iPon Hírek

Úton a harmadik nagy iPhone frissítés

Dátum | 2009. 03. 18.
Szerző | Daks
Csoport | SZOFTVER

A legújabb iPhone szoftver hivatalos leleplezésére a kaliforniai Cupertinoban került sor kedd reggel 10 órakor. Az Apple egy kis áttekintéssel kezdte a ceremóniát, kiderült például, hogy az iPhone már 80 országban kapható, és immáron több, mint 3,7 millió darabbal szárnyalták túl a korábban kitűzött 10 milliós álomhatárt. Az iPod Touch-csal együtt összesen 30 millió érintőképernyős Apple készülék szaladgál már a világon, a szoftverellátásról pedig nem kevesebb, mint 50 ezer cég és magánszemély gondoskodik folyamatosan.

A fejlesztőket a nagy nyári szoftver update után se hanyagolják majd el, sőt igyekeznek még nagyobb teret adni számukra. Az új modellben a szoftver eladásokon túl további bevételek előtt nyílik meg az út, lehet majd többek közt fizetős kiegészítőket, illetve előfizetéseket is árulni. Pénzt lehet kérni például azért, hogy újabb pályák, vagy erősebb fegyverek legyenek egy játékban, valamint azért is, hogy további fél évig szállítsa a sporthíreket az adott hírolvasó program.

Az új szoftver segítségével lehet majd peer to peer hálózatokat létrehozni, a szinkronizált telefonok pedig Bluetooth segítségével mérik majd fel, hogy milyen programokat használhatnak közösen a userek. De az iPhone-ok a jövőben nem csak egymással fognak tudni kommunikálni, a megfelelő szoftver segítségével különböző kiegészítőket is irányíthatunk majd, a hangszóróktól kezdve az FM transmitteren át a vérnyomásmérőig mindent, amihez elkészítik a támogatást.

Frissül a Google Maps, a fejlesztők nyártól hozzáférést kapnak majd a térképekhez, és felhasználhatják azt saját szoftvereikben. Ily módon lehet majd például étteremajánlót készíteni, vagy a bankok egy saját mini programban megjelölhetik, hogy hol található a városban fiókuk és automatájuk. Zöld utat kaptak továbbá az igazi navigációs programok is, jöhetnek az autókban látott háztól házig kalauzoló megoldások, leváltva a mostani gyerekcipőben járó, egyszerű útvonaltervezőt.

Rengeteg újítás - némelyiknek már ideje volt
Sajnos a jövőben sem lehet majd egyszerre több alkalmazást futtatni, félmegoldásként azonban bemutatták a Push Notificationt, melynek köszönhetően egy szerver kommunikálhat majd a készülékkel, online tartva egyes szolgáltatásokat. Az Apple egy csevegőprogrammal demonstrálta a dolgot, melynek bezárása után továbbra is elérhető volt a bejelentkezett felhasználó, az időközben érkezett üzenetek pedig egy felugró ablakban jelentek meg.

Az SDK újdonságait követően szoftverbejelentések történtek: az Electronic Arts lerántotta a leplet a The Sims-ről, az ESPN mobil televíziós szolgáltatást mutatott be, a Johnson & Johnson pedig Bluetooth-os vércukorszintmérőt prezentált.

A frissítések sora még mindig nem ért véget, a show második felében ugyanis bejelentették végre a cut-copy-paste szolgáltatást, melyet a képernyő kétszeri megérintésével lehet majd előhívni. Ilyenkor megjelenik majd egy keret, melyet ráméretezhetünk a kijelölni kívánt szövegre, felette pedig egy buborék, mely a kivágás, másolás és beillesztés lehetőségeket kínálja majd fel. Finomításra kerül az email kliens is, végre lehet majd egyszerre több fényképet is csatolni, kereshetünk a levelek között, illetve az SMS küldőhöz és a Noteszhez hasonlóan elfordítható lesz a billentyűzet, könnyebbé téve a gépelést. Lesz MMS támogatás, csinálhatunk majd képekhez, POI-khoz és kapcsolatokhoz köthető hangjegyzetet, valamint végre kereshető és szinkronizálható lesz a Naptár is.

A 3.0-ás szoftver update valamikor nyáron lesz elérhető, iPhone 3G-re ingyen, iPod Touch-ra pedig 10 dollár fejében. A régi, első generációs iPhone-okra is letölthető lesz a frissítés, azonban a hardver miatt pár újdonság nem fog majd működni, például MMS-t valami különleges, titokzatos oknál fogva továbbra sem küldhetünk majd. A teljes videó itt tekinthető meg: Apple.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. davidka555...
2009.03.18. 13:11
Divattelefon nulla tudással.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42...
2009.03.18. 13:13
köszönjük Emese
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bungalo
2009.03.18. 13:22
davidka5555 miért ne lenne a 3g ben mms támogatás?
http://www.telefonguru.hu/keszulekek/keszu...hone_3G_8GB.asp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. davidka555...
2009.03.18. 13:50
bungalo: a képet nem én csináltam, de amúgy annyiban egyetértek vele, hogy az egyetlen jó dolog az Iphone-ban az érintőképernyő.
Amúgy japán cuccok jobbak mindenben. Telóból csak Sony Ericsson-t veszek, most is az van. Nokiát sem szeretem, de inkább azt vennék, mint egy szutyok Iphone-t.

Elhasalt Japánban az iPhone: nemcsak drága, de "ciki" is

Amerikában és Európában státuszszimbólummá vált az Apple készüléke, Japánban viszont leégetjük magunkat, ha ezt villantjuk meg barátaink előtt. Az iPhone ugyanis nemcsak drága, hanem képességeiben is gyenge japán társaihoz képest, valamint nyugati - írja a Wired.

A japán mobilosok szempontjából az iPhone minden, csak nem vonzó, értesült a Wired. A SoftBank mobilszolgáltató a héten indított egy "iPhone for Everybody" kampányt, amely során ingyen adja mindazon előfizetőknek a 8 gigabájtos modellt, akik kétéves hűségszerződést kötnek a céggel.

A kampány azonban nem feltétlenül rendíti meg a szigetország mobilhasználóinak meggyőződéseit és igényeit. Vélemények szerint a készülék nem eléggé "felszerelt", nincsen benne videokamera, nem lehet vele mobiltévés adásokat fogni, nem lehet vele MMS-t küldeni, mozgásérzékelő sincsen benne, még kamerája is gyenge (a japán mobilok 5 megapixeles vagy annál jobb kamerákkal érkeznek). Mindemellett a japán mobilpiac kifejezetten kompetitív, így nagyon alacsony havidíjakat kell fizetni, ezzel pedig nem is tud versenyezni az iPhone 60 dolláros havidíja.

A telefonok gyakorlatilag a világ minden pontján nem csupán funkcionális eszközök, hanem divatkiegészítők is, az Apple készüléke pedig ezen tekintetben gyengén teljesít, hiába adtak el 10 millió készüléket tavaly. Aki pedig ismeri Japán kulturális hátterét, az tudhatja: a szigetország lakosai mindig is ellenségesek voltak a nyugati márkák iránt, korábban a Nokia és a Motorola is elhasalt már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. npl
2009.03.18. 14:21
K: Hardware-s okokból nem támogatja az első generációs iPhone az MMS-t?
V: Igen, másfajta rádióadója van, ezért nem támogatja.

szerintem ez annyira nem titokzatos dolog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Csaber
2009.03.18. 16:57
bal0gtibi:"3.0-ás szoftver update valamikor nyáron lesz elérhető, iPhone 3G-re ingyen, iPod Touch-ra pedig 10 dollár fejében..." azért nem mindenkinek ingyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. davidka555...
2009.03.18. 18:55
"hagyjad már azt a , iphone-od nem volt és nem is lesz, nem a 12 éves korosztálynak találták ki."

Jól mondod. Iphone azoknak való akiknek jó a drágán. Divattelefon. Ennyi és ez tény. Az Ipod is csak divatból van sokaknak. Egy Sony mp3 lejátszó hangminőségben.
A Sony Ericsson gyártja a legjobb ár/érték arányú telefonokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Proda
2009.03.19. 00:11
Hogy drágán?Akkor én boldog vagyok,hogy megengedhetem magamnak,hogy Iphonom legyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.03.19. 00:25
És a japánok nem videotelefonálhatnak?
Lehet nálunk is lenne igény videótelefonálásra ha nem lenne drága.

Megjegyzés:
A -olt emberek visszafoghatnák magukat és elővehetnék a szépirodalmi érzéküket, mielőtt én keresem meg a moderálási opciókat.
köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!