iPon Hírek

USB-vel csatlakoztatható génszekvenáló

Dátum | 2012. 02. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Humán Genom Projekt befejezése óta a génszekvenálási technológia ugrásszerű fejlődésnek indult. Egyre gyorsabb és olcsóbb készülékek bukkannak fel a piacon, de az Oxford Nanopore legújabb terméke még ezek között is mérföldkőnek számít: az általuk gyártott egyszer használatos, gyors, hordozható szekvenálót csak rádugjuk a számítógépre egy USB-porton keresztül, amely egyrészt energiával látja el a készüléket, másrészt platformot biztosít az analízis elvégzéséhez.

A MinION-nak elnevezett készülék 150 millió bázispár leolvasására képes hatórás élettartama alatt. A vizsgálandó minta lehet vér, plazma vagy vérsavó. A készülék legfontosabb része a nanopórus, amely egy szerves molekulán található pár nanométer átmérőjű nyílás. A molekula egy két molekularéteg vastagságú szintetikus polimer membránba van ágyazva, amelyen csak a póruson keresztül lehetséges az átjárás. A vizsgálni kívánt DNS-t egy enzimeket tartalmazó oldathoz adja a MinION, majd feszültséget futtat végig az oldaton és a pórushoz irányítja azt.


Az enzimek letekerik a kettős spirál egyik szálát, és kicsomagolt állapotban juttatják a pórus belsejébe. A póruson áthaladó bázisok egyedi elektromos karakterisztikája megváltoztatja a töltésáramlás mértékét, a készülék pedig ez alapján azonosítja, hogy a négy bázis (adenin, citozin, guanin és timin) közül pontosan melyik haladt át.

A készülék összesen 512 nanopórust tartalmaz, így 7500 bázist azonosít másodpercenként. A szekvenálót a 48 500 bázispárt tartalmazó lambda bakteriofágon tesztelték. A MinION elsődlegesen célja az egyszerűbb vírusok és baktériumok génállományának gyors feltérképezése lesz, de rendkívül sok gyógyászaton kívüli területen is alkalmazható lehet, például ásatásokon talált minták faji azonosítására.

A MinION fejlesztés alatt álló „nagy testvére”, a GridION is ezen az elven fog működni, csak ez utóbbi jóval több nanopórust tartalmaz majd. Az elsődlegesen laborvizsgálatokra tervezett készülék végső formájában 15 perc alatt lesz képes szekvenálni a teljes emberi genomot.

A MinION még ebben az évben piacra kerül 900 dollár körüli áron, és ennek további csökkenése várható, ahogy beindul a tömegtermelés.


 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Snaketale
2012.02.24. 09:45
lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tokyofej
2012.02.24. 09:47
Na, fain. Pendrájvon viszik az alapanyagot a klónozáshoz. Elképzeltem, ahogy "jól fizetett" magyar kórházi dolgozók a jövőben ezzel lopnak dns-t vérvétel után a laborban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sensejke
2012.02.24. 12:25
Ebben az a legszebb, hogy rendes szekvenálóval sem a legszebb/legjobb eredményeket lehet kapni, akkor egy ilyennel? Nagyon nagy tisztaságot és precizitás igényel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!