iPon Hírek

Ütőképes SoC a MediaTektől?

Dátum | 2012. 02. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Természetesen a taiwani székhelyű vállalat ezúttal sem a csúcskategória felé kacsintgat, sokkal inkább az olcsóbb árszegmens fejlesztése a céljuk az új platformjukkal, ami az ígéretek alapján elhozza a 200 dollár alatti készülékek számára az Ice Cream Sandwich futtatásához szükséges teljesítményt.

A System-on-Chip MT6575 néven mutatkozott be, a lapka központjában egy Cortex-A9 magot találunk majd, ami 1 GHz-es órajelen üzemel, mellette egy PowerVR grafikus processzor lesz a legfrissebb SGX 5 családból. A platform qHD (960 x 540) felbontást és 3D megjelenítést is támogat, a kamera legfeljebb 8 megapixeles fotókat készíthet, míg videofelvételre 720p-s felbontásig lesz lehetőség, továbbá több SIM kezelésére is alkalmas lehet, az erre építő okostelefon. A MediaTek MT6575 legkomolyabb ellenfele a Qualcomm MSM7227A, ennél viszont a most bemutatott chip erősebb, de sajnos ez nem elegendő már manapság. A Qualcomm 28 nm-en készül majd, szemben a MediaTekkel, mely 40 nm-es CMOS alapot használ, így a fogyasztásban nem kérdés, hogy melyik lesz a vállalhatóbb alternatíva.


A MediaTek tervei szerint a 160 dolláros árszegmenst veszik majd célba, mivel itt fogy a legtöbb okostelefon a kínai piacon végzett felmérések szerint. Arról sajnos nincs információnk, hogy mikor jelenhetnek meg az erre épülő mobiltelefonok, viszont jó jel, hogy nem szeretnének elzárkózni a szélesebb szerepvállalástól, így Kína határain túl is forgalomba kerülhetnek ilyen készülékek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Humbuk
2012.02.17. 10:12
Umm ez mostmár mindig így lesz, hogy az Arm soc-okat az oprendszerhez fogják gyártani? Mert ez így eléggé problémás hosszú távon.

Sajnos azt veszem észre, hogy ez a gigantikus választék rossz irányba fog kanyarodni idővel. Akkora lesz a kínálat, hogy az emberek nem tudnak majd eligazodni benne és tartok tőle, hogy ez is egy picit a linux sorsára fog jutni. Miszerint a linux is jobb mint a windows, de egyszerűen nem lehet eligazodni benne rendesen az átlag usereknek.

Másrészt meg az lesz még az érdekes ha Intel+Amd tudnak majd olyan fogyasztású apu-t
gyártani(tatni) ami már hatékony lesz telefonban is, hogy akkor az emberek majd milyen készüléket vesznek majd szívesebben. Arm-et vagy Amd / Intelt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LavX
2012.02.17. 11:16
AMD/Intelt, mert az van a gépekbe is és az emberek többsége inkább ismeri az előbbi márkákat, mint az ARM-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2012.02.17. 12:02
A többség telefon tekintetében, nem PC alapokon dönt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. somakb
2012.02.17. 12:56
LavX: Az emberek zömének arról sincs fogalma milyen cpu van a PC-jében, az meg végképp csak a geek töredéket érdekli, hogy milyen SoC van a mobilban. Kb a vásárlók 99% a telefon ára, külseje, és csak ezek után az OS alapján dönt, a cpu meg jórészt hidegen hagyja, főleg, hogy sok termékről a mobilszolgáltatók csak annyit írnak hogy 1ghz proc, vagy 800mhz, az hogy milyen architektúra, milyen utasításkészlet stb. arról nem. De minek is érdekelné a mobilvásárlót? Nem porcesszort akar venni, hanem gördülékenyen futó alkalmazásokat garantáló eszközt. Ennek fényében meg tökmindegy neki milyen SoC van a rendszer alatt, ha az zsírul megy.

Sőt, ma meg már lassan, mivel évente többszázmillió okosmobil és tablet kerül értékesítésre a PC-ket felülmúlva, bizony lehet jobban fogják ismerni a fiatalok az ARM-ot, mint az Intel/AMD-t...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!