iPon Hírek

Ütős alaplap-koncepció: ASUS Marine Cool

Dátum | 2009. 02. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Cebit ugyan csak jövő héten kedden (március 3-án) nyitja meg kapuit, ám már most is érkeznek kisebb-nagyobb hírmorzsák a különböző nagyvállalatok újdonságaival kapcsolatban, amelyeket elsőként a Cebit alkalmával fognak bemutatni a nagyközönség számára. A Cooler Master húszmagos gépe után most az ASUS-on a sor: a gyártó egy extravagáns, elrendezését tekintve rengeteg újítást felmutató alaplappal is képviselteti magát a shown.


A Marine Cool névre keresztelt dizájn-koncepció tulajdonképpen úgy fogható fel, mint a nagy autógyártók által kiállított tanulmányautók: a megoldások minden esetben tartalmaznak olyan technikai újításokat, amelyek részben, vagy teljes egészükben átültetésre kerülnek a nagyközönség számára is elérhető termékekbe.


Az ASUS szakemberei egyelőre rendkívül titokzatosak azzal kapcsolatban, hogy a Marine Cool koncepció újításai közül pontosan melyek azok, amelyeket a jövőben a gyártó forgalomba kerülő alaplapjainál is viszont láthatunk. Egy nagy újítás van, amelyről már most is azt feltételezik, hogy helyet kaphat az új alaplapokon, és ez nem más, mint egy különleges hátlap, ami az alaplap alkatrészei által termelt hő optimális és rendkívül gyors leadását hivatott elősegíteni. A "Micro-porous ceramic"  (Microporozus kerámia) technológiára épülő hátlapon kívül új heat pipe hűtőrendszert is láthatunk az alaplapon.


Meglepő, hogy az alaplapon a noteszgépekből ismert So-DIMM memóriafoglalatok vannak jelen. Ezek a memóriatípusok a high end rendszerek esetében teljesítményük miatt nem biztos, hogy jó választásnak minősülnek, ám a középkategóriás termékeknél még akár életképes is lehet az elképzelés. Egy előnyük ugyanis biztosan van a So-DIMM foglalatoknak: helytakarékosak.


Hogy a koncepció mely részei azok, amelyeket a gyártó a jövőben alkalmazni is kíván, az a pár nap múlva induló Cebiten kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Svindler
2009.02.27. 10:03
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Stankee
2009.02.27. 10:29
'Egy előnyük ugyanis biztosan van a So-DIMM foglalatoknak: helytakarékosak.' - Gratulálok, ez valóban fontos egy ekkora ATX-es alaplapnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zsolt501
2009.02.27. 10:33
Maga az alaplap tényleg dizájnos meg jól néz ki de a So-DIMM foglalatot én sem értem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. d311c
2009.02.27. 10:33
A SO-DIMM nem jelent feltétlenül lassút, ez csak egy foglalat. Minden attól függ, hogy milyen chipeket pakolnak rá. Maximum a hűtés nem olyan egyszerű - ha kell egyáltalán.

Előnye viszont a kis méret, ami az elektronáramlás véges sebessége miatt egyre fontosabb lesz, így valamivel könnyebb biztosítani az azonos késleltetésű adat- és vezérlővonalakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2009.02.27. 11:41
Először azt hittem hogy ez valami makett a Star Warsból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. JózsiazIst...
2009.02.27. 12:09
Ez csak egy próbalap a hír szerint, szóval teljesen mind1 milyen memória van rajta! Ráadásul LGA-775ös a foglalat is, szóval akkor már miért nem ebbe kötöttetek bele?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hunmyke
2009.02.27. 15:37
Hát nagyon gagyi feelingje van ennek a futurisztikus hűtésnek. helyspórolás ATX-en, omg. Szerintem még több helyet foglal ez így. 775-re szerintem már nem érdemes új lapot fejleszteni, amik vannak p45 x48-as lapok azok sincsenek igazán kihasználva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. olloczky
2010.03.08. 07:39
ne nézzetek low-nak légyszi de a so-dimm az amiket a notebook-okban használnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leemonade olloc...
2010.03.08. 07:55
Ugye hogy tudod olloczky
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!