iPon Hírek

Útvonaltervező a Római Birodalomhoz

Dátum | 2013. 01. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Aki valaha is elgondolkodott azon, hogy milyen lehetett az ókorban utazni, annak a Stanford kutatóinak projektje igazi aranybánya lehet. A szakértők ugyanis összeállították a Római Birodalom elképesztően valósághű, interaktív térképét, amelyen kizárólag azok az útvonalak szerepelnek, amelyek 2000 évvel ezelőtt ténylegesen használatban voltak.

Szárazföldön, folyón vagy tengeren utaznánk? A partvidéket szeretnénk végigjárni, vagy inkább átvágnánk a belső területeken? Melyik hónapban tervezünk indulni? A leggyorsabb vagy a legolcsóbb utazási mód és útvonal érdekel? És ha már itt tartunk, hány dénárt tudunk rászánni az útra? Csak semmi pánik, az ORBIS mindezen kérdések megválaszolása révén segít megtervezni az utat. (A felső menüsorból elsőként a Mapping ORBIS fület érdemes kipróbálni.)


A Stanford kutatóinak térképmodellje nagy vonalakban úgy működik, mint a mai utazások megtervezésére használt útvonaltervező programok, csak éppen az ókori Római Birodalom közlekedési viszonyaihoz, útvonalaihoz, járműveihez és áraihoz igazodik. Kiválaszthatjuk az indulási és a célállomást, megadhatjuk az utazás időpontját, módját (csak szárazföldi utazásra 14 különböző metódus áll rendelkezésre), és közben rengeteg hiteles információval lehetünk gazdagabbak.

Ami a leginkább lenyűgöző a dologban, hogy a szakértők még az olyan részletekre is figyeltek, hogy az év különböző időszakaiban a széljáráshoz igazodva eltérő hajózási útvonalak voltak használatban egy adott cél eléréséhez. Így például egy londoni út során a hónaptól függően más és más útvonalakon kelhetünk át Angliába, és persze ennek függvényében a költségek is folyamatosan változnak. A másik érdekesség, hogy mennyivel olcsóbb volt a vízi utazás a szárazföldinél: egy kicsit eljátszogatva a programmal hamar kiderül, hogy még a legrövidebb szakaszokra is érdemes volt folyóra szállni, ha volt rá lehetőség.

Szintén hosszú időt lehet eltölteni a projekt legújabb alkalmazásával, amely lehetőséget ad rá, hogy az adott helyszínen tartózkodó ókori turistaként, állomásról állomásra tervezzük meg utunkat. Az ORBIS|via térképén egy településre kattintva megnézetjük a szomszédos állomásokat, az azokra való utazás módját, sőt: még a környékbeli látnivalókról is információt kaphatunk, mivel a térkép helyszínei össze vannak kapcsolva a Pleiades nevű, ókori történeti látnivalókat tartalmazó oldal adatbázisával.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Zabalint
2013.01.18. 14:59
Én nem tudom milyenek lehettek akkor az utak, azt sem tudom mennyire lehetett gáz a szabályozatlan Dunán, de az index.hu által emlegetett Scarbantia-Aquincum útvonalra soknak érzem azt a 6 napot. A 86 km gyaloglásra 2 napot számol, ez egy mai túrázónak 1,5 nap (nem nonstop, mert akkor kevesebb, mint 1), tehát +fél nap maradna lefele a Dunán. Aztán 4 napot számol lefelé a Dunán, ezt a távolságot igaz nem ezen a szakaszon, hanem lefelé Budapesttől túrakajakkal ismerőseim (nem sportolók) 3 nap alatt tették meg. Tehát az én számításom alapján ez 4,5 nap alatt meglenne.

Ott nem tévedhetek, hogy ma az átlagosnál némileg jobb bírású emberekről beszélek, mivel a római birodalom idején nem voltak gépjárművek, így egy átlagos utazónak ugyanezt hoznia kellett. Ott sem tévedhetek, hogy az utat bármi benőtte volna, hiszen ezek a fő útvonalai voltak a római birodalomnak, gyalog nem jelenthettek volna akadályt. Ott sem tévedhetek, hogy rakomány, mivel ehhez vagy legalább emberi gyaloglás tempójú állatok biztosan voltak, meg különben is sebességre optimalizáltam a keresést, meg lehetett sok pénzzel - kevés rakománnyal is menni (sebesség maximalizálásra állítottam). Ott tévedhetek, hogy a lefelé evezés részét alulbecsülöm, lehet hogy jóval vadabb volt akkor a Duna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. EPG
2013.01.18. 16:01
Az emberek átlagmagasság nőtt azóta, ergo nagyobbat is lépnek. A fizikai állapota is lehet hogy jobb, a jobb táplálkozás miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. patrik2991
2013.01.18. 16:32
Még ez is pontosabb, mint az Apple Maps.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools
2013.01.18. 17:33
Zabalint: gyaloglás esetén napi 30 kilométerrel számol, ami azért cuccokkal nem annyira áll távol a realitásoktól, és persze sokan vannak, akik ennél jóval többet tudnak menni egy nap, de olyanok is vannak elegen, akik meg nem. (Ahogy az utvonalterv.hu adott kilométerre megadott teljesítési ideje is inkább az igen lassan haladókra van kalibrálva.) Ami a Dunát illeti, az azért 233 kilométer vizen, négy nap alatt az szerintem csak úgy van meg, ha éjszaka is mentek (amit nyilván meg is tettek). Pont ezen a részen egyébként ma is vannak olyan szakaszok (pl. Visegrádi-áttörés), ahol gyakran olyan szembeszél van, hogy kenuval, kajakkal is megszakad az ember lefelé, ha valamit haladni akar, pedig az közel sem lóg ki annyira a vízből, mint egy ókori hajó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!