iPon Hírek

Úszó napelemek

Dátum | 2012. 02. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy aprócska olasz tóban úszkál annak a napelem-rendszernek a prototípusa, amelyet a Firenzei Tudományegyetem mérnökei fejlesztettek ki, írja az AFP. Az „úszó naperőmű” követi a Nap mozgását, és az első ilyen konstrukció a világon, mondja Marco Rosa-Clot, a projekt vezetője. (Az AFP videoriportja a fejlesztésről itt tekinthető meg.)

A „hagyományos”, épületeken vagy nagy mezőkön elhelyezett napelemek egyik örök problémája, hogy nagy területeket foglalnak el, amelyek másképp is hasznosíthatóak lehetnének (pl. mezőgazdasági termelésre). A másik gondot a túlmelegedés miatti energiaveszteségek jelentik. Az olasz kutatók azt ígérik, hogy fejlesztésük mindkét problémára megoldást kínál.


A Floating Tracking Coolig Concentrator (FTCC, lebegő-követő-hűtő rendszer) kifejezetten a mesterséges víztározók és bányatavak másra nem használt vízfelületét kívánja kiaknázni. A víz alacsony hőmérsékleten tartja a rendszert, a tükrök pedig követik a Nap mozgását, így maximális napfényellátást biztosítanak a paneleknek bármely napszakban. A napelemek és az azokat körülvevő tükrök egy lehorgonyzott, tutajszerű szerkezetre vannak erősítve.

A prototípus eredményei nagyon bíztatóak, mondja Rosa-Clot. A kisméretű rendszer 30 kilowattos teljesítménnyel működik. A rendszer ára telepítési költséggel együtt 1600 euró körül van kilowattonként, így a prototípus 48 ezer euróba kerülne a piacon, ami körülbelül 20 százalékkal olcsóbb a szárazföldi installációknál, mondják a fejlesztők.


A kutatók elmondták, hogy Szicíliában például 75 négyzetkilométernyi mesterséges tározó és tó található, és ha ennek csak tíz százalékára telepítenének úszó napelem-rendszereket, már azzal is egy gigawattos teljesítményt lehetne elérni.

Raniero Cazzaniga fejlesztőmérnök hozzátette, hogy míg egyesek szerint a szárazföldre telepített napelemek elrontják a táj képét, addig az úszó rendszer mindössze egy méterre emelkedik ki a tó síkjából, így csak közvetlenül a partról látható, egyébként szinte észrevétlen marad.

A termék iránt már többen érdeklődtek Német-, Francia- és Olaszországból, egy dél-koreai cég pedig már meg is kezdte egy FTCC-technológiát alkalmazó rendszer megépítését. Az olasz Terra Moretti Csoport Livorno melletti borászatának egyik öntözőmedencéjébe telepítette az úszó napelemeket.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Atesz1987
2012.02.23. 20:05
Jól hangzik! Ha megoldanák az elektromos áram, és annak kis aksikban tárolásának kérdését, újabb évtizedekig nem kellene aggódnunk, hogyan fogunk közlekedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. twollah
2012.02.23. 20:28
A masik jo dolog az, hogy a vizre raktak a napelemeket, hogy a viz is visszaveri a napsugarakat es igy elmeletileg nagyobb a hatasfokuk mintha a foldon lennenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Szerzetes
2012.02.23. 21:39
twollah: ha a nap felé néz a napelem, akkor a víz hogy tudja visszaverni rá a sugarát, mondjuk ha a másik felére is tesznek panelt?
Különben tényleg jó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Fzoltan
2012.02.23. 21:52
Szerzetes: Ezt gondold át, a víz is visszaveri, mégpedig annál jobban, minél kisebb szögben áll a nap (minél jobban esteledik/hajnalodik). Mint pl. amikor ülsz a Balaton partján és a szemedbe süt a nap, de a víz felülete is visszaveri a fényt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. langward
2012.02.23. 22:04
Fzoltan - Szerzetes-nek jó a meglátása, tehát ha a víz felett van valami, akkor a nap nem fogja tudni megvilágítani a víz felszínt. Még egyszerűbben árnyékban lesz a víz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. MJA
2012.02.23. 22:40
Fzoltán elgondolása jó, itt egy kép, szépen látszik rajta a visszavert napfény, ha a fényképezőgép helyén a napelemtábla lenne, azt is a felülről érkező és az előtte lévő vízről visszaverődő napfény is érhetné.

(tehát nem a napelemek takarásában lévő vízről van szó, hanem az előtte lévő víztükörről)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Vendég-Ven... MJA
2012.02.24. 00:51
A te képeden is a kamera szenzora függőlegesen áll, hiszen a horizont kb. a kép középvonalánál van. Ha a napelemtáblákat úgy állítják be, hogy a napfény lehetőleg a merőlegeshez minél közelebbi szögben essék rájuk, akkor viszont a vízfelületről visszavert fény igencsak lapos szögben érné a napelemet. De jól látjátok, hogy a vízről visszaverődő fény némileg javítaná a napelemek megvilágítását.

DE a képeken az is látható (és a linkelt angol nyelvű cikkben olvasható), hogy a napelemtáblák vízszintesen fekszenek a víztükrön (ezáltal hűlnek), és a sacc/kábé 75 fokos szögben álló tükrök a Nap fényét verik a napelemekre, ezzel valamelyest kompenzálva a vízszintes helyzet miatti rossz beesési szöget. Ennél az elrendezésnél pedig a vízfelületről visszaverődő fényből gyakorlatilag semmi nem jut a napelemekre. A vízről a tükrökre jutó fény pedig felfelé verődik vissza, nem lefelé a napelemekre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Ronan
2012.02.24. 01:29
Ez tetszik így a víz területét is ki lehet használni alul felül ha mondjuk víz alatt lenne egy lakás bár annak túl sok értelme nincsen még..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. silentfrog
2012.02.24. 08:06
Tetszik ez az érvelés,hogy elfoglalja a termőföldet e napelem ha rátelepitik.
Kis hazánkba is rengeteg rossz föld van amin semmi nem nő csak a perlagfű,sőt amiota az unio tagja vagyunk még a jo földeket sem munkálják meg sokszeor mert nem kell a magyar termény.
Itt az alföldön meg merném kockáztatni,hogy több a parlagon lévő terület,mint a megmunkált.
Energia meg mindig kell,hajrá kormányunk,installáljuk fel magyarországot napelemmek,és legyünk áram nagyhatalamom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Dizsberto
2012.02.24. 08:10
Vagy például arra lehetne használni, hogy árammal sokkoljuk a halakat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kiskoller Dizsb...
2012.02.24. 09:00
Lehetséges sokkolni a halakat? Az áram nem "kerülné" meg a halakat a vízben? Amikor villámlik az sem nyírja ki a halakat... (mondjuk lehet hogy vihar idején a mélybe menekülnek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Dizsberto
2012.02.24. 09:46
Miért kerülné meg a halakat? Gondolom ingerli őket...tóba meg nem csap villám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010 silen...
2012.02.24. 10:51
Energia meg mindig kell,hajrá kormányunk,installáljuk fel magyarországot napelemmek,és legyünk áram nagyhatalamom! Ebből egyelőre biztos nem lesz semmilyen nagyhatalom, esetleg az atomenergiából ha meg tudnák oldani a biztonságos tárolást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Tanis
2012.02.24. 10:56
Nekem ezzel az a problémám, hogy a cucc felmelegíti a vizet. Ha a tó átlagos hőfokát megemeli, abból tudtommal komoly környezeti károk lesznek. Nem vagyok szakmabeli, de biztos van itt valaki, aki ezt nálam jobban át tudja gondolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. atti2010
2012.02.24. 11:59
Szerintem inkább lehűti a vizet mert árnyékot vet rá + valamennyit visszaver a napsugaraiból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. silentfrog atti2...
2012.02.24. 12:14
Az atomenergiával csak a baj van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti2010 silen...
2012.02.24. 12:32
Igen de a leghatékonyabb és kíváncsi vagyok mit fognak csinálni mikor 10-20 év múlva a kőolaj és a gáz ára az egekben lesz, majd eltüzelik Angela Merkel asszonyt?
A zöld energia hatékonyan működhet kisebb városokban, falvakban kombinálva egyéb forrásokkal de a nagy metropolitán-okbak ez nem megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. silentfrog atti2...
2012.02.24. 12:50
Szerintem már mindenre megvan az alternativa,legalábbis remélem.
Mivel tényleg záros határidőn belül elfogy a kőolaj,és a földgáz.
És mivel nem igazán látszik,hogy mi lesz az arternativája ezeknek,alig terjed a napeneregia,szélenergia,a tengerek hullánzását hasznositó energia.
Ezeket egyik percről a másikra nem lehet előrántani.Ezért gondoltam van már valami amivel helyettesiteni tudják viszonylag gyorsan.
Lehet,hogy energiát akarnak elvonni egy párhuzamos dimenzióból?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. czibu
2012.02.24. 13:21
A kőolaj hiányát, azt hiszem már most is érezhetjük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Baksi30
2012.02.24. 15:17
És mi van erős szélben a hullámzással? Akkor hova "menekítik" a napelemeket? Amúgy az ötlet jó, a napelem-technológia fejlesztése meg évről évre több hatásfokot tud kicsikarni egy négyzetméterből, úgyhogy szerintem ez lesz az alternatíva hosszútávon. Amúgy kicsit túl kell néznünk kis hazánkon, ugyanis európán kívül nagyon nagy területek hevernek még parlagon, pontosabban homokban (a sivatagra gondolok), ahol sokkal több a napsütéses órák száma. Ez sem újkeletű, mert már a Szaharában, ha jól tudom, épül egy bazinagy naperőmű komplexum nemzetközi részvétellel, német irányítással, vagy legalábbis tervben van. Itt a gond csak az áram szállítással lenne , de már erre is megvan a műszaki megoldás, illetve a terület biztonságával, tekintve, hogy afrikai területről van szó, de ez más téma, arra ott vannak a fegyverek, mint megoldás, abból meg van elég, sőt még sok is. Úgyhogy nem kell félni, van jövő a kőolaj és földgáz után is, csak még kihúzzák belőlük a legtöbb hasznot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ThompsoN Tanis
2012.02.24. 15:20
Nem hinném, hogy nagyon felmelegítené, mivel a víznek meglehetősen nagy a fajhője. Szerintem nagyjából annyival melegítheti fel a vizet, mintha nem lennének napelemek, és a napsugarak elérnék a vízfelszínt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven...
2012.02.24. 19:15
"illetve a terület biztonságával, tekintve, hogy afrikai területről van szó"

Lesz majd nagy szopás, ha az arabok zsarolni kezdenek az árammal. A politikus ritka hülye állatfajta, már elfelejtették a 70-es évek olajsokkját, az olajembargókat stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!