iPon Hírek

Ütős chippel támad a Samsung a viselhető eszközök piacán

Dátum | 2015. 12. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Samsung lerántotta a leplet legújabb fejlesztéséről, a Bio-Processor névre keresztelt okos chipről, ami új lendületet adhat az egészség-monitorozó viselhető eszközök szegmensének. A friss chip nagyon sokoldalú, ezzel együtt kellően kompakt is: gyakorlatilag ez a piac első olyan terméke, amely egy chip formájában kínál teljes értékű egészség-monitorozó platformot. A Bio-Processor tartalmaz némi eFlash tárhelyet, mikrovezérlőt, energiafelhasználás-menedzselő áramkört, digitális jelfeldolgozót, valamint analóg érzékelőkhöz passzoló kivezetéseket is. Az analóg kivezetéseken keresztül elemezhető a test bioelektromos ellenállása, a bőr hőmérséklete és a bőr-galván válasz. Utóbbit GSR rövidítés formájában szokás emlegetni, célja pedig a fiziológiai izgatottság mértékének meghatározása. Ezeken felül elektrokardiográf (EKG), valamint fotopletizmográf is jelen van a fedélzeten. Előbbivel mérhető, hogy a pulzus mennyit késik a szívveréshez képest, így viszonylag pontos kép alkotható az érrendszer aktuális állapotáról, utóbbi pedig a leddel megvilágított testrészről – legtöbbször ujjbegyről – visszaverődő fény elemzésével képes a pulzus és a vérnyomás valós idejű mérésére.
A sokoldalú chip a hasonló képességű megoldásokhoz képest egynegyednyi helyet foglal, azaz tényleg nagyon pici. A Samsung szerint az újdonság alkalmazásával a viselhető eszközök egyebek mellett mérni tudják majd a vázizom-tömeget, az aktuális stressz-szintet, valamint sok egyéb más egészségügyi paramétert is, ahogy azt fentebb már kifejtettük – attól függően, az adott eszköz gyártója éppen milyen egészségügyi paraméterek monitorozását tartja fontosnak. A Samsung Bio-Processor sorozatgyártása már folyamatban van, a vele felszerelt viselhető eszközök pedig már a következő év első felében bemutatkozhatnak. Alig várjuk őket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2015.12.30. 16:15
Ez nem is rossz, ilyen viselhető eszközöknek látom értelmét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. stefi76 tibai...
2015.12.30. 21:08
Bizony. Akár egy laikus is képet kaphat egy esetleges rosszullétkor önmaga vagy egy másik személy ilyen jellegű paramétereiről és azt tudja közölni segítségkéréskor a mentőkkel. Vagy ezen hordozható eszközök be is küldhetik az adatot telefonhíváskor a mentők számára pillanatok alatt. Hajrá, nagyon pozitív.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ch00ler
2015.12.30. 22:02
Jo cucc.
De lehetoleg az ilyen viselheto izeknek ne kelljen allando blutooth, vagy wifi kapcsolat, mivel radioadokat viselni allandoan nem eppen egeszseges. Vagy legalabbis nem hasznal, az biztos.

Eleg, ha kiirja, vagy adott idoben szinkronizal valahova.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!