iPon Hírek

USB 3.1 bemutató, infók a Type C csatlakozóról

Dátum | 2014. 01. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az USB-IF az idei CES alkalmával bemutatta, mire képes az USB 3.1-es szabvány, amely a fejlesztéseknek köszönhetően 5 Gbps helyett immár 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínál, plusz szó esett a Type C csatlakozóról is, amit mobileszközökhöz és vékony konfigurációkhoz fejlesztenek a vállalat szakemberei.
Fotó: AnandTech
A Type C csatlakozóról egyelőre még nincs fotó, sőt, az USB-IF még tervrajzon sem mutatta meg, hogyan néz majd ki az újdonság, de annyi már biztos, hogy a Type C csatlakozó méretét tekintve az USB 2.0 micro-B csatlakozóval kerül egy szintre, így az okostelefonokon, a táblákon, illetve az egyéb szupervékony eszközökön gond nélkül el lehet majd helyezni az apró USB 3.0-s portot. Bár a csatlakozó pontos kinézetét még nem ismerjük, az már most biztos, hogy az USB-IF nem követi el ismét azt a hibát, amit az USB 3.0 micro-B portnál, ami végül elég érdekes kivitelben készült el. A Type C sokkal kompaktabb és kecsesebb lesz, plusz képes lesz együttműködni az USB 3.1-es szabványhoz tartozó tápellátási szabvánnyal is. Érdekesség, hogy a jelenleg is fejlesztés alatt álló Type C csatlakozó extra érintkezőkkel érkezik a későbbi bővíthetőség érdekében, ugyanis az új csatlakozó az elkövetkező 10 évben velünk marad, így gondoskodni kell róla, hogy a jövőben megjelenő USB szabványokban rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak legyenek vele – plusz később a visszafelé történő kompatibilitás is megoldott legyen. Az USB-IF szerint a következő IDF előtt további részletek is napvilágot látnak a Type C csatlakozóval kapcsolatban.
Fotó: AnandTech
A fentiek mellett két demót is prezentált az USB-IF, amelyek az USB 3.1-es szabvány sebességéről rántják le a leplet. Az USB 3.1 az USB 3.0-hoz képest kétszer magasabb órajelet alkalmaz, így 5 Gbps helyett immár 10 Gbps-os adatátviteli sávszélesség áll rendelkezésre. A nagyobb sávszélességet az új szabvány jobban ki is tudja használni, ugyanis a 128b/132b kódolási séma alkalmazásának köszönhetően az overhead mértéke csak 3% körüli, szemben az USB 3.0-val, ahol a 10b/8b kódolási séma miatt 20% körüli overhead mutatkozik.
A bemutatók FPGA-k segítségével zajlottak és közel 1 GB/s körüli adatátviteli sebességet lehetett mérni a tesztrendszereken, ami elég szép érték.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Renhoek
2014.01.09. 15:31
Off: Kedves Ipon!

Hogyan lehet így tönkretenni egy oldal dizájnt? Gondoljatok már bele, aki kicsit nagyítva használja az oldalt, mert szereti a nagyobb betűket, annak kitakarja a fél képernyőt ez az idegesítő lila reklám.

Eddig az ipon volt a kedvenc magazinom, és 3 PC-nyi zs-t hagytam ott nálatok kb, szóval szomorú vagyok azért a nagy böhöm lila reklámért, ami miatt NEM látom a cikkek szövegét!
Nem lehet valami opcióval visszahozni a régi weboldalt? Sokkal átláthatóbb volt..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Renhoek
2014.01.09. 15:32
Az SG-t akarjátok másolni? Annak is ugyan így elszúrták "windows 8" fílingre a felületét... Ehh...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Renhoek
2014.01.09. 15:34
150%-nál már belelóg atom durván a cikkekbe...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tibaimp
2014.01.09. 15:35
Ugyan az az átviteli sebesség mint az Intel féle Thunderbird-en, csak ez sokkal-sokkal elterjedtebb. Annak pont az a baja, hogy nem terjedt el.
Jó lesz ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. FFnF
2014.01.09. 15:35
Használjatok AdBlock-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2014.01.09. 15:36
úgy van, megelőztél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2014.01.09. 17:19
Tibaimp,azt azert ne felejtsd el,hogy a TB-hez nincs ezer fele meret es sebesseg szabvany,ami sokkal szimpatikusabba teszi.Jelenleg az USB az egyik legjobban szettoredezett szabvanyrendszer,es ez miatt sok felhasznalonak teli van a toke vele.A TB pedig nem csak a sebesseg(amihez sikerult az USB-nek is vegre felzarkozni) miatt jon jol,hanem a merete is pici es ott az osszefuzhetoseg is (daisychain).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DJxsanyi3x...
2014.01.09. 17:43
Na most hagyom abba a szimpatizálásomat az Ipon.hu iránt, ez az új dizájn, én komolyan mondom katasztrófa eddig ez volt a kedvenc oldalam, és ez.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mzso
2014.01.09. 18:32
Használjátok ezt: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/elemhidehelper/
Az ilyen úszó förmedvényeket pár kattintás eltüntetni.

A betűmérethez meg egy userstlye jól jön.

#articlePreview, .author, .content, .boxBorder.forumBox.forumComments, #content{
font-size:13pt !important;
}

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jamborka
2014.01.09. 19:12
el lehet tüntetni csak a %-jelre kell kattintani és nem lóg sehova.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!