iPon Hírek

Ütős táblával rukkolt elő a Sharp

Dátum | 2013. 10. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Sharp IGZO alapú LCD paneljei már jelen vannak a 4K-s asztali monitorokban és a nagyfelbontású noteszgépekben. Most egy érdekes tábla is feltűnt, ami szintén IGZO alapú kijelzőt alkalmaz: az újdonság egyenesen a Sharp műhelyéből érkezett. A Mebius Pad névre hallgató tábla 2560 x 1600 pixeles natív felbontással rendelkezik, csak úgy, mint egy átlagos 30 hüvelykes monitor, ám ez a hatalmas felbontás ezúttal 10,1 hüvelykre koncentrálódik. Ezzel a kijelző képpontsűrűsége 300 PPI-s értéket képvisel, csak úgy, mint a Google Nexus 10-es táblájának kijelzője. Az Android alapú Nexus 10-zel ellentétben a Mebius Pad teljes értékű Windows 8.1-es operációs rendszert futtat, ugyanis az Intel x86-os Bay Trail platformjára alapoz. A központi egység szerepét a Bay Trail platform leggyorsabb négymagos Atom processzora, az Atom Z3770 tölti be. A Z3770-es modell négy processzormaggal és 2 MB-nyi gyorsítótárral rendelkezik, a processzormagok pedig 1,46 GHz-en ketyegnek. A 22 nm-es csíkszélességgel készülő újdonság 311 MHz-en üzemelő Intel HD Graphics videó vezérlőt tartalmaz, SDP-je pedig 2 watt.

Érdekesség, hogy a Mebius Pad meglehetősen combos védelmet kapott, így nem csak a porral, de a vízzel szemben is ellenáll. A Mebius Pad tökéletesen teljesítette az IPX5 tesztet, amelynek keretén belül szórófejek segítségével vízzel locsolják az adott tesztterméket, sőt, az IPX7-es teszten sem bukott meg, amelynek keretén belül 30 percre egy méter mély vízbe merítették. Az új tábla az IPX5-ös portesztet is teljesítette, így porállónak tekinthető. Arról nincs hír, hogy a kisebb ütésekkel és rázkódásokkal szemben mennyire ellenálló a Mebius Pad. A gyártó egyébként valószínűleg csak az időjárással szemben szerette volna ellenállóvá tenni legújabb tábláját, az ütésekkel és külső fizikai hatásokkal szemben nem, hiszen ellenkező esetben olyan kinézettel rendelkezne, mint a Panasonic mindent kibíró megoldásai. Csak úgy, mint a mai modern táblák, a Mebius Pad is előlapi, illetve hátlapi kamerával, valamint WiFi támogatással érkezik, sőt, az LTE támogatás is szerepel a repertoárjában. A friss tábla kétféle kiszerelésben érkezik: az egyik Windows 8.1-es operációs rendszert, valamint a Microsoft Office Home and Business 2013-as kiadását tartalmazza, a másik pedig Windows 8.1 Pro operációs rendszert futtat és nem tartalmaz irodai szoftvercsomagot. A Sharp sajnos nem árulta el, hogy a Mebius Pad pontosan milyen mérettel, tömeggel és akkumulátoros üzemidővel érkezik, sőt, még várható ajánlott végfelhasználói áráról sem rántotta le a leplet. Egy biztos: a Mebius Pad 2014 januárjában megjelenik, elsőként pedig Japánban lesz kapható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. LGx
2013.10.04. 10:17
nem tűnik rossznak. arra azért kíváncsi lennék, hogy egy ilyen IGZO alapú panel mennyit fogyaszt? képek alapján szerencsére nem tűnik túl vékonynak a kütyü, remélhetőleg valami combosabb akksit raktak bele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!