iPon Hírek

USB 3.0-s Super Talent pendrive-ok DRAM gyorsítótárral

Dátum | 2010. 09. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Super Talent új pendrive-okat készített, amelyek az USB 3.0 Express RAM Cache Drive sorozatban foglalnak helyet, és mint az már a sorozat nevéből kiderült, USB 3.0-s csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott rendszerhez. Az USB 3.0-s támogatás ellenére természetesen USB 2.0-s és USB 1.1-es portokkal is kompatibilisek lesznek a termékek, igaz, ezekkel a portokkal jóval szerényebb adatátviteli sebességet lehet majd elérni.


Az újdonságok különlegessége az USB 3.0-s port alkalmazása mellett abban rejlik, hogy a gyártó ellátta őket DRAM gyorsítótárral is, ami jelentősen javítja a termékek írási sebességét, amennyiben sok kis fájlt szeretnénk egyidejűleg rájuk másolni. A hivatalos közlemény szerint 40 darab átlagos méretű MP3 fájlt gyorsítótár nélkül 13 másodperc alatt, míg gyorsítótár alkalmazásával kevesebb, mint 5 másodperc alatt lehet felmásolni az adattárolókra, ami a gyártó szerint 260%-os teljesítményjavulást jelent. Amennyiben még több és még kisebb fájlokat kívánunk másolni, úgy a gyorsítótár által kínált előny mértéke még szembetűnőbb lehet. A méréseket a gyártó szakemberei USB 3.0-s port használatával végezték el.

Az USB 3.0 Express RAM Cache Drive sorozatban két modell van jelen, amelyek közül az egyik 32 GB-os, a másik pedig 64 GB-os adattároló kapacitást kínál. A kisebbik pendrive 129 dollárba, míg nagyobbik társa 209 dollárba kerül. Érdekesség, hogy a gyártó DRAM gyorsítótár nélküli változatban is kínál Express Drive pendrive-okat, amelyek közül a 16 GB-os egység 59 dollárba, a 32 GB-os pedig 99 dollárba kerül. Az árlistákban az alábbi nevekkel találjuk majd meg a termékeket:
 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Zack( ro)
2010.09.09. 12:43
Nem olcso cuc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. s.eater
2010.09.09. 14:06
szerintem geérik az árukat...feltéve, hogy van usb3.0 lehetőséged otthon^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kajafun
2010.09.09. 14:18
Akinek már van otthon usb 3.0 annak megéri ez a cucc is az tuti
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2010.09.09. 17:49
Nekem is van USB 3.0-ám, de nem vennék ennyiért ilyet az biztos. Inkább veszek egy 1 TB-os külső merevlemezt, és e-sata porton keresztül gyorsabb lesz, mint az USB 3.0.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Parano1d
2010.09.09. 18:44
Csak az a kérdéses, hogy a DRAM-hoz szükséges ugye áramellátás, viszont ha kihúzod a csatlakozóból, mielőtt cache-ből valóban átmásolja a flashmemóriába akkor nem lesz-e adatvesztés miatta. És 40Mb-nál persze nagy a sebességnövekedés, de ha több Gb-ot másolsz akkor tökmind1, mert a cache hamar megtelik, és onnantól már megint a flash írásra kell várakozni. 40 Mb-nál meg tök mindegy, hogy 13 vagy 5 másodpercig tart a művelet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ossyni
2010.09.10. 17:30
Parano1d
A fel nem másolt adat eddig is rossz volt,usb2v1.1 esetén is, gyorsítás ide vagy oda nem? LED jelzi az adatfolyamot gondolom mint eddig.
Amúgy meg hardver biztonságos eltávolítása
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Parano1d
2010.09.10. 23:42
Eddig nem volt gyorsítás, nem értem miről beszélsz. Ez volna a hírértéke a dolognak.
Egy hagyományos Pendrive-nál, végigér a folyamatjelző, akkor tudod, hogy végzett az írási művelettel, ki lehet húzni a csatiból.
Ha cache-el azt látod, hogy végigér a folyamatjelző sokkal hamarabb, viszont ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy végzett a másolással. Csupán annyit, hogy átmásolta a Pendrive gyorsítótárába. De ettől a Flashmemória még írás alatt van. A gyorsítótár viszont DRAM, aminek van egy előnytelen tulajdonsága, hogy az áramforrás megszűnésével elveszti a tartalmát.

Próbáltam részletesen leírni a problémát, hogy miért nincsen szerintem értelme az egész ötletnek. Nyilván valamennyire megoldható a probléma, ha a Pendrive tartalmaz egy miniaksit, vagy elemet amivel akár még percekig képes táplálni a DRAM-okat, az eltávolítás után is. De nagy adatmennyiség esetén így is-úgy is ugyanolyan lassú lesz végül a pendrive.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!