iPon Hírek

Úton van a RIAA első igazán nagyszabású pere

Dátum | 2007. 10. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Elindult az első bírósági tárgyalás egy fájlcserélés útján megvalósított szerzői jogsértés miatt. A vádló a RIAA egyik tagja, a Capitol Records, a vádlott pedig egy Minnesota-i egyedülálló, kétgyermekes anya.

A RIAA és a kötelékükbe tartozó több más zeneforgalmazó millió dolláros nagyságrendű kártérítést követel Thomas-től, aki a vád szerint 2005.-ben több, mint 1700 zenefájlt osztott meg a Kazaa fájlcserélő hálózatán. Lett volna lehetőség peren kívüli megegyezésre is (ez esetben "mindössze" 3000 dollárral is beérték volna a vádlók), de miután Thomas ezt a lehetőséget elutasította, perre került az ügy.

Thomas ügyvédje, Brian Todler elmondása szerint a vád nem rendelkezik igazi bizonyítékokkal. Rendelkeznek ugyan egy IP-címmel, de azt nagyon nehéz lesz bizonyítaniuk, hogy azt valóban Thomas használta - de ez nyilván nem tántorítja el őket attól, hogy megpróbálják. Így tehát ez lesz az első próbája annak, hogy a RIAA mennyire tudja bíróság előtt érvényesíteni a vádjait és igazolni nyomozási módszereit.

További figyelemreméltó aspektusa az ügynek, hogy a vád első tanúja, Jennifer Pariser a Sony BMG-től, vallomásában lopásnak minősítette még azt is, ha az ember egy teljesen jogszerűen megvásárolt zeneszámról saját felhasználásra készít magának egy másolatot. Szerinte, aki ezt állítja (hogy saját célra készít egy másolatot), az lényegében csak finoman fogalmazza meg azt, hogy "csak egy példányt lopott el".

Így tehát ténylegesen bűntetté minősítette azt is, ha az ember az általa különösen kedvelt számokról valóban csak arra az esetre készít biztonsági másolatot, hogy ha a fő példány bármi módon megsérülne/tönkremenne.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.10.04. 11:05
Elindult az első bírósági tárgyalás egy fájlcserélés útján megvalósított szerzői jogsértés miatt. A vádló a RIAA egyik tagja, a Capitol Records, a vádlott pedig egy Minnesota-i ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!