iPon Hírek

VAIO Duo 13 hibrid Ultrabook: félig noteszgép, félig tábla

Dátum | 2013. 06. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Sony VAIO Duo 11 hibrid ultrabookjáról korábban már írtunk, most azonban a VAIO Duo 13 hibrid ultrabook is megjelent, ami igazán vonzó tulajdonságokkal rendelkezik.

A noteszgépként, illetve táblaként egyaránt kényelmesen használható újdonság a Sony Surf Slider technológiáját alkalmazza, amelynek lényege abban rejlik, hogy működés közben, az adott munkafolyamat megszakítása nélkül, kényelmesen válthatunk a tábla és a notebook üzemmód között. A kijelzőt egy mozdulattal a billentyűzet fölé csukhatjuk, majd ha ismét szükség van a klaviatúrára, egy mozdulattal elővarázsolhatjuk. Hogy ezt hogyan kell elképzelni a gyakorlatban? Nos, arról az alábbi videó ad képet:
Maga a VAIO Duo 13 egy 13,3 colos képátlójú érintőkijelzőt kapott, amely a TRILUMINOS kijelző technológiára alapoz. A kijelző és az érintő réteg közül az OptiContrast technológia keretén belül kiszívják a levegőt. A kijelző már önmagában is szép, természetes képet biztosít, ám az X-Reality képjavító technológiának köszönhetően ezt még tovább lehet fokozni. A 13,3 colos képátlójú LCD kijelző 1920 x 1080 pixeles natív felbontás mellett üzemel, kávája pedig egy Full HD felbontású, Exmor R lapkára alapozó beépített webkamerát is rejt. A kamera párja a készülék hátoldalán lapul: itt egy 8 megapixeles felbontás kínáló, ám ugyancsak Exmor R lapkára alapozó egységet találunk. A hátlapi kamera autófókusszal is rendelkezik, sőt, szkenner funkciót is kínál.

Az optikai karakterfelismerés funkció képes megkülönböztetni a beszkennelt vagy befényképezett szavakat, így a képként tárolt dokumentumok között egyszerűen keresgélhetünk. Jó hír, hogy a rosszul sikerült képeket sem kell feltétlenül törölni, ezeket ugyanis a CamScanner alkalmazás segítségével feljavíthatjuk, így jó eséllyel használhatóvá válnak. Jópofa funkció az indításkor bekapcsoló arcfelismerő alkalmazás is, amely jelszó begépelése nélkül, arcról azonosítja a felhasználót, így a tábla fölé hajolva azonnal megkezdhető a munka. A 13,3 colos karcálló érintőkijelző mellé digitalizáló toll is jár, amellyel valódi író-, illetve rajz- és vágólappá válik a hibrid ultrabook. A digitalizáló toll remek megoldás, ha legújabb ötleteinket kívánjuk "táblára vetni", de emlékeztetők készítésére, valamint fényképek és diasorok átrajzolására ugyancsak hatékonyan használhatjuk. A termék a toll kihúzásával 0,3 másodperc alatt felébred, alvás közben pedig folyamatosan online, így frissíti a különböző tartalmakat, ha a felhasználó ezt kéri.

A hibrid ultrabook egy Intel Core i5-4200U típusú processzort rejt, amelyhez nyolcas sorozatú lapkakészlettel rendelkező alaplap, illetve 4 GB-nyi DDR3-as rendszermemória jár - csak úgy, mint a VAIO Pro 13 esetében. Az adattároló szerepét egy 128 GB-os SSD meghajtó tölti be, optikai meghajtó azonban nincs, de ez aligha meglepő, látva a hibrid ultrabook rendkívül vékony, kecses felépítését. A videó vezérlő szerepét ezúttal a Haswell egységben lapuló Intel HD Graphics 4400-as IGP tölti be, külön videokártya nem áll rendelkezésre - persze ez amúgy is irreális elvárás lenne. A lehető legjobb hangzásról ennél a modellnél is a ClearAudió+ eljárás gondoskodik. A 802.11 b/g/n típusú WiFi adapterrel ellátott rendszer 3G, illetve LTE támogatást is kínál. Egyes modelleknél az AC adapterrel támogatott WiFi router is alaptartozék, amiről a VAIO Pro 13 esetében már ejtettünk néhány szót. A VAIO Duo 13 a felsoroltakon kívül gyorsulásmérőt, giroszkópot és digitális iránytűt is tartalmaz. A készülék biztonságáról az Intel Anti Theft szolgáltatásával gondoskodhatunk, amely 90 napig használható próbaverzió formájában érhető el. Az 1,34 kilogrammos újdonság egyetlen teljes akkumulátortöltéssel akár 16 órán át is képes üzemelni, ami igen-igen jól hangzik. A Sony VAIO Duo 13 hibrid ultrabook június végén válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban, ára pedig nagyjából 480 000 forint lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. jozsefm
2013.06.26. 14:05
Szép is jó is főleg hogy a digitalizáló tábla is kiváltható vele,hopp..
..ára pedig nagyjából 480 000 forint lesz.... itt kijózanodtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vargavince
2013.06.26. 16:32
Fuu nem semmi a cucc Digitalizáló táblának egész olcsó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hollse
2013.06.26. 17:54
Hát nem éppen, 500e-ből már futja egy Cintiq 13hd-re és egy 200 körüli ultrabookra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!