iPon Hírek

Útnak indult az LCD és E Ink kijelzőt egyesítő okostelefon

Dátum | 2013. 12. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Yota egy orosz vállalat, és mivel nem igazán tudjuk hirtelen sorolni az orosz okostelefon gyártókat, így talán némileg meglepő lehet, hogy éppen innen érkezik egy ilyen innováció, de a felhasználókat vélhetően a legkevésbé sem fogja az érdekelni, hogy adott esetben hol készült az a gépezet, ami egy rég áhított vágyukat elégít ki. A YotaPhone ugyanis ezt teszi. Egyszerre vonultat fel egy érintésérzékeny, színes IPS panelt, és egy E Ink technológiára épített megoldást.

A kemény fejlesztői munkát követően megszületett gépezet tökéletes lehet mindazoknak, akik az útjaik során sokat szoktak olvasni. A YotaPhone képes kiváltani egymagában egy elektronikus könyvolvasót és az okostelefonunkat. Ezt az irányvonalat érdekes módon a nagyobb gyártók egyáltalán nem fedezték még fel. Bár a fejlesztések az LG és a Samsung esetében is már a hajlított mobilok felé irányulnak, a szokásos formula változatlan: előre kerül a kijelző, hátra pedig a kamera és az akkumulátor borítása. Az oroszok gépe ez utóbbi ponton hoz változást, az akkumulátort ugyanis már nem egy egyszerű műanyag-, vagy éppen üveglap takarja, hanem egy másodlagos kijelző. A YotaPhone alapját az Android adja, azon belül is a Jelly Bean 4.2.2-es variánsa került elő, amelyen némi változtatást is végrehajtottak a dupla megjelenítő okán. Az eszközt kézbe véve szemből egy 4,3 hüvelykes panel fogad minket, amelyet IPS technológiával és 1280 x 720 képpontos felbontással láttak el. E felett egy 1 megapixeles kamera kapott helyet, ami a videócsevegéseink bonyolításában lesz segítségünkre. Ha fotózni szeretnénk, akkor a túloldali modult kell használatba venni, ami már 13 MPixeles képek készítésére alkalmas, és egy LED villanó is helyet kapott mellette. Ez alatt fedezhetjük fel az E Ink kijelzőt, mely 640 x 360 pixellel gazdálkodik. Mindezeken túlmenően a belbecs sem érdektelen. A sebességről egy Qualcomm Snapdragon S4 Pro SoC gondoskodik két 1,7 GHz-es Krait 200 maggal és egy Adreno 320 grafikus processzorral. A rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, a rendelkezésünkre álló tárhely pedig 32 GB. A YotaPhone kapcsolati lehetőségei között van 802.11 b/g/n WLAN, Bluetooth 4.0 modul, GPS vevő (természetesen GLONASS-szal, ha már orosz fejlesztés) és 4G LTE hálózati modem is. Az energiaellátásról pedig egy 1800 mAh-s telep gondoskodik majd.

Az üzemideje nem ismert, de itt különösen nehéz is ezt meghatározni; az E Ink aktív kihasználásával jelentősen meg lehet hosszabbítani a rendelkezésre állását egy töltést követően. Ezen a panelen lehetőség lesz megnézni a legfrissebb értesítéseket, elolvashatjuk az új tweeteket, az e-maileket, és az egyéb történéseket is megnézhetünk rajta, és ennek során mindössze néhány milliwatt veszik oda, az is csak a lapozások alkalmával, hiszen az E Ink csak ilyenkor igényel energiát. Ráadásul egyébként sem egy rossz konfigurációval állunk szemben ilyen tekintetben, így lazán mehet több napig is a YotaPhone.

"Ha valóban célba érünk, akkor nagyon boldog leszek, mert két-három év múlva mindenki minket fog másolni." – mondta el Vlad Martynov, a vállalat vezérigazgatója a Reuters-nek. A Yota egyébként korábban az orosz állam tulajdonrészét képezte és védelmi megoldásokkal foglalkoztak. Mostanra azonban magánvállalattá avanzsált, és mobil kommunikációs, valamint különböző kapcsolati eszközöket készítenek. 2012-ben példának okáért több mint egy millió modemet és routert sikerült értékesíteniük. A YotaPhone tehát jóformán csak egy hobbi volt a vállalat számára, de mostanra már a forgalmazásáról beszélhetünk, ami örömteli. A speciális okostelefon mostantól megvásárolható, de nem lett olcsó. Nem kevesebb mint 500 eurót kell annak leszurkolnia, aki magáévá szeretné tenni a különlegességet. Az árusítás Oroszországban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában és Spanyolországban vette kezdetét. Ha minden jól megy, akkor más európai régiókban is terítékre fog kerülni, de már csak jövő év elején, januárban. Teljes listánk nincs arról, hogy hol fog felbukkanni, ám az Egyesült Királyság, a Cseh Köztársaság, Görögország és Ciprus biztosan megkapja – remélhetőleg nekünk sem kell majd róla lemondanunk. Magas ár ide vagy oda, a The Verge jelentése szerint a Yota várakozásai alapján akár fél milliós példányszámban is elkelhet az innovatív telefon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Sr4c
2013.12.05. 12:19
kár, hogy ilyen ára van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DemonDani
2013.12.05. 13:21
Friss fejlesztés sok belefektetett energiával és pénzzel. Sajnos ezt le kell nyelnünk, de ellenben nagyon jó konfignak érzem. Nem túl nagy, nem feleslegesen erős, ellenben nem spóroltak a RAM-on, hiába van ilyen lapka mellett sokszor csak 1 GB.

Én nem olvasok sokat, de barátnőmnek egész biztos vennék egyet, ha nem ennyibe kerülne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ByrDer
2013.12.05. 13:55
Nekem tetszik, akksira is jó hatással lehet ha e-ink módban használjuk. Tulajdonképpen a fényképezőn meg játékokon kívül mindenre használható fekete fehér kijelző is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2013.12.05. 14:22
Pontosan. Az alap telefonhasználatra egy e-ink tökéletesen elég, sőt meg merném kockáztatni hogy egy egy alkalmazás is megfelelően futna. Pl egy GPS alapú térkép megfelelően léptékelve nem igényel túl sok frissítést, ahogy az óra, az ébresztő funkció, a menükben léptetés vagy a sima szöveges chatelés, és levelezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek
2013.12.06. 02:43
Óóó! Én ezt imádnám. Rengetegszer használom egyetemen úgy a telefonomat, hogy kintvan egy feladat, PDF, vagy ábra...Rettenet idegesít, hogy meg kell néha nyomogatni, hogy ne menjen le a világítás.(Különben meg merül mint gép...)

Tökéletes azoknak, akik hosszabb ideig szeretnének energiafogyasztás nélkül ábrákat nézegetni. Már így is jó az érintős eInk, de ha még kicsit gyorsulna a válaszidő, szuper lenne. Fujitsu már csinált elég király színeset, és van belőle már ami már 6 FPS-es videó lejátszásra is jó. A lehetőségek határtalanok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kovan027
2013.12.06. 07:21
Olvasáshoz túl kicsi szerintem a kijelzője. Nekem a 6"-os Kindle még éppen megfelel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!