iPon Hírek

Üstökösökön érkezhettek az első aminosavak

Dátum | 2012. 03. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Amerikai Kémiai Társaság ülésén a BAER Intézet és az Ames Kutatóközpont munkatársai egy olyan kutatás eredményeit mutatták be, amely alátámasztja azt az elképzelést, miszerint több milliárd évvel ezelőtt üstökösök „hátán” érkezhettek a Földre az élet legfontosabb építőelemei. Jennifer G. Blank, a kutatás vezetője elmondta, hogy laboratóriumi kísérletek és számítógépes szimulációk révén igyekeztek modellezni azokat a körülményeket, amelyek az üstökösök belsejében fennállhattak, amikor az égbolt vándorai 40 ezer km/órás sebességgel beléptek bolygónk légkörébe, majd becsapódtak a felszínbe. A kutatás egy szélesebb körű tudományos erőfeszítés része, amelynek célja annak megfejtése, hogyan jelenhettek meg az aminosavak és az első élőlények egyéb alkotóelemei egy olyan kopár és kietlen bolygón, amilyen évmilliárdokkal ezelőtt a Föld volt.

„Kutatásunk alapján az élet építőkövei igenis egyben maradhattak egy ilyen esemény során, a becsapódás ereje és az egyéb heves körülmények ellenére is” ‒ mondja Blank. Az üstökösök egyébként a lehető legideálisabb jelöltek a kémiai evolúcióhoz szükséges hozzávalók „leszállítására”, folytatja a kutató. „Azért tartjuk az üstökösök általi szállítást a legvalószínűbbnek, mert ilyen módon egy csomagban érkezhetett minden, ami az élethez kell ‒ aminosavak, víz és energia.”


Az üstökösök fagyott gázokból, vízből, jégből és sziklából összeálló objektumok, amelyeket a csillagászok gyakran csak „koszos hógolyókként” emlegetnek. Átmérőjük a 15 kilométert is meghaladhatja. Többségük olyan pályán kering a Nap körül, amely jóval kívül esik a legtávolabbi bolygókon is. Időről időre egy-egy üstökös elhagyja az Oort-felhőnek nevezett régiót, és a Nap felé kezd száguldani. Ahogy egyre közelebb kerül a Naphoz, egyre látványosabb lesz.

Több milliárd évvel ezelőtt számos üstökös és aszteroida találta el a Földet, erről az eseménysorozatról a Hold kráterei tanúskodnak. A tudomány jelen állása szerint az élet első nyomai 3,8 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg bolygónkon, amely időpont az úgynevezett késői nagy bombázás időszakának végére esik. Ez utóbbi a bolygófejlődést lezáró kataklizma, melynek során a korábbi nyugodtabb időszak után számos nagy méretű meteorit, kisbolygó és üstökös csapódott a Naprendszer égitestjeinek felszínébe. A késői nagy bombázás után a nagy becsapódások száma visszaesett, azóta alig történt ilyen esemény. Ez előtt az időszak előtt a Föld még túl forró volt bármiféle élethez. A legkorábbi fosszíliákat 3,5 milliárd évvel ezelőttre datálják. Hogyan tudott ilyen „gyorsan” megjelenni az élet, amikor a feltételezések szerint alig állt rendelkezésre víz, az aminosavak jelenlétére pedig gyakorlatilag semmi jel nem utal?


Korábbi NASA-kutatások már kétséget kizáróan bizonyították, hogy az aminosavak előfordulnak az üstökösök anyagában, így a kutatók azt vizsgálták meg, hogy a vegyületek képesek-e egyáltalán túlélni egy ilyen utazást és „landolást”, és funkcióképesek maradni.

A laborkísérletek során a Föld légkörén való áthaladáskor fellépő magas hőmérsékletet és egyéb heves körülményeket szimulálták oly módon, hogy aminosavakkal, vízzel és egyéb anyagokkal töltött kapszulákat lőttek ki szuperszonikus sebességgel egy gáz meghajtású lőfegyverből. Az aminosavak nem hullottak darabjaikra a becsapódáskor, hanem éppen ellenkezőleg: peptidkötéseket kezdtek kialakítani egymással, amely az első lépés a fehérjeépítés felé. A becsapódáskor jelentkező nagy nyomás ellensúlyozta a heves hőmérsékletet, és energiát biztosított a kötések kialakításához. A kutatók számítógépes szimulációkat is lefuttattak az üstökösökre ható körülmények vizsgálatára, hasonlóan pozitív eredményekkel. Blank elképzelése szerint az élet csírái több hullámban érhették el a Földet a késői nagy bombázás üstökösei, aszteroidái és meteoritjai segítségével.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. arn
2012.03.30. 13:52
en csak azt nem ertem, hogy osztonoz egy vegyuletet, hogy a kesobbiekben reprodukalja onmagat. isten?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. atti2010 arn
2012.03.30. 13:55
Az aminosavak sejtekké alakultak és azok kezdtek szaporodni, gondolom nem 1-2 napról beszélünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. arn
2012.03.30. 14:25
no igen, de miert? veletlenek nincsenek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kapmar
2012.03.30. 14:29
A cím alapján ez jutott eszembe: "Üstökösökön érkezhettek az első aminosavak" és helyből a Scitec laborjaiban lyukadtak ki.

De ahogy látom Ocsabi elsütötte már az elején.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kiskoller
2012.03.30. 15:01
"en csak azt nem ertem, hogy osztonoz egy vegyuletet, hogy a kesobbiekben reprodukalja onmagat. isten? "

Mi ösztönöz egy vasdarabot, hogy oxidáljon? Mi ösztönzi a vizet, hogy megfagyjon?

Szerintem nincs semmi rejtély az életben, semmi misztikum, ugyanolyan kémiai folyamat mint az eddig ismertek, csupán még nem fejtettük meg a mikéntjét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. prohlep
2012.03.30. 15:32
"Szerintem nincs semmi rejtély az életben, semmi misztikum, ugyanolyan kémiai folyamat mint az eddig ismertek, csupán még nem fejtettük meg a mikéntjét."

Emberiseg kozos gondolkodasanak okori ket elvi polusa Arisztotelész es Platón.

Hosszu fejlodes utan az ujkori ket elvi polus Hegel es Kant.

Fejlodes ellenere mind a mai napig maradt legalabb egy kemeny dio, peldaul a szabad akarat.

Kemiai folyamatok feltarasa es megertese, az evolucios folyamatok feltarasa es megertese, ... barmilyen reszletessegre sikerul a jovoben eljutnunk, ... csupan a jelenseg leirasa.

De az OK, hogy MI OKOZZA, azt tovabbra sem mondja meg egy jelenseg tudomanyosan szemlelodo leirasa.

Tudomanyos igenyu filozofus korokben kozhely szeru trivializmus, hogy a jelenleg tudomanyosnak szamito eszkozokkel nem tudunk mit kezdeni az OK---OKOZAT es SZABADAKARAT kerdesevel.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. arin
2012.03.30. 15:52
"en csak azt nem ertem, hogy osztonoz egy vegyuletet, hogy a kesobbiekben reprodukalja onmagat. isten?"

Valóban fogas kérdés, meg az is az, hogy mi ösztönöz kémiai elemeket arra, hogy végül egyre bonyolultabb szerveződésbe álljanak össze?

Gondolok itt arra, hogy ha 3,8 milliárd éve becsapódtak az aminosavak, melyekből később sejtek lettek, akkor utána miért nem lett csupán egy nagy rakás, bolygónyi sejt? Ugye lettek mindenféle állatok növények...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kiskoller prohl...
2012.03.30. 16:12
Én nem állítom hogy létezik szabad akarat. Olyanok vagyunk mint egy feltekert bugócsiga, semmi több. Reagálunk a külvilágra, de szerintem ez leírható, csak még nem tudjuk, ezért gondoljuk hogy szabad akaratunk van. Pl szabad akarat alapján döntjük el hogy reggel mikor kelünk fel? Nem, egyszerűen a testünkben keringő hormonok változnak, ahogy beáll egy adott szintre, akkor kelünk fel. Akkor most azért "döntünk" úgy hogy felkelünk, mert épp ilyen állapotban vagyunk hormonálisan, vagy azért vagyunk ilyen hormonális állapotban mert úgy döntöttünk hogy felkelünk? Itt számomra egyértelmű, hogy előbbit kell igaznak tekintenünk, hisz az az egyszerűbb magyarázat. Occam borotvája.

Volt egy kisérlet, melyben a tesztalany fejére ráerősítettek valamilyen "agyhullám-érzékelő" berendezést. Kvázi egy egyszerű "gondolatolvasó" masinát. A tesztalanynak az volt a feladata, hogy nyomjon meg egy gombot a kezével, random időközönként, ahogy gondolja. A masina egyvalamit figyelt csak, hogy az agy mikor gondol a gomb lenyomására, küldi ki az impulzusokat a kézre, stb stb. A trükk az volt, hogy egy stopper mérte hogy az egyes gombnyomások között mennyi idő telik el, de mindezt nem a gombnyomások, hanem a "gondolatolvasó" masina alapján számolta.

Tehát az alany ahogy kedve szottyant, megnyomta a gombot, majd mégegyszer megnyomta a gombot x másodperc múlva, majd várt, megint megnyomta ahogy akarta, a lényeg hogy teljesen mindegy milyen időközönként csinálta. Szabad akaratában tette azt. Eközben látta a számlálót, ami ugye az időt mérte. A csattanó az egészben az, hogy hamarabb állt meg a stopper, mint hogy megnyomta volna a gombot, hisz a masina előbb érzékelte az impulzust, minthogy a tag ténylegesen megnyomta volna a gombot, hisz még végig kellett gondolnia a gombnyomást, majd a kezével meg kellett cselekednie azt. A kettő közti intervallum kb 1 másodperc volt. No de mi ebben az érdekes dolog? Az, hogy az alany azt érezte, nem ő nyomja le a gombot szabad akaratából hanem a stopper kényszeríti őt. Ahogy megállt a stopper, ő akárhogy küzködött, akárhogy próbált leállni, kénytelen volt megnyomni a gombot. Úgy érezte, mintha nem ő irányítaná a testét, hanem a stopper.
Ebből egyszerűen levonhatjuk a konklúziót: A szabad akarat nem más, mint az agyi kémiai, fizikai folyamatok kivetülése csupán. Nem én döntök és ez alapján zajlanak a folyamatok az agyamban, szaladnak az elektromos töltések, neuronok és a többi, hanem először ez játszodik le, és utána érzem azt hogy én döntöttem. Mindez csupán egy kivetülés, egy árnyék, semmi több. Azt már most tudjuk, hogy az érzelmek, szerelem, harag, félelem, ezek mind ösztönök, az evolúció terméke. Szeretnem kell a gyerekemet, különben nem nevelném föl, kihalnánk. Csapatban kell tevékenykednem hisz ilyen volt a fajunk amikor kifejlődtünk. Minden érzelem leírható bizonyos folyamatokkal, amelyek bele vannak kódolva a génjeinkbe. Pl amikor megriadunk, ezért érezzük azt, amit érzünk. Kitágul a pupilánk, hogy érzékeljük a mozgást, megtudjuk, honnan támad a bestia. Megdermedünk egy pillanatra, hogy felmérjük a terepet, eldöntsük hogy menekülünk vagy küzdünk. Utána a vér a lábunkba megy, így hatékonyabban tudunk futni, ezért fehéredünk el. Harag esetén a vér a kézfejekbe megy, ökölbe szorítjuk a kezünket, mindezt azért, hogy harcolhassunk. Az igazi rózsaszínködös szerelem nem más, mint endorfin meg más anyagok felszabadulása.


------------------------------

Ok-okozat kérdése: Nem mindegy? Egyáltalán mit jelent az ok-okozat? A lényeg hogy ha történik A dolog, akkor történik B dolog, és ha történik B dolog, akkor történik A dolog. Kész. Ok-okozat ugyancsak egy illúzió, egy kreált valami, ami nem létezik a világban. Egy csillagot nem érdekli hogy mitől robban fel szupernóvaként, csak megteszi. Ennyi. Mi meg leírjuk hogy a robbanás alatt milyen tulajdonságok voltak ugyanolyanok, mint 100 másik robbanás során. Ebből következtetünk, hogy ha ezek a tényezők egy másik csillagnál is ilyenek lesznek (mondjuk a tömege és az összetétele a csillagnak) akkor az is robbani fog. Szimpla észlelés az egész. Ez az ok-okozat is megint csak egy fölöslegesen illúzió ami ugyancska nincs a világban. Egyedül a fejünkben van jelen. Nemhiába van leegyszerüsítve az indukció, a következtetés a matematikai logikában. Az nem más mint egy müvelet, mint a vagy, nem, és.

A nagy híres görög filozófusokat én meg nem emlegetném, ugyanis azóta 317398127398173 dolgot fedeztünk fel a világról, és az emberi gondolkodásról. A gondolataik maradiak.


--------------


arin: válaszom az evolúció. Egyik másik sejt véletlenül bonyolultabb lett, és jobban bírta a körülményeket, nehezebben halt meg. Többet reprodukált magából, azokból megint egy pár picit bonyolultabb és emelett tűrőképesebb, rinse and repeat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. peti198706...
2012.03.30. 19:31
kiskoller
Maradj taoista Megéri Sok birkát fülelhetsz le, miközben füvet rág
A cél pedig a teljesség elérése, amit életed során erényeiddel elérhetsz
taoetecsing Lao-ce bácsira kacsint
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. balikabo
2012.03.31. 09:42
Aztán egyszer-csak kiderül hogy egy másik nagy civilizációjának a bolygója elpusztult valami robbanásban és mi onnan származunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2012.03.31. 15:15
itt senki nem gondolt arra, hogy inkább csak csepegtetik az embereknek az információkat? "Én egyébként azt birom, hogy ülnek itt a nagy ész filozófusok a világban, és számukra elképzelhetetlen, hogy + energia kerüljön a világba, szal h nemlehet + energiát kihozni valamiböl mint amennyi." hogyne lehetne, sőt létezik is, csak mint tiltott vagy elfeledett találmányok,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kiskoller peti1...
2012.03.31. 15:28
Én materialista vagyok. Nincs szükségem vallásra és hitre, bár a vallás mögötti filozófia mindig érdekel.

axe: Ne mondj butaságokat, kinek lenne haszna eltitkolni ilyen tudást? Illuminátusnak?
A sok nagy ész filozófusok (inkább fizikusok?) meg azért tartják "elképzelhetetlennek" (ami nincs is így amúgy) mert a világunkba nem termelődnek mennyiségek a semmiből csak úgy. Ha 4 almád van, a büdös életben nem lesz egy ötödik csak úgy, a nagy semmiből. Legalábbis ezt tapasztaltuk elmúlt 10.000 évben.
De ha sikerül egy perpetuum mobile-t összeraknod, szólj.

De a vicc az hogy tudomány a legnyitottabb emberi kreálmány. Bárki, bármikor megtudhatja mit csinálnak a mai tudósok. Máshogy nem is működne a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Lipaz
2012.03.31. 18:59
Szerintem a Föld lapos, mindent egy felsőbbrendű hatalom teremtett, párhuzamos világból irányítanak bennünket. Mégpedig nem is közvetlen bennünket, hanem egy-két gazdasági és vallási szektát, ami összesen kb. 100 kiválasztott embert jelent. De ők nem is emberek, hanem hibridek, akik felsőbb utasításokra tartják vissza az információkat és rajtunk kísérleteznek. A világ végét is Ők idézik majd elő, de nem 2012. december 21-én, hanem 20-án 22 óra 36 perckor.

"Zebedeus jön a szolgájával és azt fogják majd rebesgetni, hogy eltűntek a dolgok. És hatalmas zűrzavar lesz, hogy hol vannak valójában a dolgok, és senki nem fogja tudni, hová lettek azok a kis bigyók, meg az a fura kis izé… raf… raffiakötő állvány, amihez hozzá voltak erősítve, és akkor majd a barát elveszíti a barátja kalapácsát és a fiatal nem fogja tudni, hogy hol vannak… már azok a dolgok, amiket apáik birtokoltak, mert apáik csak előző este rakták oda este nyolc körül."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller Lipaz
2012.03.31. 19:16
Lehagytad a H1N1-es vakcinával a véráramba került microchipet, amelyel minden lépésünket követik, és amellyel gombnyomásra tudnak megölni minket, abban az esetben ha túl sokat tudnánk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ronan
2012.04.01. 11:50
Emberek akik van egy kis pénze az támogassa http://www.youtube.com/watch?v=2aK3cFOkmcw&list=PL2DFC231BF3814E85&index=1&feature=plpp_video

Egy intervjú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bodomehesz...
2012.04.02. 09:13
Ez érdekes, mert kb 3-4 hónapja olvastam, hogy vélhetően vízben alakultak ki... most akkor melyik az igaz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bodomehesz...
2012.04.02. 09:13
Nahh mindegy, nem vagyok tudós, soha nem fogom megtudni az igazat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arn
2012.04.02. 10:33
jo akkor kerdezek mashogy: vegyunk egy embert, es kezdjuk a sejteket az atomok fele nagyitani. ujabb es ujabb dolgok kerulnek elo - melyik az a szint, amire azt mondod, hogy ez mar el, es melyik az, amelyikre azt, hogy nem? hol van a valasztovonal? az en szenatomjaim miert viselkednek maskent, mint a gyemante?

felre ne ertsetek, en egy baromi racionalis gondolkodasu ember vagyok, de veletlenek tenyleg nincsenek, max nem tudjuk, hogy mi az oka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!