iPon Hírek

Ütős lett az Xperia Z1 kistestvére

Dátum | 2013. 10. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Mióta az okostelefonok java elindult a növekedés útján, azóta egyre több felhasználó fejezi ki panaszát azzal kapcsolatban, hogy hiába szeretnének maguknak beszerezni egy méregdrága csúcsmodellt, egyszerűen lehetetlen küldetésnek tűnik olyan masinára szert tenni, ami egyetlen kézzel is kényelmesen használható minden körülmények között. Ezeknek a vásárlóknak az igényeit szeretnék a vállalatok kielégíteni az úgynevezett minikkel, melyek elvileg a zászlóshajók kicsinyített másai, de a tökéletes konfiguráció mindeddig váratott magára.

A Sony újdonságáról japánban rántották le a leplet, és az eszköz egyelőre az Xperia Z1F névre hallgat. Valószínűleg a világ többi tájára már Xperia Z1 Miniként érkezhet meg, de ez most nem igazán releváns, nézzük inkább mit is kapunk az eszközzel. A Z1F az eddigi miniatűr versenyzőkkel ellentétben, nemcsak a megjelenését tekintve hasonlít a legjobb Xperiára, hanem a belső értékeket figyelembe véve is. A készülék motorterét egy Qualcomm Snapdragon 800 lapka bérelte ki. Ez a chip a négy Krait 400 processzormag működési frekvenciáját legfeljebb 2,2 GHz-ig emeli majd. Ahogy azt már megszokhattuk, a grafikus feladatokat egy Adreno 330 fogja elvégezni – ennek nem sok konkurenciája van a piacon. A SoC mellé csatlakozó rendszermemória kapacitása sem változott, 2 GB-tal gazdálkodhat az Android a mindennapok során. A felhasználók számára ezúttal 16 GB-nyi tárhely áll rendelkezésére alapértelmezetten, és ezt még megtoldhatjuk tetszőleges méretben (maximum 64 GB) microSDXC kártya segítségével.

A Z1F kapcsolati képességeit tekintve mindent kapunk, amire szükségünk lehet. A hálózati modemje 4G LTE támogatással bír, és akár 150 Mbps-os letöltési sebesség elérésére is képes lehet. Emellett stabil internetkapcsolatot létesíthetünk a kétsávos, 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő WLAN-nal, ami támogatja a DLNA-t és a Wi-Fi Directet is. Van továbbá benne Bluetooth 4.0 ANT+ kiterjesztéssel, NFC chip és GNSS műholdakkal is szót értő GPS vevő. A szabványos microUSB portja MHL támogatású és az USB OTG sem jelent neki gondot, így akár külső adattárolót is csatlakoztathatunk hozzá. A kamerákat tekintve sem szenvedünk hiányt az újításokban. Hátra a minden jóval ellátott, 20,7 megapixeles, 1/2.3 colos BSI CMOS szenzoros főkamera került a G lencserendszerrel megtoldva, előre pedig ismételten egy 2,2 megapixeles egység figyel.

A specifikációjában az egyetlen komoly változás a megjelenítőt érinti, de ez elkerülhetetlen volt, hiszen pont ezzel a céllal jött létre ez a modell. Az előlapot ezúttal egy 4,3 hüvelykes képátlójú panel ékesíti, aminek a felbontása 1280 x 720 pixeles. Arról sajnos nem tudtunk meg semmit, hogy ez IPS technológiás-e, vagy ismét a sokszor vitatott minőségű OptiContrast megoldással állunk majd szemben. A kisebb megjelenítőnek köszönhetően a ház 127 x 65 x 9,4 milliméterre ment össze az eredeti 144 x 74 x 8,5 mm-ről. A súlya 140 gramm lett az Xperia Z1F-nek, így itt is mérhető a fogyás (30 g). Az igazi kérdés persze az, hogy hol helyezkedik ez el a legnagyobb riválisaihoz képest. Nos, a fizikai jellemzőket tekintve a Galaxy S4 Mini valamivel kisebb, a HTC One Mini viszont már nagyobbnak fog érződni. A fentiekkel ellentétben azonban ez por- és cseppálló is, ami ismételten egy komoly pozitívum a neve mellett. Operációs rendszer tekintetében az Android 4.3-ról továbbra is le kell mondani, de az Android 4.2-vel sincs igazán probléma. A Sony mérnökei pedig minden bizonnyal pótolni fogják a lemaradásukat egy frissítés formájában a későbbiekben. Hivatalosan erről nem esett szó, de remélhetőleg még a hamarosan érkező KitKat 4.4 is elérhető lesz a jövőben a mini Z1 vásárlói számára. A szerkezet energiaellátásáról egy 2300 mAh-s kapacitású, beépített akkumulátor fog gondoskodni. Az üzemideje minden bizonnyal rosszabb lesz, mint az Xperia Z1-é, de a gyári adatai egyelőre nem ismertek. Jó előjel viszont, hogy az átlagosnál egy kicsit jobban bírja a Z1 szuflával, így azért nem kell rosszat sejteni.

A Sony Xperia Z1F csak később fog a boltok polcaira kerülni. Jelen állás szerint Japánban a megjelenésére decemberben, az ünnepi szezonban fognak sort keríteni, a terjeszkedéséről nem szólt a fáma. Az összesen négy színben (Lime, Fekete, Fehér, Pink) tetszelgő okostelefon árával kapcsolatban még csak a sötétben tapogatózhatunk. A vetélytársai 120 ezer forint körül kelletik magukat, ám azok belbecs tekintetében messze elmaradnak a mostani alanyunktól.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. j.panzer
2013.10.11. 11:43
Csak az a baj, hogy ez még mindig nagy. Pár hete megjelent egy kép egy állítólagos Z1 miniről, egy BBQ10 mellett, és azok alapján 109 mm maga lett volna, és 58 mm széles. Én azt mondom, a kijelző lehetett volna 4 col, a proci gyengébb, a RAM meg a kamera maradhatott volna, és ha azt belezsúfolták volna az említett 109*58 mm-be, na az telefon lett volna. Ez még mindig egy rodt tepsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Tommmysun j.pan...
2013.10.11. 13:48
Teljes mértékben egyet értek veled! Jó telefon ez, de én inkább nevezném mondjuk Z2-nek (vagy meghagynám a nevét itt Európában is Z1f-nek), mint mininek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Tommmysun
2013.10.11. 13:51
De én azért még kicsit bízom benne, hogy titokban készül egy valódi Mini is és ez csak egy olyan köztes modell!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DemonDani
2013.10.11. 14:23
Mindenki Minije ekkora sajnos, ez marad az irányvonal egy ideig az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lazacmaki
2013.10.11. 16:47
szerintem ez ugyanannyi lesz mint a sima z1, de lehet hogy még drágább is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Scooter
2013.10.11. 17:16
[LINK]

Majd ez lesz a nagy ellenfél árban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2013.10.11. 18:52
4,3" ..ez csak a nevében mini.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Tibike1993
2013.10.11. 20:29
Attól függ, mi számít mininek. Az 5"hoz képest az. Ez a kijelző még használható egy kézzel, amit így szerintem lehet mininek nevezni. Egyébként meg most jönnek majd a h.lye dumák, h inkább lenne gyengébb proci meg kisebb kijelző, de a jelenlegi minikkel meg pont az a baja mindenkinek, h nincs benne az, amit a nagy testvér tud. Tök jó, h az embernek mindig van vmi baja. Nekem ha lesz pénzem, egy ilyet venni fogok. Ez a méret pont ideális, nem kell nekem se 5", se 3,5. A 4,3 pont elfogadott méret, a HD pedig tökéletes hozzá. Meg várom már azt a válaszolót, aki szintén ebbe is szimplán belerakná azt a 3000mAh-s akksit Csak azért, mert láttam már ilyet Ne legyünk idióták kérem!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djelf
2013.10.13. 09:44
"Az üzemideje minden bizonnyal rosszabb lesz, mint az Xperia Z1-é, de a gyári adatai egyelőre nem ismertek. Jó előjel viszont, hogy az átlagosnál egy kicsit jobban bírja a Z1 szuflával, így azért nem kell rosszat sejteni."

Ez biztosan nem elírás? A Z1f kijelzője méretben és felbontásban is kisebb. Az meg köztudott tény, hogy a legtöbb energiát a kijelző eszi meg. Csúnya lenne ha a mini kevesebb ideig bírná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!