iPon Hírek

Ütős lett az első AGON sorozatú AOC gamer monitor

Dátum | 2016. 05. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az AOC egy új monitorcsaládról rántotta le a leplet, amelynek első tagja elég ütősre sikeredett. Az AGON névre hallgató sorozat első képviselője az AG271QX modell, amely meglehetősen vagány, mégis letisztult dizájnnal érkezik. A monitorra nézve viszont először az az érzésünk támadt, hogy egy újabb Acer Predator sorozatú termékkel van dolgunk, annyira sok a hasonlóság, már ami a külcsínt illeti.
A játékosokat célzó megjelenítő egy villámgyors TN+Film panelt kapott, amelynek 27 hüvelykes képátlójához 2560 x 1440 pixeles natív felbontás társul. Jó hír, hogy a monitor Adaptive-Sync, azaz FreeSync támogatást is kapott, így a különböző tartalmak folyékonyan, képtöréstől mentesen jelenhetnek meg rajta, hiszen a képfrissítési ráta a képkocka-készítési sebességgel összhangban dinamikusan változik. Ehhez persze megfelelő Radeon sorozatú videokártyára vagy videóvezérlőre van szükség. A 144 Hz-es maximális képfrissítési rátával dolgozó panel a 30 Hz-től 144 Hz-ig terjedő tartományban tudja kiaknázni a dinamikusan váltakozó képfrissítési rátában rejlő lehetőségeket. A fényerősség ezúttal 350 cd/m2-es értéket képvisel, a tipikus kontrasztarány pedig 1000:1. Mivel 16,7 millió színárnyalat megjelenítésére képes TN+Film panelről van szó, így a vízszintes betekintési szög 170 fokos, a függőleges pedig 160 fokos. A LED alapú háttérvilágítást használó panel csökkentett kékfény-kibocsátással, villódzásmentesen működik, így egy hosszúra nyúlt meccs kevésbé viseli meg a játékos szemeit. Maga a panel 1 ezredmásodperces GtG válaszidővel büszkélkedik, az elektronika pedig input lag csökkentő funkcióval is rendelkezik, ami a Low Input Lag Mode nevet viseli. Utóbbi gyakorlatilag annyit csinál, hogy kikapcsolja a monitoron zajló utófeldolgozást, így az input lag értéke csökken. A videó bemenetek közé egy DisplayPort, egy MHL-képes HDMI, egy DVI és egy D-Sub csatlakozó került, valamint a fotók alapján USB 3.0-s Hub is jelen van a fedélzeten, méghozzá legalább két porttal, amelyek közül az egyik a gyorstöltést is támogatja (QuickCharge Port). A sort két darab 3 wattos hangszóró, egy vonalbemenet és egy fejhallgató kimenet zárja. A fotókra pillantva feltűnhet egy szokatlan dolog a jobb oldalon, ami nem más, mint egy kihajtható pálca – ez tulajdonképpen egy ötletes kis headset tartó "fogas".
A monitor egyébként különböző profilokat kínál a különböző játékokhoz a még jobb felhasználói élmény érdekében, a menü beállításait pedig az AOC QuickSwitch Controlleren keresztül érhetjük el egyszerűen, és meglehetősen gyorsan. Ezzel együtt rendelkezésre áll az AOC Shadow Control technológiája is, ami a túl világos és túl sötét képterületek közötti egyensúly megteremtésében segít, méghozzá a képminőség veszélyeztetése nélkül. A megjelenítő egy minden irányban állítható állványon kapott helyet, így a kijelző dönthető (-5/+20 fok), elforgatható (+/-165 fok), sőt, még magassága is állítható (130 mm). Az állvány tetején egy fogantyút is kialakítottak, így a monitor könnyedén szállítható akár eSport rendezvényekre is, ha szükséges. Az állvány oldalán egyébként egy milliméter-skálával rendelkező mércét is kialakítottak, amelyen a magasságállítás során egy piros nyíl mozog, így könnyedén megjegyezhető az ideális kijelző-magasság. A hátoldalon VESA 100-as furatok teszik lehetővé a monitor falra szerelését, illetve egy Kensington Lock port is rendelkezésre áll, amivel a tolvajok dolgát lehet egy picit nehezebbé tenni.
Az AOC újdonsága külső tápadapterrel érkezik, tipikus fogyasztása pedig 45 watt lesz. A termék készenléti állapotban és kikapcsolt állapotban mindössze 0,5 wattot fogyaszt majd. Az AGON sorozat első tagja június folyamán kerül az üzletek polcaira, listaára pedig 599 euró lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. xSn
2016.05.02. 14:00
És én még azt hittem, hogy a Dell volt lemaradva az S2716DG-vel.... Kiadni ilyen monitorokat miután az Asus és Acer, ugyanezen specifikációk mellett IPS panelt használ (lásd pl.: PG279Q és XB271HU) kissé nevetséges. Persze mindnek rendkívül borsos az ára, de ha már az ember elkölt 200ezret~ legalább ne egy TN panellel kelljen beérnie.

Persze csak saját vélemény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp xSn
2016.05.02. 14:14
Hasonló véleményre jutottam én is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Komplikato
2016.05.03. 18:07
Akkor nem lehetne 1.5x annyiért adni egy VA paneles Z1-et amiből most jön ki több kisebb, így 27"-os is, meg nem lenne bazi drága egy 144-165Hz-es PLS paneles készülék sem. Ennyiért szvsz van már Overcross vagy Yamakasi 30"-os 16:10 gamer monitor magas képfrissítéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!