iPon Hírek

USB-ről táplálható 4 TB-os mobil külső adattár RAID0 móddal

Dátum | 2014. 01. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Seagate egy különleges mobil külső merevlemezzel jelentkezik, amely hatalmas adattároló kapacitást kínál, mégis USB porton keresztül oldja meg az adattovábbítást, illetve a tápellátást is. Az új adattároló 4 TB-os külső adattároló kapacitást kínál az adott rendszer számára, amit két darab 2,5 colos mobil merevlemez segítségével biztosít. A Backup Plus Fast 4 TB névre hallgató újdonság a 4 TB-os mobil külső merevlemezek szegmensében a fentiek miatt igazi különlegességnek számít. Eddig ekkora adattároló kapacitást rendszerint csak 3,5 colos asztali merevlemezre támaszkodó külső merevlemezektől láthattunk, amelyeknek megvan az a hátránya, hogy működésükhöz külső tápadapterre is szükség van, hiszen az asztali merevlemez tápellátása USB porton keresztül – egyelőre – nem oldható meg. Az új USB szabvány persze majd javít a helyzeten, de az még odébb lesz.

A Seagate újdonsága egyetlen USB 3.0-s kábelen keresztül oldja meg az adatátvitelt és ugyanezen a kábelen keresztül szerzi be a merevlemezek működéséhez szükséges áramot is. A fekete ház belsejében lapuló 2 TB-os merevlemezek RAID 0 módban üzemelnek, így a rendszer maximum 220 MB/s-os adatátviteli sebesség biztosítására képes, ami meglehetősen tekintélyes érték. Persze a gyártó azokra a konfigurációkra is gondolt, amelyeknél nem áll rendelkezésre USB 3.0-s port, ezeknél egyszerre két USB portra kapcsolódik a Backup Plus Fast 4TB. A 116,85 x 81,28 x 22,35 milliméteres mérettel rendelkező mobil külső adattároló mellé jár a Seagate Dashboard alkalmazásának legfrissebb kiadása, amely újításként mobileszközök tartalmáról – fotókról, videókról és egyebekről – is képes biztonsági mentést készíteni. Utóbbihoz szükség van az ingyenes Seagate backup app használatára is. Persze nem biztos, hogy jó ötlet egy RAID0 módban működő külső adattárolóra helyezni a fontosabb adatok biztonsági másolatát, hiszen ha beüt a krach, akkor búcsút mondhatunk adatainknak. Az új adattároló NTFS fájlrendszerrel formázva érkezik és mind Windows, mind pedig Mac OS X operációs rendszerekkel kompatibilis – utóbbiakhoz egy NTFS drivert is mellékel a Seagte. A Seagate újdonsága három év garanciával érkezik és 300 dollárba kerül.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. ThePoweR
2014.01.09. 16:47
És ha csak 1 vinyó van és úgy üt be a krach akkor nem veszik el minden adat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2014.01.09. 18:06
ThePoweR: 1 lemezt nem is lehet raid-be tenni, de ha úgy értetted, hgoy a kettő közül behal az 1ik, akkor igen, raid0-ban ha elszáll egy lemez, akkor a másikon lévő adatok semmit nem érnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Segal
2014.01.09. 20:59
mikej95: Nem értetted az ir iróniát amire célzott.
(Gondolom) arra értette hogy a cikkbe úgy van fogalmazva hogy raid0-ás rendszerre nem érdemes biztonsági mentést csinálni ő meg megírta hogy ennyi erővel 1 vinyó is elszállhat bármikor amin biztonsági mentés van.
Max annyi előnye van egy vinyónak a 2 vinyós raid0-val szembe hogy ugye több vinyó esetén bármelyik elszáll az viszi a többin lévő adatot is.
Ezért leginkább az a jó megoldás a biztonsági mentésre ha több helyen van tartva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2014.01.10. 13:32
"NTFS drivert is mellékel a Seagte" -> Seagate
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!