iPon Hírek

Ütőképes technológia válthatja le a NAND Flash memóriachipeket

Dátum | 2013. 08. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A santa clara-i székhellyel rendelkező Crossbar egy meglehetősen érdekes, nem-illékony memória-technológiát fejlesztett ki, ami a rezisztív véletlen elérésű memória (RRAM - Resistive Random-Access Memory) technológiára alapoz. A Crossbar újítása meglehetősen impozáns tulajdonságokkal bír, ugyanis hússzor nagyobb írási teljesítményt nyújt, mint a NAND Flash memóriachipek, ehhez pedig még tízszer nagyobb strapabíróság is társul, ami kifejezetten jól hangzik. A Crossbar az új fejlesztéséhez az RRAM szabadalmakat a Michigani Egyetemtől licenceli.

Az egyes Crossbar RRAM cellák speciális szendvicsből állnak, amelyben az elektróda-rétegek közé egy szigetelő kapcsolóréteg kerül. Amennyiben az elektróda-rétegekre feszültséget kapcsolnak, a szigetelő kapcsolórétegben található nanorészecskék vezető szálat képeznek az elektróda-rétegek között.

Az egyszerű cellastruktúrát használó technológia a Crossbar szakemberei szerint lehetővé teszi, hogy a cellákat egymásra rétegezzék, így nagy adatsűrűséget kínáló, háromdimenziós adattároló tömb hozható létre. További jó hír, hogy az eljárás gyártástechnológia tekintetében remekül skálázható: akár 5 nm-es csíkszélességgel is készíthetőek lesznek strapabíró Crossbar RRAM alapú memóriachipek.

Utóbbi, azaz a csíkszélesség-csökkentés fájó pont a NAND Flash memóriachipek piacán, ugyanis a gyártástechnológia fejlődésével az élettartam során elviselt írási/törlési ciklusok száma is csökken. Jelenleg, a 20 nm körüli gyártástechnológia alkalmazása mellett általában 3000 írási/törlési ciklusra számíthatunk egy átlagos MLC NAND Flash memóriachip esetében. A Crossbar RRAM esetében viszont nem lesz gond a strapabírósággal, ugyanis a vállalat illetékesei szerint a cellák élettartamuk során egymillió írási ciklust viselnek el, de csak ha egy bitet tárolunk el egy cellában. Ebből már ki is található, hogy Crossbar RRAM képes cellánként több bitet is tárolni. Impresszív dolog, hogy a Crossbar RRAM memóriatípus húsz éven át képes megőrizni az adatokat. További érdekesség, hogy az egyes cellák írásához nincs szükség előzetes törlésre, a strapabíróság miatt pedig elhasználódás-kiegyenlítő algoritmust sem kell alkalmaznia a rendszernek, így növekszik a teljesítmény. Az új technológia már eddig is érdekesnek tűnik, de van még egyéb különlegesség is a gyártó tarsolyában. A Crossbar RRAM remekül integrálható SoC egységek belsejébe, ami hatalmas előny, hiszen így a SoC egységben nem csak a különböző feldolgozó egységek, illetve vezérlők, hanem maga az adattár is helyet kaphat. Ez az újítás az okostelefonok és a táblák piacán hatalmas jelentőséggel bírhat a nem is oly távoli jövőben. Talán nem véletlen, hogy a Crossbar első terméke egy beágyazott SoC lesz, de emellett az SSD meghajtók és az üzleti szegmensbe szánt adattárolók is szerepelnek a vállalat célkeresztjében.

A Crossbar RRAM adatsűrűség tekintetében sem utolsó, ahogy a fenti képen is látszik. A vállalat szerint egy 200 négyzetmilliméteres terjedelmű chipből akár 1 TB-os adattároló kapacitás is kihozható - arról persze nem szól a fáma, hogy ehhez hány rétegre, illetve milyen gyártástechnológiára van szükség, mindenesetre jól hangzik a kijelentés. Ha a 25 nm-es gyártástechnológiát vesszük alapul, akkor egy 8 GB-os Crossbar RRAM memóriachip - ami minden bizonnyal egyetlen rétegre támaszkodik - több, mint kétszer nagyobb adatsűrűséget kínál, mint egy hagyományos NAND Flash memóriachip.

A technológia legfontosabb tulajdonságai. A kép nagyítható!
A NAND Flash memóriapiac manapság hatalmas üzlet, ahol viszont a csíkszélesség-fejlődést eléggé korlátozza az egyre limitáltabb strapabíróság. A Crossbar RRAM technológiája ezen a problémán segíthet, sőt, ezzel együtt több komoly előnyt is kínál a manapság oly népszerű NAND Flash memóriachipekkel szemben. Amennyiben az új eljárást valóban egyszerű lesz SoC egységek belsejébe ültetni, plusz a Crossbar RRAM valóban egyszerűen gyártható lesz és tényleg készen áll a kereskedelmi forgalomban történő bevetésre, akkor a NAND Flash alapú megoldások hátralévő napjai már alaposan meg vannak számlálva. Persze a teljes képhez azt sem ártana tudni, hogy egy-egy ilyen Crossbar RRAM alapú adattároló esetében miként alakul az 1 GB-ra jutó költség - ha ez túlzottan magas, akkor a mérleg nyelve könnyen a NAND Flash felé billenhet. A Crossbar ígérete szerint az egymásra rétegezhető cellákkal létrehozható háromdimenziós adattároló tömbök jótékonyan hatnak a költséghatékonyságra. Nos, remélhetőleg nemsokára konkrét termékek formájában láthatjuk majd, hogy igazuk van-e.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. jozsefm
2013.08.07. 17:01
Ez asztali APU-ban is elférne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Digu
2013.08.07. 17:06
Egy olyan eszközt eladni, ami hosszú élettartamra van ítélve és még gyors is? Kizártnak tartom, hogy ebből legyen valami, különben nem tudnának 2-3 évente újabb rókabőrt lehúzni az emberekről amint lejárt a gari a termékre....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 0rigami
2013.08.07. 19:01
Digu: egyetértek, ám én nem vagyok ennyire "borulátó": technológiailag megoldják majd, hogy 3-5 évente kisüsse magár a kicsike és így máris alkalmas a piac elárasztására!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csaba108
2013.08.07. 20:01
Majd a vezérlő fog tönkremenni, vagy a lap, amire pakolják a memoriákat, sok lehetőségük van. Viszont erről már kb. 5-10 évvel ezelőtt is lehetett olvasni, jól elhúzzák a dolgot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. crowly
2013.08.07. 20:09
2-3 évente ha más nem akkor méretbeli növekedés hoz neki piacot. Ma 16, 2 év múlva 32, 4 év múlva 64. Sebessége sokkal nagyobb mint a másiké. Senki nem mondta viszont, hogy kapásból a tetőn indulnak. Ha csak 30%al jobbat hoznak ki első körben már venni fogják. Aztán pár évente növelhetik mert van benne még több lehetőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2013.08.07. 20:48
@ crowly - 2013-08-07 20:09:47

Hajszálpontos diagnózis. A közbenső lépcsőket is eladják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cannapeace
2013.08.08. 19:34
Lassan lesz értelme ilyet vennem a játékoknak azokat csak egyszer kell felirja ugyis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!