iPon Hírek

Üzleti APU egységekkel bővült az AMD kínálata

Dátum | 2016. 10. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD az asztali, átlagfelhasználóknak szánt Bristol Ridge APU egységek után most az üzleti szegmensbe való, Pro sorozatú Bristol Ridge APU egységekről is lerántotta a leplet, amelyek összesen heten vannak.
Természetesen ezek a központi egységek is 28 nm-es csíkszélességgel készülnek, mint korábban bemutatott társaik, processzormagjaik pedig az Excavator architektúrára támaszkodnak – Zen alapú APU egységek érkezésére még egy kicsit várni kell. Az üzleti PRO APU egységek GCN 3.0 alapú iGPU-t kaptak, és DDR4-2400 MHz-es kétcsatornás memóriatámogatással, PCI Express 3.0-s hubbal, valamint USB 3.1 Gen2 Type-C támogatással is rendelkeznek, sőt, a velük felszerelt platformok M.2-es bővítőhelyet is használhatnak. Az asztali gépeket 65 wattos TDP-vel rendelkező modellek veszik célba, amelyek többnyire konfigurálható TDP-vel érkeznek (cTDP). Az A6-os, A8-as, A10-es és A12-es sorozatú modellek a kétmagos A6-osok kivitelével mindannyian négy processzormaggal rendelkeznek, valamint Turbo Core támogatás is jár hozzájuk. Az asztali modellek mellett „E” jelölésű, mindössze 35 wattos TDP-vel rendelkező példányokat is bemutatott az AMD, ezek azonban inkább a helytakarékos, SFF formátumú üzleti konfigurációkat veszik célba.
A Bristol Ridge Pro Series tagjai üzletközpontú szoftveres támogatással érkeznek, azaz jár hozzájuk a menedzselhetőséget segítő DASH funkció, ami az Intel vPro-hoz hasonlít, viszont nem csak egyes Pro sorozatú modellekhez érhető el, hanem minden hatodik és hetedik generációs AMD Pro APU-hoz. Ráadásul a DASH nem egy zárt rendszer, ugyanis nyílt szabványra épül, nem úgy, mint az Intel vPro.
Fontos még megemlíteni, hogy az új asztali PRO APU egységekhez most először jár AMD Secure Processor funkció, ami az ARM TrustZone technológiájára támaszkodva növeli a platform biztonságát, ráadásul ezt egy dedikált, ARM Cortex-A15 alapú társprocesszorral teszi, ami a titkosítással kapcsolatos feladatokat leveszi a rendszer válláról. A technológia a Secure Boot mellett az fTPM 2.0, a Windows Hello, a Windows Security Guard, a Credential Guard és a BitLocker szolgáltatással egyaránt kompatibilis.
A Bristol Ridge PRO APU család tagjai hamarosan elérhetőek lesznek az OEM-ek kínálatában, méghozzá többféle asztali és kompakt üzleti számítógép formájában. Az újdonságok köré egyebek mellett a HP és a Lenovo is épít új konfigurációkat, valamint egyéb AMD partnerek kínálatában is megjelenhetnek majd az újdonságok.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Kajafun
2016.10.04. 08:50
Simán csak i5 van oda írva. Netán az első generációsra gondolnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bsanyi Kajaf...
2016.10.04. 08:59
A lentebbi képeken már fel van tüntetve, egy i5 6500-al mérték össze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rini
2016.10.04. 09:26
Igazából ezeket a diákat arra hegyezték ki, hogy az ő iGPU-juk majdnem 2x olyan erős mint amelyet az i5 6500-as és i3 6100 processzor tartalmaz, ráadásul azonos fogyasztási kereten belül. Tehát a lényeg a beleépített grafikus megjelenítő és nem maga a processzor teljesítménye. Ez szerintem még el is fogadható mert, hogy sokkal erősebb lesz grafikus téren, az biztos. Éppen ezek miatt nem is terveznek már gyengébb grafikus kártyát készíteni az RX460 alá mert ezek a megoldások lefedik az alatta lévő szintet. Gondolják ők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Wines rini
2016.10.04. 11:07
Adnak el mindent, készletkisöprés van. Gondolom kell nekik a pénz, a Zen és az RX 490 pedig még messze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rini
2016.10.04. 11:38
Ez mindig is így volt minden cégnél egy új architektúra érkezése előtt. Ez alól nem kivétel egy cég sem. A kérdés, hogy érdemes ilyenkor beruházni valamibe vagy nem. Természetesen ennek van előnye és hátránya is a vevő szempontjából. Az előny, hogy olcsóbban juthat hozzá bizonyos termékekhez. A hátránya, hogy alapvetően egy elavult termékre költi a pénzét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!