A Bee Box konfigurációk várható ajánlott végfelhasználói áraival kapcsolatban egyelőre nem szolgált információval a gyártó, azt viszont megtudtuk, hogy a hazai üzletek polcain június végén, vagy legkésőbb július elején teszi tiszteletét a pofás kis apróság.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Kajafun
2015.05.12. 19:35
Kár hogy vasáros gagyi az egész, ahogy kijön az újabb, erre már teljes egészében szarni fognak!
Tapasztalat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Dosi
2015.05.12. 20:08
hirtelen a "beebox"-ot "p"-vel olvastam a logon

Kajafun:
kb. ja, ahogy jön az újabb úgy tolják le a régit, de mostanság ez a körforgás egy ideje....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Dosi
2015.05.12. 20:22
Peebox +1

Én is annak olvastam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kobaljov
2015.05.13. 08:24
És az ipon mint forrás külföldi oldalakon (liliputing, fanlesstech), lehet a hazai képviseletnek még nem lett volna szabad nyilvánosságra hoznia?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Philo
2015.05.13. 08:55
Biztos aranyárban lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Janus27
2015.05.13. 10:45
Érdekesnek tűnik! Mire lehet ez elég? Mondjuk HTPC-ként képes lehet megbirkózni 4K-s Bluray filmekkel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kobaljov
2015.05.14. 07:55
Attól függ milyen videótömorítésű/bitrátájú az a film, az új HEVC (H. 265) hardveres gyorsítása még nem széleskörű, a gyengébb procik pedig nem biztos, hogy megbírkóznak vele. Az Anandtechen volt egy teszt pár hete ilyen témában, hasznos lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!