iPon Hírek

Ütős Samsung SSD meghajtók üzleti felhasználóknak

Dátum | 2015. 07. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Samsung még az idei CES alkalmával rántotta le a leplet legújabb SSD meghajtóiról, amelyek között a PM863-as és az SM863-as termékcsalád képviselői is jelen voltak. Ezeket az SSD meghajtókat eleinte csak az OEM vásárlók érhették el, ám hamarosan a viszonteladói hálózatokon keresztül is hozzájuk lehet jutni: erre már csak augusztus elejéig kell várni.
A két új SSD sorozat tagjai a Samsung új, házon belül kifejlesztett Mercury SSD vezérlőjére támaszkodnak, amelynek pontos technikai paramétereit egyelőre homály fedi. Az alapot minden bizonnyal a konzumer szegmensből megismert ARM Cortex R4-es vezérlők valamelyike adhatja, amit üzleti felhasználásra is felkészítettek. Az újdonságok közül a PM863-as sorozat képviselői a korábbi 845DC EVO családot váltják: a TLC NAND alapú elődök helyére 3D V-NAND alapú utódok kerülnek. Az új NAND Flash típus jótékony hatása azonnal tetten érhető, ha vetünk néhány pillantást a specifikációs táblázatra: a teljesítmény 40-50%-os mértékben javult a 845DC EVO SSD meghajtókéhoz képest, de a strapabíróság is sokkal jobb lett, hisz a korábbi 0,35 helyett immár 1,3 meghajtó teleírást viselnek el napi szinten az újdonságok.
A PM863 nem csak strapabíróság és sebesség, hanem adattároló kapacitás tekintetében is előrelépést képvisel, hisz immár 1,92 TB-os és 3,84 TB-os modellek is rendelkezésre állnak. Ez azért különösen jó hír, mert így költséghatékonyabban, kevesebb rack alkalmazása mellett lehet ugyanakkora adattároló kapacitást biztosítani, és ezzel együtt a gigabájtonkénti bekerülési költség is kedvezőbb. 4 TB-os SSD-k már eddig is voltak, gondoljunk csak a SanDisk Optimus Max sorozatára, viszont azok a 2,5 hüvelykes megoldások még 15 milliméteres magassággal érkeztek, szemben a Samsung újdonságaival, amelyek már csak 7 milliméter magasak – ez komoly előny. A PM863 mellett az SM863-as sorozat is bemutatkozott, amely a 845DC PRO modellek helyére érkezik. A 845DC PRO SSD meghajtók már korábban is 3D V-NAND memóriachhipeket alkalmaztak, de azok még elsőgenerációs megoldások voltak. Az SM863-as példányok már második generációs, 24 helyett 32 réteggel rendelkező, MLC lapkákra támaszkodó 3D V-NAND memóriachipeket rejtenek.
Az SM863 esetében vegyes a kép, már ami a teljesítményt illeti, hisz a 845DC PRO meghajtókéhoz képest csökkent a véletlenszerű írási teljesítmény, amelynek oka, hogy az Over-Provisioning mértéke a korábbi 28%-ról 12%-ra csökkent – de ez az érték felhasználói szinten igények szerint módosítható, így a véletlenszerű írási tempó is növelhető. Igaz, cserébe veszítünk némi tárhelyet, hisz az Over-Provisioning keretén belül a meglévő tárhelyből foglal le magának néhány százalékot az SSD vezérlő a különböző feladatok gyorsításához. Emiatt, vagyis az Over-Provisioning alapértelmezett értékének csökkentése miatt a strapabíróság is romlott: napi 10 helyett csak napi 3,5 meghajtó-teleírásra van mód az öt éves garanciaidő alatt, de az Over-Provisioning beállításának módosításával ez az érték is feljebb tornázható. A Samsung új üzleti SSD meghajtói közül az SM863-as modellek főleg írás-intenzív területeken szerepelhetnek hatékonyan – ilyenek az online tranzakciókat feldolgozó szerverek, illetve a különböző pénzügyi szolgáltatásokat biztosító konfigurációk. A PM863-as SSD meghajtók ezzel szemben már inkább olvasás-intenzív, illetve vegyes felhasználásra lettek optimalizálva, így kiválóan passzolnak például a különböző média streamelő szolgáltatásokat biztosító szerverekbe. Természetesen mindkét sorozat tagjai kaptak kondenzátorokat a hirtelen áramszünet okozta esetleges adatvesztés elkerülésének érdekében, valamint mindkét család tagjai kínálnak végponttól végpontig terjedő adatvédelmet is. Az újdonságok 2,5 hüvelykes formátumban érkeznek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. bp123
2015.07.22. 13:02
Valami jó nagy piros betűkkel oda kellene írni a táblázatba hogy ezek a 4k írás adatok nem csak az első 1-2percre igazak, mint az asztali ssdk esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2015.07.22. 14:51
Üzleti piacra furcsállom a V-nand csipek használatát, más simán a jól ismert és megbízható mlc használ a mai napig. Lehet, hogy kisebb haszonkulccsal tudja csak ez miatt eladni, de az üzleti szférában így lehet benn maradni, ott nagyon hibázni nem lehet, mert súlyos pénzügyi következményei lehetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ZoliS
2015.07.22. 17:26
Haha, SM sorozat tagjai vagy tízszer tovább bírják, mint amiket mostanába vesznek itt iponon. Ebből is látszik, hogy nem éri meg SSD meghajtót venni, csak miután a bétateszterek kifizetik a fejlesztési költséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. istvankiss...
2015.07.22. 18:11
Lehet, hogy hülye kérdés lesz, de otthoni NAS meghajtókba érdemes ilyeneket tenni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lajcsi1975 istva...
2015.07.22. 18:20
Ha korlátlan anyagi hozzáférésed van akkor érdemes. Egyébként ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. istvankiss... lajcs...
2015.07.22. 18:26
Valóban, sokszor össze kellene törni a malacperselyt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!