iPon Hírek

Üstökösszerű óriásbolygót találtak

Dátum | 2015. 06. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA Spitzer űrtávcsövével dolgozó kutatók szerint igen nagy számban lehetnek jelen héliumlégkörrel rendelkező gázóriások a Tejútrendszerben. Ez azért nagyon különös, mert a Naprendszerben létező óriásbolygók atmoszférája döntően hidrogénből áll, vagyis olyan bolygókról van szó, amelyekhez hasonló nem létezik rendszerünkben. A Kepler űrtávcső eredményei szerint meglepően sok úgynevezett meleg neptunusz létezik a Tejútrendszerben. Ezek olyan bolygók, amelyek a Neptunuszhoz hasonló méretűek, vagy annál kisebbek, és a Merkúrnál közelebb keringenek csillagukhoz. A szakértők szerint ezen bolygók héliumlégkörrel rendelkezhetnek, mivel a csillaguk közelségének hatására az atmoszférájukban létező hidrogén idővel elpárolog. Mivel a hidrogén tömege csak negyede a héliuménak, a bolygó nem képes megtartani a könnyebb elemet, így az lassan, mintegy 10 milliárd év alatt eltűnik a légkörből. A héliumlégkör egyik érdekes következménye, hogy az ilyen bolygók furcsa szürke színt öltenek, vagyis egyáltalán nem hasonlítanak az azúrkék Neptunuszra. Ez utóbbi bolygó légkörében nagy mennyiségű hidrogéntartalmú metán található, amely elnyeli a vörös tartomány sugarait, ezért tűnik az égitest ragyogó kéknek.
A kutatók elmélete az egyik meleg neptunusz, a 33 fényévnyire található GJ 436b katalógusjelű bolygó megfigyelési adatain alapul, amelynek légkörében a Spitzer űrtávcső nagy mennyiségben talált szenet, metánt azonban nem sikerült azonosítaniuk. Ami meglepő, hiszen a metán egy szén- és négy hidrogénatom együtteséből áll, és a gázóriások legjobb tudomásunk szerint bővelkednek hidrogénben. Innen jött tehát az ötlet, hogy a bolygó talán csillaga közelsége miatt nem képes megtartani atmoszférájában a hidrogént, így a szén a hidrogén helyett oxigénnel kapcsolódik össze. Ezt megerősítették a Spitzer megfigyelési adatai is, az űrtávcső ugyanis nagy mennyiségű szén-monoxidot detektált a légkörben. A történet azonban ezen a ponton nem ér véget, a bolygót ugyanis a Hubble űrtávcső is lencsevégre kapta, és ezen megfigyelés eredményeit mindössze két héttel az előzőekben ismertetett eredmények után hozták nyilvánosságra. Az űrtávcsővel dolgozó kutatók megerősítették a fent vázolt elméletet, hiszen egy hosszan elnyúló hidrogénfelhőt találtak a bolygó körül, ami arra utal, hogy a hidrogén jelenleg is szivárog a GJ 436b légköréből. A GJ 436b tömege 23-szorosa a Földének, és mindössze 2,6 földi nap alatt kerüli meg központi csillagát, egy vörös törpét. A rövid periódus, illetve az a tény, hogy a bolygó pályájára majdnem pontosan oldalról látunk rá a Föld irányából, kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a csillaga előtt elhaladó bolygót részleteiben tanulmányozzák a csillagászok. A hidrogénfelhőt spektroszkópos mérésekkel sikerült detektálni, az atomi hidrogén ugyanis nagy mennyiségben nyeli el az ultraibolya sugárzást. Ebben a tartományban vizsgálva a csillagot, a bolygó átvonulásai folyamán annak fénye jelentősen, mintegy felére csökkent, a jelenség ráadásul körülbelül két órával a teljes fedés előtt kezdődött és csak három órával az után fejeződött be, hogy a bolygó elhagyta a csillag korongját.
A kutatók szerint a mért adatokra a legjobb magyarázatot az jelenti, hogy a bolygó egy óriási hidrogénfelhőben halad, amely az üstökösök csóvájához hasonlóan nyúlik el mögötte. A felhő minden bizonnyal a légkörből származik, és úgy kerülhetett ki onnan, hogy a csillag forrósága miatt a hidrogénatomok olyan nagy sebességre tesznek szert az atmoszférában, hogy a csillagszél erejével megtámogatva kiszabadulnak onnan. Mivel a fellépő erők nem túlságosan nagyok, az atomok nem távoznak a planéta közeléből, hanem messzire kiterjedő felhőt képezve követik a bolygót pályáján. A kutatók által felvázolt modellek szerint a GJ 436b esetében még jó néhány évmilliárdra szükség lesz ahhoz, hogy az összes hidrogén eltűnjön légköréből, amelyben azonban máris nagyon alacsony az elem jelenléte, ezért nem mutatható ki metán az atmoszférában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. gargantu
2015.06.27. 07:25
"a csillag egy óriási hidrogénfelhőben halad"

A cikk arról szól, hogy a bolygó halad a gázfelhőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools
2015.06.28. 13:20
Köszi, javítom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!