iPon Hírek

Utcai világítás napelemes LED-del

Dátum | 2012. 01. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Phillips és egy holland félvezetőgyártó, az NXP által kifejlesztett LED-alapú napelemes utcai világítás a gyártók ígérete szerint versenyképes a hagyományos utcai lámpákkal és a beépített napelemes cellák 98 százalékos energiaátalakítási hatékonysággal dolgoznak.

A Solar Gen2 nevű terméket a CES-es mutatták be. A világítórendszer képes a hagyományos városi közvilágítás energiaigényének kiegészítésére, azzal hogy napközben elemei feltöltődnek, így kevesebb áramot fogyaszt. De elviekben az energiahálózaton kívül üzemelő utcai világítás is megvalósítható alkalmazásával. A rendszer költségeiről egyelőre nincs információ, csak annyit lehet tudni több forrásból is, hogy messze legjobb eddigi konstrukció. Példaként egy adat: Sydney közvilágításának éves költsége 3,5 millió dollár volt. A LED-ek alkalmazásával az áramfogyasztás 20‒50 százalékkal csökkenthető, és a maradék energiaigény napelemekkel történő fedezése részben vagy egészben tovább redukálhatja a költségeket. (Persze nem szabad megfeledkezni a beszerelési és fenntartási költségekről sem, de a Phillips állítása szerint ez esetben ezek hamar megtérülnek.)A világítótestek annyi fényt bocsátanak ki, hogy egymástól akár 50 méterre is elhelyezhetők. Az Egyenlítő közeli városok tudják majd legjobban kihasználni a rendszer nyújtotta lehetőségeket a napsütéses órák magas számából adódóan, de távolabbi területeken is alkalmas a rendszer a közvilágítás energiaterheinek csökkentésére. A számítások szerint 1,6 milliárd ember él olyan vidékeken, ahol semmiféle hagyományos értelemben vett elektromos hálózat nem létezik. Ezekre a területekre is „fényt hozhat” a fejlesztés. A gyártók fontosnak tartják, hogy az említett területek számára valóban megfizethető és érdemleges megoldást jelenthessen a napelemes közvilágítás. Elsősorban Délkelet-Ázsia, Afrika, Kína, India és Észak-Amerika piacait célozták meg a fejlesztéssel. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Crytek01
2012.01.25. 13:29
A jólétben élő otthonunkban (Magyarországon) ez a napelelem cucc nem sokáig lenne kint az utcákon.Tudom a cikk nem is rólunk szól de akkor is.
"Dik gázsi nizzed má napelem" Azt volt nincs!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ájPon
2012.01.25. 14:02
Én is pontosan erre gondoltam, amint megláttam a cikket. És elég rossz belegondolni, hogy az effélék miatt is marad hátra egy-egy régió. Még ha egy megoldás költséghatékony is lenne, egyszerűen NEM LEHET bevezetni, mert ellopják. Vagy ha nem lopják, rongálják.
(És nem feltétlenül bőrszín szerint kell ez gondolni, van elég white trash is kedves országunkban.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. balrogh
2012.01.25. 14:06
Ez a kép tökéletesen illik az előttem szóló úr mondanivalójához
http://pozolj.puruttya.hu/bypost/2012/01/22/Pozoljatok_Photoshop
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Supra
2012.01.25. 14:07
98%-os hatásfokú napelem? Tessék? Neeeeeeeeeeeee tessék már kábítani! Ennek ha a fele igaz lenne, megoldaná az emberiség minden energia problémáját... Hol írnak erről?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. balrogh
2012.01.25. 14:15
A napelemek 18-24 % os hatásfokkal működnek.
A nap ereje 1000Watt / négyzetméter/óra.
Ez azt jelenti 1 nm.es tábla 200watt/óra áramot termel, a 90 fokos napsugárzási szinten.

Ám, figyelembe véve hogy ezek a cuccok felhős időben is működnek, nagyon megérné ezekbe befektetni kertes házak esetében. Villanybojler Villany főzőlap. esetleg klíma.
rápakolsz a háztetőre 30 négyzetmétert(vagy többet) és ingyen van az áramod.
Erre jön rá az hogy veszel egy villany autót és " ingyen " tankolod. ezt még megfejelheted egy akumlátor teleppel. ami az éjszakai áram szükségletet is biztosítja. ha meg minden forrás kimerül, akkor ott az Elmű..
Ja és nem beszélve arról, hogy ha nagyobb a termelésed mint a felhasználás. a megefelelő villanyóra számolja hogy mennyit töltesz vissza az elműnek, és neaggyisten év végén még az elmű fizet neked : )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. balrogh
2012.01.25. 14:18
De azt is hozzá kell tennem, hogy egy ilyen rendszer kiépítése körülbelül 10 millió forint.
Na itt kéne jönnie egy " panel " program szerűség. Államilag támogatott blablabla és állják az 50 %át. Ez beindítaná a fuldokló építőipart valamennyire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Supra
2012.01.25. 14:27
Mikrobi:
Minden bántás nélkül, ugyanabban az országban élünk? Ahol bizonyos rétegek feltörik a kocsit egy 300 forintos szemüvegért, 40-50 ezres kárt okozva - hogy csak egy példát mondjak... 500 Ft-ért felmásznak a 10-20 méteres nagyfeszültségre is, ha van aki megveszi - márpedig az mindig van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ueda
2012.01.25. 14:56
Van annyi nyersanyag, hogy ennyi napelemet tudjanak gyártani ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balucsek
2012.01.25. 15:02
Áh asszem megvan a trükk "... and delivers 98% power-conversion efficiency from the photovoltaic cells to battery." azaz amit a napelem előállít annak a 98% lesz hasznosan az aksiba töltve ha jól értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lokegabor
2012.01.25. 16:40
balrogh
Teljesen helytálló a hozzászólásod, egy kivétellel, hogy amíg süt a nap, és töltené az autót, addig az autó sehol, mert a melóhelyen parkol, vagy éppen melózol vele (esetek 90%-a), vagy nyugdíjas vagy, de akkor meg nem fogod tudni megfizetni a rendszert (esetek 90%-a)! Mondanád, hogy jó, akkor visszatáplálom a hálózaba, mennyit kapsz érte a felét, dupla megtérülési idő! Vigyem a munkahelyre a napelemet, a saját költségemen, ki tudja meddig dolgozom ott, ellopják kié a felelősség!? A végeredmény sajnos az, hogy neked/nekem/nekünk egyszerű polgároknak nem éri meg!
Egy jó ötlet talán az lehetne, hogy nem eladod az áramot, hanem a szolgáltató hálózatát használva a 20km-re lévő kocsidat "tankolod" belőle, és max valami hálózat használati díjat fizetnél, pár ft-ot, amiért az áramodat eljuttatják hozzád! Ehhez persze kell egy mérő a kocsiban, egy a lakásban, a különbözetet, meg vagy te fizeted, ha kevesebbet tápláltál vissza, vagy ők ha többet!
A baj ott van, hogy nem érdemes tárolni az energiát, mert nem lehet még hatékonyan, ezért valami alternatív dolog szükséges, és talán ez az lehet, de ehhez a szolgáltatók gondolkodásmódján kellene változtatni!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. l-bandee
2012.01.25. 20:13
Ez ugyan nem világítás, de erről is simán lekaphatnák a komák a cuccot, de valamiért még mindig állnak, pedig már vagy 1 hónapja kitették őket. Ráadásul Salgótarjánban, ahol mondanom sem kell kicsit sötétebbek a nappalok, mint az ország legtöbb részén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2012.01.25. 22:02
Lehet hogy jó dolog a napelem, de azért elég ronda minden póznán egy ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bazsi_m
2012.01.25. 22:55
Többen is irtatok hatásfok %-os értékeket a napelem és a rendszer egészére nézve.
A helyzet az, hogy létezik és használnak is több száz %-os napelemeket, de az egész rendszer az energia megmaradás törvénye miatt sosem lehet 100%-nál nagyobb hatásfokú.
Hogyan, akkor a sok száz % ?
Maga a félvezető kis hatásfokkal tudja csak a fotont elektronná alakitani, 20% már nagyon jó értéknek számit. Tehát 1^m2-es napelemből nyerhetünk 200Wh-t. De ezt közvetlen napsugárzás esetén tudja.
Ha a napelemet feldaraboljuk pl 25x25mm-es darabokra és minden egység elé teszünk egy 100x100mm-es kollimátor lencsét, akkor a felületre eső energia többszöröse lesz, igy a hatásfokot megtöbbszörözve, az eredeti 1000W/m^2 helyett 16000W/m^2-el lehet számolni, azaz 3000Wh a nyeresége a feldarabolt táblának, persze ha feltételezzük, hogy a lencsének nincs veszetsége és Rózsika néni szépen lepucolta róla a port
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ledszakert...
2012.04.22. 08:18
Srácok.

Azért ebben van némi ferdítés. Még hogy a Phillips fejlesztette ki... A mi cégünk közel 5 éve foglalkozik LED cuccokkal, és akkor a phillips, osram még sehol nem volt. A technológia sokkal régebbi. Ha már a napelemes utcai lámpáknál tartunk. Kb 1 éve Ausztriába exportáltunk olyan utcai lámpákat (A webshopunkban nincsen feltüntetve mert csak külön igényre gyártatunk) amin van napelem és egy pici szélturbina is. :-D Na ott aztán nincs ilyen gond, hogy felhős-e az idő. És tökéletesen helyt áll! Sőt mi több, van olyan nap, amikor nemhogy csak a számára szükséges áramot állítja elő (a lámpának) hanem vissza is termel áramot a szolgáltató felé!

És ezek darabja nem milliós tételek!

www.inter-led.hu
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!