iPon Hírek

Üvegbe építhető, pulzust is mérő ujjlenyomat-olvasó érkezik

Dátum | 2017. 06. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonoknál villámgyorsan lett szinte alapfelszereltség az ujjlenyomat-olvasó. Már a középkategóriában is majdnem az összes új készülékben ott van a biometrikus érzékelő, ami pedig a felsőkategóriát illeti, már kötelező alkotóelemmé vált. Az ujjlenyomat-olvasók alapvetően kettő helyre szoktak beépülni. A fejlesztők vagy a hátlapra pakolják őket, vagy pedig az előlapra egy fizikai gomb mögé, ami egyben a készülék vezérlésére is szolgál. A két fő irányvonal mellett a Sonynál láthattunk például olyat, hogy a kereten található billentyű mögé került az ujjlenyomat-olvasó, ami egy remek ötlet, hiszen egyrészt nincs szem előtt, másrészt nem foglalja a helyet szükségtelenül. Viszont a legjobb egyértelműen az lenne, ha egyszerűen be lehetne építeni az okostelefon burkolata alatt bárhová. Több vállalat is hosszú ideje dolgozik már ezen, és most nagyon úgy fest, hogy a Qualcomm előállt az ideális megoldással.
A Qualcomm következő generációs ujjlenyomat-olvasója alkalmazható kijelzőbe építve, üvegréteg alatt vagy akár egy szimpla fémfelület mögött is. És ezen felül más extra lehetőségei is lesznek, ahogy azt az alábbiakban látni fogjuk. Mint kiderült, az új eljárás a piezoelektromosságot hívja segítségül, ennek a használatával tudja küldeni és fogadni az egység az ultraszónikus jeleket, amik pedig szépen kirajzolják majd az emberek ujjlenyomatát a vonalak és a völgyek pontos érzékelésével. És mivel ez könnyedén áthatol az idegen anyagokon, így az sem jelent neki problémát, ha az ember ujjbegye nem teljesen tiszta. Sőt mi több, még víz alatt is lehet majd használni a Qualcomm újdonságát, így az IP57 és ennél magasabb védettséget élvező mobilok esetében különösen jól jöhet.
A vállalat három különböző konfigurációval készül, így a partnereknek választási lehetősége is lesz annak megfelelően, hogy éppen hogyan szeretnék bevetni az újdonságot. A csúcsot jelentő multifunkciós, ultraszónikus megoldás közvetlenül beépíthető lesz OLED technológiás megjelenítőkbe, ez a termék akár 1,2 milliméter vastag rétegen keresztül is tökéletesen érzékel. Az üvegből készült vagy fémes felületekkel társítható érzékelő már olcsóbb lesz, és kifejezetten a hátlapra szánja a Qualcomm. Ez a termék legfeljebb 0,8 milliméteres üvegen vagy 0,65 milliméteres alumíniumon tud áthatolni. A legolcsóbb szenzorújdonság pedig az előlap kijelzőjének üvege alá – gomb közbeiktatása nélkül – szerelhető ujjlenyomat-olvasó, mely szintén 0,8 milliméteres üvegen tud áthatolni.
A Qualcomm elmondása szerint az új eljárással nemcsak az ujjlenyomat olvasható ki, hanem ez a rendszer képes lehet a felhasználók pulzusának megmérésére, sőt mi több, tudja érzékelni a véráramlást, ezzel pedig növeli a biztonságot. (Ennek köszönhetően nem elég lemásolni egy ujjlenyomatot, a rendszer ugyanis érzékelni fogja, hogy valami nem stimmel a biometrikus mintával.) Érdekesség, hogy a Qualcomm friss ujjlenyomat-olvasója ugyan integrálva lesz a Snapdragon mobilplatformba, de nem feltétele a Snapdragon chip a használatának, szóval akár MediaTek, Samsung, Apple vagy Huawei lapkával szerelt gépezetbe is bekerülhet az új biometrikus egységek valamelyike.
A Qualcomm a Vivóval közösen épített okostelefonban demonstrálta is az új technológiát a napokban zajló MWC Shanghai 2017 esemény keretében. Méghozzá kétféle módon, a kijelzőbe építve, valamint a hátlapon is. A BBK keze alá tartozó vállalat a Vivo Under Display névre keresztelte el megjelenítővel ötvözött megoldást. A bemutató alanyát a felsőkategóriás Xplay 6 okostelefon jelentette, amit több ponton is módosítottak a Vivo fejlesztői, hogy alkalmazni tudják a Qualcomm technológiáját. A kijelző szemlátomást nem változott, de a teljesen erre a technológiára tervezett gépeknek sokkal jobb lesz a helykihasználása, a panel az alján képes felismerni az ujjlenyomatot. A demonstrációból kiderült, hogy az OLED technológiás kijelző megjelöli azt a területet, ahova a felhasználónak az ujját kell nyomnia, a hátlapon pedig egy külön grafika fogja kijelölni a szóban forgó területet. (Az alábbi videóban nem a Vivo által kiállított valós prototípus látható, az a fenti képen szerepel.) A rendszer villámgyorsan működik majd minden esetben.
Az Apple is egy kijelzőbe építhető ujjlenyomat-olvasón dolgozik egyébként, és néhány pletyka szólt is arról, hogy a cupertinói alakulat még nem találta meg a megfelelő megoldást. Állítólag maga a technológia jól működne a következő generációs iPhone esetében, de a kijelzőnek nem elég egyenletes a fényereje azon a ponton, ahova be van építve a biometrikus szenzor. Ha a Qualcomm terméke erre megoldást nyújt, talán még az Apple is ezt fogja használni. Bár már működik az új azonosítási lehetőség, a végleges termékekre még várni kell. Az üveg és fém felületekkel társítható biometrikus szenzor valószínűleg az év végén vagy 2018 elején kerülhet először bevetésre, az OLED kijelzőbe építhető megoldás pedig biztosan csak a következő év első felében érkezhet. Ahogy arról már fentebb beszéltünk, az utóbbi a drágább okostelefonoknál kerülhet elő, az előbbi pedig akár az középső árkategóriákban is. Az előző generációs megoldásokhoz képest a fejlesztéseknek köszönhetően az új megoldást sokkal flexibilisebben lehet majd alkalmaznia a gyártóknak, és így akár olyan eszközökbe is beépíthetik ezeket, amikre korábban nem is gondoltak volna.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pdx06
2017.06.30. 19:26
Szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hányszor érdekelt mennyi a pulzusom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.07.02. 03:45
az csak egy + funkció, itt nem ez e lényeg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!